Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanat ja lampaat tulivat kaupunkeihin

Valan perhe hankki kanoja, Eija Tukiainen laiduntaa lampaita

Kotimaa
 
Lampaita voi pitää kesän myös harrastuksena
Lampaita voi pitää kesän myös harrastuksena
Kesälampaiden pitäminen harrastuksena yleistyy myös pääkaupunkiseudulla. Espoolaisella Eija Tukiaisella on ollut kesälampaita kahdeksan vuotta. Tukiaisen tämän kesän hoidokit, seitsemän pässiä, pääsivät kesälaitumelle koiran ohjaamina. Toimittaja: Pauliina Grönholm HS, kuvaaja: Janne Järvinen HS, leikkaus: Arttu Luhtala.

Yhä useampi kaupunkilainen haaveilee lampaiden hankkimisesta kesänajaksi. Kanoja puolestaan hankitaan yhä useammin myös kaupunkiasutuksen keskelle.

Kesäkanoista tai -lampaista haaveilevan on kuitenkin ilmoittauduttava elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pitämään eläintenpitäjärekisteriin.

Ylitarkastaja Helena Hepola Evirasta kertoo, että esimerkiksi pienten kanaloiden määrä on vuosi vuodelta kasvanut. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä 1–5 kanan kanaloita oli rekisteröity 76 kappaletta ja hieman isompia, 6–10 kanan kanaloita, 125 kappaletta. Määrä voi kasvaa, sillä rekisteriin on mahdollista yhä ilmoittautua.

"Kesäkanaloiden pitämisestä on tullut yleisempää ja niitä näkee enemmän, jolloin ne tulevat myös tutuksi", Hepola arvioi.

Moni aloittaa ensin kanalasta, sillä kanalan voi perustaa vaikka omakotitalon takapihalle. Espoolainen Valan perhe hankki ensimmäiset kanansa tänä kesänä.

Espoossa taajama-alueella saa ottaa pihalle 1–5 kanaa. Kukkoa ei kaupunkialueelle suositella, sillä kiekuminen voi ärsyttää naapureita.

Kanat nimiltään Musta Spiderman, Wehlo, Impi Ninja-Pantteri, Prinsessa Kanatuinen ja Hyytelö kuopsuttelevat nyt toista viikkoa aitauksessa perheen talon pihalla. Nimet ovat lasten keksimiä.

Munien kerääminen joka päivä on perheen esikoisen, kuusivuotiaan Leo Valan tehtävä. Kanat saavat kanarehun lisäksi myös ruuan tähteitä, kuten kaalin naatteja ja leivänmuruja, mitä perheen keittiöstä liikenee.

"Porkkanasta ne eivät oikein tykänneet", Leo Vala kertoo.

Kanoja ei erota toisistaan, koska niillä ei ole vielä jalkarenkaita. Paitsi yhden. "Se on se rohkein ja tulee heti tervehtimään ja antaa silittää", Leo Vala kertoo.

Perheen äiti Merja Vala kertoo, että kesäkanojen hankkiminen sujui lopulta "yllättävän helposti".

"Byrokratiaa oli vähän. Vaadittiin vain tietyt ilmoitukset. Kun ne oli tehty ja kanoille oli rakennettu suoja, niiden hoito on melko helppoa."

Kanojen suojan rakentamisessa perhe hyödynsi kierrätysmateriaaleja, vanhoja keittiönkaappeja sekä vanhaa pinnasänkyä.

"Puutarhamyymälässä myytiin kanasuojaa, mutta se vaikutti kovin pieneltä", Merja Vala kertoo.

"Lampaille olisi laidunniittyjä tarjolla enemmän kuin mitä vuokrattavia laiduneläimiä on saatavilla", lammaseläinlääkäri Johanna Rautiainen Pro Agriasta kertoo.

Lampaita haluttaisiin yhä useammin myös loma-ajaksi esimerkiksi mökille. Rautiainen muistuttaa, että ne tarvitsevat kanoja selvästi enemmän tilaa. Monelle tulee yllätyksenä myös, etteivät lampaat viihdy yksinään.

"Lampaat ovat laumaeläimiä ja tarvitsevat toistensa seuraa", Rautiainen kertoo.

Espoolaisella Eija Tukiaisella on ollut kesälampaita kahdeksan vuoden ajan. Tänä vuonna Tukiainen hoitaa seitsemää pässiä.

"Oikein komeasarvisia ovat", Tukiainen kertoo.

Laitumesta eläimineen on tullut Espoossa alueen asukkaiden pienimuotoinen nähtävyys.

"Aika monet koiranulkoiluttajat koukkaavat tätä kautta katsomaan lampaita", Tukiainen kertoo.

Tukiaiselle on tärkeää, että lampaat hoitavat myös maisemaa. Laitumena toimiva entinen joutomaa on alkanut siistiytyä ja lupiinien tilalle on kasvanut niittykukkia.

Tukiainen haaveilee myös uusista laitumista. Viime vuodesta lähtien hän on lampaiden lisäksi tarjonnut laitumen myös kahdelle hevoselle. Toisesta laidunpaikasta on jo solmittu sopimus maanomistajan kanssa.

"Sellainen ison tytön haave olisi joskus saada vasikoita, mutta se olisi selvästi isompi projekti, sillä vasikat tarvitsevat myös syöttämistä ja erilaisen suojan", Tukiainen kertoo.

markus jokela hs
Valan perheen kanojen nimet ovat lasten käsialaa: Musta Spiderman, Wehlo, Impi Ninja-Pantteri, Prinsessa Kanatuinen ja Hyytelö.
Valan perheen kanojen nimet ovat lasten käsialaa: Musta Spiderman, Wehlo, Impi Ninja-Pantteri, Prinsessa Kanatuinen ja Hyytelö.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat