Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanat ja lampaat kaipaavat laumaa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

1. Ennen kesää

Rekisteröidy kuntasi maaseututoimeen. Kaava-alueella ota lisäksi yhteyttä kuntasi terveydensuojeluviranomaiseen ja rakennusvalvontaan.

 2. Hankinta

Kanat: Kanat ovat laumaeläimiä. Ne viihtyvät kaltaistensa seurassa. Helpointa aloittaa hankkimalla munintansa aloittelevia tai aikuisia munivia kanoja.

Lampaat: Lampaita kannattaa hankkia vähintään kolme ja suosia täysikasvuisia naaraita, uuhia. Lampailla on oltava korvamerkit. On myös tarkistettava, että lampaat ovat rekisterissä.

 3. Olosuhteet

Kanat: Pitopaikan on oltava puhdas ja turvallinen. Sopivan suojan kanoille saa esimerkiksi leikkimökistä tai pihavajasta. Kanat eivät tarvitse lisälämpöä kesäaikana. Kanat viihtyvät vapaana pihalla. Niille on hyvä olla verkotettu tarha turvaamaan petoeläimiltä.

Lampaat: Laitumen on oltava riittävän iso ja turvallinen. Piikkilankaa ei suositella. Lampailla pitää olla myös säänsuoja.

 4. Ruoka- ja juoma

Kanat: Kanat kuopsuttelevat vapaana ollessaan pihamaalta herkkua itsekin, mutta sitä voi pitää lähinnä puuhasteluna. Teollinen rehu osana ruokintaa varmistaa, että kana saa tarvitsemansa ravinteet. Ruuan lisäksi kanat tarvitsevat pienikokoista soraa, jolla ne jauhavat jyvät kuvussaan. Ne tarvitsevat myös ruokintakalkkia, ja saatavilla on oltava jatkuvasti juomavettä.

Lampaat: Kesälampaan ruokinta on helppoa ja halpaa. Piharuoho ei riitä, sillä lampaat tarvitsevat ruohoa yllättävän paljon. Ruohon lisäksi aikuisella lampaalla on oltava tarjolla raikasta vettä juoma-astiasta ja suolakivi. Tarvittaessa on annettava lisärehua.

 5. Virikkeet

Kanat: Kanoja on käytävä katsomassa vähintään kerran päivässä. Kanat nukkuvat orrella, joka sijoitetaan ylemmäs lattiatasosta. Eri roduilla on isoja eroja orren sopivalle korkeudelle maasta. Kanalan lattialla pehku voi olla sahanpurua tai kuiviketurvetta. Kanat kylpevät mielellään turpeessa, hiekassa tai kuivassa maassa. Se auttaa torjumaan ulkoloisia.

Lampaat: Lampaitakin on käytävä katsomassa vähintään kerran päivässä. Hemmottelu ei kuitenkaan kannata. Jos lampaille antaa leipää kun niitä käy katsomassa, ne oppivat pian kerjäämään.

 6. Kesän jälkeen

Varaudu syksyyn jo hankkiessasi eläimiä. Palautus vuokraajalle tai talvihoitopaikka kannattaa sopia ajoissa, jottei syksyn tullen joudu tekemään kiireessä päätöksiä.

 

Lähteet: Evira, Suomen Rotukanayhdistys, ProAgria

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat