Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vainojen vuoksi Venäjältä paennut homopari odottaa turvapaikkaa Rovaniemellä

Pariskunta on siirretty vastaanottokeskukseen Rovaniemelle

Kotimaa
 
Venäläinen Suomesta turvapaikkaa hakenut homopari kertoo HS:lle tulevaisuuden toiveistaan
Venäläinen Suomesta turvapaikkaa hakenut homopari kertoo HS:lle tulevaisuuden toiveistaan
Venäläiset Vasili Kolesnikov ja Vladimir Naumov ovat syyskuusta lähtien odottaneet Lappeenrannassa Konnunsuon vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätöstä. He ovat kotimaassaan joutuneet raa´an homoihin kohdistuvan vainon ja väkivallan kohteeksi. Toimittaja: Outi Salovaara, kuvaus: Juha Metso.

Suomesta syyskuussa 2014 turvapaikkaa hakeneet venäläiset Vladimir Naumov ja Vasili Kolesnikov siirrettiin vastaanottokeskukseen Rovaniemelle noin kuukausi sitten Konnunsuon transit-vastaanottokeskuksesta Lappeenrannasta.

Venäjältä vainojen vuoksi paennut pariskunta siirrettiin Maahanmuuttoviraston (Migri) puhuttelun jälkeen. Puhuttelu tarkoittaa henkilökohtaista haastattelua, jossa Migri tutkii hakijan esittämät vainon perusteet.

Fakta

Turvapaikanhakijan viranomaisreitti

 Turvapaikanhakija ilmoittautuu Suomeen tullessaan poliisille tai rajatarkastusviranomaisille. Heiltä hakemus siirtyy Maahanmuuttovirastolle eli Migrille.

 Hakija sijoitetaan aluksi transit-vastaanottokeskukseen Helsinkiin, Lappeenrantaan, Turkuun tai Ouluun, missä Migri puhuttelee hänet. Sen jälkeen hakija siirretään toiseen vastaanottokeskukseen.

 Poliisi antaa hakijalle tiedon turvapaikkapäätöksestä.

 Myönteisen päätöksen saanut saa pakolaisen matkustusasiakirjan tai muukalaispassin sekä oleskelulupakortin.

 Oleskeluluvan saaneelle osoitetaan niin sanottu kuntapaikka, joka antaa pakolaiselle asunnon ja huolehtii kotouttamisesta. Valtio maksaa neljän vuoden ajan pakolaisen kulut kunnalle.

 Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen hakijan poliisi poistaa maasta.

Yleensä turvapaikkapäätös tulee muutaman viikon kuluttua puhuttelusta, mikäli tarvetta lisäselvityksiin ei ole.

"Henkilöt siirtyvät puhuttelun jälkeen transit-vastaanottokeskuksesta johonkin toiseen vastaanottokeskukseen odottamaan päätöstä", sanoo maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Turvapaikanhakija joutuu odottamaan turvapaikkapäätöstä keskimäärin 157 päivää. Naumov ja Kolesnikov ovat odottaneet päätöstä jo noin 250 päivää. HS kertoi tapauksesta ensimmäisen kerran tammikuussa.

Naumov sanoo, että hän ja Kolesnikov ovat viihtyneet hyvin Rovaniemellä, vaikkei heillä vielä ole siellä tuttavia. "Käymme kaksi kertaa viikossa suomen kielen kurssilla ja toivomme syksyllä pääsevämme iltakouluun."

Mikäli turvapaikkapäätös on myönteinen, miehet haluaisivat jäädä Rovaniemelle ja etsiä sieltä töitä.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen tapauksessa prosessi voi venyä alkuperäisen päätöksen saamisen jälkeen kaikkiaan jopa vielä kaksi vuotta, mikäli hakija valittaa.

Helsingin hallinto-oikeudessa valituksen käsittely vie puolisen vuotta. Jos asia sen jälkeen menee korkeimpaan hallinto-oikeuteen, prosessi kestää vielä liki vuoden pidempään. Revon mukaan valittaminen on tavallista.

Viime vuonna Migri antoi 3 700 turvapaikkapäätöstä. Vajaat 1 400 oli myönteisiä ja noin 2 000 kielteisiä. 300 oli rauenneita.

Juha Metso
Vladimir Naumov (vas.) ja Vasili Kolesnikov ovat odottaneet Suomen turvapaikkapäätöstä jo 250 päivää.
Vladimir Naumov (vas.) ja Vasili Kolesnikov ovat odottaneet Suomen turvapaikkapäätöstä jo 250 päivää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat