Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:llä muutto edessä

VVO-konserni osti Sdp:n puoluetoimistorakennuksen 7,4 miljoonalla eurolla

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Puoluetoimiston talon ovat suunnitelleet arkkitehdit Jaakko Kontio, Kalle Räike ja Seppo Kilpiä.
Puoluetoimiston talon ovat suunnitelleet arkkitehdit Jaakko Kontio, Kalle Räike ja Seppo Kilpiä. Kuva: Rio Gandara HS

Sdp:n puoluetoimistossa Saariniemenkadulla on hiljaista. Kahviossa muutama työntekijä selaa päivän lehtiä, mutta käytävillä ei tule vastaan ketään. Vain demarinuorten huoneesta kuuluu naurua.

Puolue tiedotti torstaina, että puoluetoimistolla käydyt yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Yt-neuvottelut käytiin, koska Sdp:n puoluetuki pieneni eduskuntavaalitappion myötä noin 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

"Eihän tämä kenellekään helppoa ole ollut, mutta kyllä jo heti vaalien jälkeen tiedettiin, että muutoksia tarvitaan", Sdp:n strategia- ja suunnittelupäällikkö Ismo Kainulainen sanoo.

Samalla puolue tiedotti, että VVO Kodit Oy on ostanut Saariniemenkadun puoluetoimistorakennuksen. SDP myi kohteen tarjouskilpailulla ja lopullinen kauppasumma oli noin 7,4 miljoonaa euroa.

Siltasaari tunnetaan suomalaisen työväenliikkeen sydänalueena. Sdp:n puoluetoimisto valmistui vuonna 1979 ja siitä asti se on ollut puolueen koti. Puolueella on rakennuksessa viisi kerrosta tilaa, aina alakerran saunoista puoluejohdon huoneisiin saakka.

On vaikeaa olla huomaamatta, että puoluejohdon huoneissa ei ole ovia. Mikael Jungner poisti ovet vuonna 2010 kun hänet valittiin puoluesihteeriksi. "Puolueeseen piti saada uutta avoimuuden kulttuuria", Jungner kertoo.

Auttoiko ovien poistaminen saranoiltaan? "Varmaan jollain tasolla, jos siitä edelleen puhutaan. Silloin haettiin mutkattomampaa työskentelytapaa. Suljettu ovi on suuri kynnys lähestyä esimiestä."

Puoluetoimiston talon ovat suunnitelleet arkkitehdit Jaakko Kontio, Kalle Räike ja Seppo Kilpiä.

Helsingin kaupungin julkisivutoimikunnan silloinen puheenjohtaja Vilhelm Helander oli puoluetoimiston arkkitehtuurista näreissään: "'Julkisivussa on teennäistä monumentaalisuutta, joka on johtanut sekavaan ja ristiriitaiseen sekä rakennuksen luonteeseen ja kaupunkikuvaan sopeutumattomaan lopputulokseen", julkisivutoimikunta lausui Sdp:n entisen hallintopäällikön Maunu Ihalaisen muistelmien mukaan.

Ihalaisen mukaan asiasta vastannut kaupungin virkamies kuittasi tämän sanomalla, että "kyllä kai Suomen suurin puolue saa Helsinkiin rakentaa sellaisen talon kuin haluaa."

Puolueen talon paikalta purettiin talo, jossa oli Mika Waltarin synnyinkoti. Talon seinässä on edelleen muistona pronssinen seinäreliefi, johon kuvanveistäjä Jouko Toiviainen muotoili Waltarin kasvokuvan.

Nyt VVO-konserni suunnittelee valtavaan kivirakennukseen vuokra-asuntoja. Edessä on talon täydellinen peruskorjaus.

"Saneeraamme kohteen korkeatasoisiksi Lumo-vuokra-asunnoiksi. Loistavalla paikalla, erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä sijaitseva kohde täydentää erittäin hyvin vuokra-asuntotarjontaamme Helsingin kantakaupungissa", VVO:n investointijohtaja Mikko Suominen arvioi VVO:n tiedotteessa.

Puoluetoimistorakennuksen kohtalo symboloi Sdp:n tilaa. Sorsan aikaan puolue todella oli Suomen suurin. Nyt kevään vaaleissa tulos oli puolueelle jälleen synkkä. Kannatus oli 16,5 prosenttia, ja puolue sai 34 paikkaa eduskunnassa. Sdp menetti 8 paikkaa ja oli vaalien häviäjä.

Mistä sdp:n tulisi etsiä uutta suuntaa? Kauaksi puolueen ei ainakaan tarvitse muuttaa, uudet tilat ovat löytyneet Hakaniemen ympyrätalosta.

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja ja poliittisen historian dosentti Mikko Majander muistuttaa, että puoluetoimistorakennus on ollut melkein samassa paikassa jo vuodesta 1907 lähtien.

"Aikaisemmin puoluetalo oli vain toisella puolella puistikkoa, Paasivuorenkadulla. Näen puoluetoimiston myynnissä hurjaa symboliikkaa, se heijastelee puolueen tämänhetkistä tilaa", Majander arvioi.

Majander arvioi, että puoluetalosta tuli rasite jo sotien jälkeen.

"Voi ajatella niin, että kun sdp:llä on ollut oma talo ja keskuspaikka, se kuvastaa vanhaa työväenliikettä, joka rakensi satoja taloja ympäri maata ja rakensi kollektiivista liikettä. Sdp:n on kuitenkin puolueena yhä vaikeampaa ajaa samanlaista kollektiivista liikettä. Politiikka on yhä enemmän projektikohtaista ja mobilisoitumista vaaleihin kuin sitä, että yritettäisiin sitouttaa ihmisiä yhteen."

Majanderin mukaan ratkaiseva kysymys Sdp:n kannalta on nyt se, että miten puolueen ajamat arvot saadaan muutettua politiikaksi.

"Ne sosiaaliset tarpeet, joihin työväenliike on pyrkinyt vastaamaan, eivät ole poistuneet yhteiskunnassa. Nyt kysymys on se, että mitä kautta nämä tarpeet löytävät muotonsa sdp:n politiikassa."

Puolueen työntekijöille puoluetoimistorakennukseen liittyy paljon hyviä muistoja. Demarinuorten talouspäällikköä Elisa Selinummea ja poliittista sihteeriä Matias Mäkystä naurattaa.

"Eduskuntavaalien jatkot porukalla täällä jäivät kyllä mieleen."

Oikaisu: Korjattu kaksi virheellistä sitaattia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat