Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Votkaturismi kukoisti itärajalla 1970–80-luvuilla

Nuijamaan 40-vuotiaalla raja-asemalla on kostea historia

Kotimaa
 
Juha Metso
Nuijamaan raja-asema täytti 40 vuotta. Vastikään eläkkeelle jäänyt Eino Suni ajoi bussia Neuvostoliittoon ja Venäjälle noin tuhat kertaa.
Nuijamaan raja-asema täytti 40 vuotta. Vastikään eläkkeelle jäänyt Eino Suni ajoi bussia Neuvostoliittoon ja Venäjälle noin tuhat kertaa. Kuva: Juha Metso

Humalainen suomalainen ja ansioitunut neuvostoliittolainen kommunisti olivat tyypillisimmät turistit Neuvostoliiton ja Suomen välisellä raja-asemalla 1970–1980-luvulla.

Nuijamaan raja-asema Lappeenrannassa avattiin 40 vuotta sitten, kesäkuussa 1975. Avajaisissa maaherratasoiset johtajat Suomesta ja Neuvostoliitosta ylistivät YYA-sopimusta.

Fakta

Yli 11 miljoonaa rajanylittäjää

 Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on yhdeksän virallista eli kansainvälistä rajanylityspaikkaa ja seitsemän tilapäistä rajanylityspaikkaa.

 Kansainväliset rajanylityspaikat ovat Raja-Jooseppi, Salla, Kuusamo, Vartius, Niirala, Imatra, Nuijamaa, Vaalimaa ja junaliikenteen ylityspaikka Vainikkala.

 Ensimmäisenä avattiin Vaalimaan raja-asema vuonna 1958.

 Suomen ja Venäjän välisen rajan ylitti noin 11,4 miljoonaa ihmistä vuonna 2014.

 Eniten ylittäjiä oli Vaalimaalla, noin 3,1 miljoonaa, ja vähiten Kuusamossa, noin 57 000.

Vuonna 1975 Nuijamaan kautta kulki muutamia kymmeniä tuhansia matkustajia. Vuonna 2014 rajanylittäjiä oli noin kolme miljoonaa.

Aluksi Nuijamaalta matkusti lähinnä suomalaisturisteja viikonloppumatkalle Leningradiin halvan votkan perässä.

Vastikään eläkkeelle jäänyt luumäkeläinen bussinkuljettaja Eino Suni ajoi itärajan taakse arviolta tuhat kertaa. Ensimmäinen kerta oli 1980-luvun puolivälissä, kun Nuijamaan raja-asema oli pelkkä puuparakki.

"Siellä oli isäntiä, jotka pyhäaamuna paluumatkan alettua kysyivät, että joko kohta tullaan Leningradiin. Puuttuvia matkustajia käytiin kysymässä miliisiasemalta, mistä he yleensä löytyivät", muistelee Suni.

Nuijamaan tullin ensimmäisenä päällikkönä työskennellyt Hannu Karvinen kertoo, että kerran raja-asemalle tuli tyhjältä näyttänyt bussi. "Kaikki paitsi kuljettaja olivatkin pitkänään pitkin linja-autoa."

Neuvostoliittolaiset olivat Karvisen mukaan sävyisiä ydinfyysikoita ja rakettitieteen tohtoreita. "He olivat ansioituneita kommunisteja, koska Neuvostoliitosta ei niin vain matkustettu mihinkään."

Matkatavaroina neuvostoliittolaisilla oli yleensä vain varasukat ja myytäväksi tarkoitettu pieni lasti alkoholia länsivaluutan tienaamiseksi.

Salakuljettajia oli alusta alkaen sekä idästä että lännestä. Venäläiset rajaviranomaiset tutkivat busseja paljastaakseen farmarihousukätköt.

"Yleensä oli niin, että suomalaisella oli menomatkalla päällään kahdet tai kolmet farkut. Farkkujen myymisellä eli Leningradissa herroiksi. Isompaa salakuljetusta ei juuri ollut", sanoo Suni. Vielä 1990-luvulla tulli järjesti Lappeenrannassa takavarikoidun tupakan huutokauppoja. Sittemmin tupakka alettiin alkoholin tavoin hävittää.

Sunin mukaan oli onni, että votkaturismin aikaan busseissa ei ollut vessoja. Silti autot pääsivät pahaan kuntoon. "Kerran siivooja pillahti itkuun, kun näki Leningradista tulleen linja-auton."

Neuvostoliiton romahdettua matkailu itään väheni ja siistiytyi. Myös rajaviranomaisten käytös muuttui. Neuvostoliiton rajaviranomaiset olivat tuimakatseisia, ja heidän rynnäkkökiväärinsä hillitsivät rettelöintihalut. "2000-luvulla alkoi löytyä jo hymyäkin, eikä aseitakaan ole enää näkyvillä. Olen aina pärjännyt heidän kanssaan hyvin", sanoo Suni.

Nykyisin rajanylittäjien ylivoimainen enemmistö on venäläisiä.

Outi Salovaara HS
Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat