Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Newsweek: Suomalaisnuori levitti Isisin propagandaa

"Se oli pakkomielle, sokeaa uskollisuutta", Isisin entinen kannattaja sanoo lehdelle

Kotimaa
 

Yhdysvaltalaiselle Newsweek-lehdelle nimimerkillä Abdullah puhunut suomalaisnuorukainen kertoo levittäneensä terroristijärjestö Isisin propagandaa.

Hän pyöritti viime vuonna Twitterin toiseksi seuratuinta terroristijärjestö Isisiä tukevaa englanninkielistä tiliä, @mujaahid4life. Nuorukainen kuvailee olleensa "Isisin diplomaatti", mutta kääntyneensä sittemmin väkivaltaista ääri-islamia vastaan.

Tästä on kyse

HS kertoi keskiviikkona, että Isis-taistelijoita yritetään Supon mukaan värvätä Suomessa avoimemmin kuin ennen.

Suojelupoliisin tiedossa on yli 60 ihmistä, jotka ovat lähteneet Suomesta Isisin  hallitsemille alueille Syyriaan ja Irakiin.

Lähteneistä 6–8 on kuollut ja noin 20 on jo palannut takaisin Suomeen.

"Internetillä on valtava merkitys rekrytoinnissa nykyään", Abdullah kertoo Newsweekille. "Nuorten, jotka ryhtyvät tähän, on helppo salata tekemisensä."

Kesällä 2013 Abdullah valmistautui itsekin lähtemään Syyriaan taistelemaan, mutta suojelupoliisi puuttui peliin. Supo oli seurannut Abdullahin toimintaa verkossa ja kehotti häntä jäämään kotiin.

Lehden mukaan Abdullah kasvoi Suomessa ateistikodissa ja kiinnostui teini-iässä uskonnoista. Islamiin hän kääntyi itsenäisesti vuonna 2012. Seuraavan vuoden kevääseen mennessä Abdullah oli innostunut terroristiverkosto Al-Qaidan verkkopropagandasta ja tuki Twitterissä verkoston Syyrian-haaraa Jabhat al-Nusraa.

Uutiset muslimien kokemista vääryyksistä ja tunne johonkin kuulumisesta vetosivat ala-asteella kiusattuun nuoreen. Kun Al-Qaida ja Isis päätyivät Syyriassa toistensa vastustajiksi, valitsi Abdullah puolensa ja alkoi tukea Isisiä.

"Propagandan levittäminen sai tuntemaan itsensä osaksi jotain suurempaa. Etenkin sen jälkeen kun Isis julisti kalifaatin", hän sanoo.

Kesäkuussa 2014 Isis valtasi Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin ja julisti Syyriassa ja Irakissa hallitsemansa alueen Islamilaiseksi kalifaatiksi. Samalla järjestö vetosi muslimeja kaikkialla maailmassa liittymään taisteluunsa.

Abdullah irtautui Isisin tukijoista sen jälkeen, kun järjestö oli tappanut brittiläisen avustustyöntekijän Alan Henningin lokakuussa 2014. Abdullah etsi islamilaisista kirjoituksista perustelua murhalle, mutta ei löytänyt sellaista.

Hän alkoi vastustaa Isisin levittämää julmaa maailmankuvaa. "Isis-kuplassa ajattelin tunteella. Nuorempana asiaa ei pysty käsittelemään älyllisesti", hän sanoo. "Se oli pakkomielle, sokeaa uskollisuutta."

Pidettyään taukoa sosiaalisesta mediasta, Abdullah on palannut Twitteriin ääri-islamin vastustajana ja kertoo haluavansa auttaa muita ääri-islamistisen propagandan houkuttelemia tekemään samoin.

"Viestini nuorille on: palatkaa islamin juurille, lakatkaa elämästä kuplassa", hän sanoo Newsweekille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat