Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksesta jäänyt Rkp nostaisi ministerien lukua

Puheenjohtaja Carl Haglund: Nykyhallitus tarvitsee toimiakseen 2-4 ministeriä lisää

Kotimaa
 
Aki Paavola lehtikuva
Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund (oik.) piti ministeriluvun pudottamista "populismina". Vierellä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja Euroopan liberaalidemokraattien Alden puheenjohtaja Sir Graham Watson.
Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund (oik.) piti ministeriluvun pudottamista "populismina". Vierellä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja Euroopan liberaalidemokraattien Alden puheenjohtaja Sir Graham Watson. Kuva: Aki Paavola lehtikuva

Oppositiopuolueen roolia hakeva Ruotsalainen kansanpuolue (Rkp) kyseenalaisti hallituksen toimintakyvyn koko ylimmän johtonsa voimin lauantaina. Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja puolueen puheenjohtaja Carl Haglund pitävät 14 nykyministerin lukua liian pienenä kunnolliseen hallitustyöskentelyyn.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Henrikson aloitti arvostelun puoluekokouspuheessaan lauantaina iltapäivällä ilmoittamalla, että ministerien määrän vähentäminen on "hyvin ongelmallista".

Puolueen puheenjohtaja Carl Haglund liittyi kritiikkiin myöhemmin illalla. Hänestä nykyisen kokoinen hallitus on silkkaa "populismia".

Henrikson muistutti, että ministerien määrä ei naismuistiin ole ollut näin alhainen, paitsi hyvin lyhytaikaisissa virkamieshallituksissa.

"Pienempi määrä ministereitä tarkoittaa samanaikaisesti sitä, että useiden ministereiden vastuualue tulee olemaan hyvin laaja", Henriksson sanoi Rkp:n puoluekokouksessa Pännäisissä Pietarsaaressa.

Henriksson on entinen oikeusministeri ja hän puuttuikin salkkujaon yhteen kummallisuuteen: Suomella on nyt yhdistetty työ- ja oikeusministeri.

"Samalla kun Sipilän hallitusohjelman yksi päätavoitteista on lisätä työllisyyttä ja uudistaa työmarkkinoita, hän päättää samalla kaksinkertaistaa kyseisen ministerin työmäärän", Henriksson ihmetteli.

Henriksson mustutti, että työllisyyden lisääminen on keskeistä Suomen tulevaisuudelle.

"Siksi näiden kahden salkun yhdistäminen on sekä työvoima- että oikeusministeriön työn aliarvioimista.", Henriksson sanoi.

Hän lähettikin "kunnioitetulle pääministerille" Juha Sipilälle (kesk) terveiset, joiden mukaan vielä ei ole liian myöhäistä arvioida ministerien vastuualueita uudelleen.

Puolueen puheenjohtaja, entinen puolustusministeri Carl Haglund arvosteli jo lauantaiaamun linjapuheessaan sitä, että osa tärkeistä asioista oli kokonaan unohdettu salkkujaossa – ilmeisesti ministeripulan vuoksi.

Hänen mukaansa tasa-arvon lisäksi hallitus on unohtanut myös Pohjolan ja pohjoismaisen yhteistyön.

"Kun uuden hallituksen ministeripaikkoja jaettiin, eivät nämä kolme ässää, kuten herrat Sipilä, Soini ja Stubb itseään nykyään kutsuvat, olleet yksinkertaisesti sopineet, kuka ministereistä vastaa pohjoismaisista ja tasa-arvoasioista", Haglund ihmetteli.

Pohjoismaiden ministerineuvoston sivulla Suomen yhteistyöministeriksi on tosin merkitty ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok).

Haglund piti lehdistötilaisuudessa illalla täysin selvänä, ettei "superministeri" Jari Lindström voi selvitä tehtävistään.

Lindströmillä on sekä oikeus- että työministerin salkut, jotka edellyttävät muun muassa paljon matkustamista Brysselissä.

"Tiedän kuinka paljon edelliset ministerit Lauri Ihalainen (sd) ja Anna-Maja Henrikson tekivät töitä yhden salkun hoitamiseksi. Duuni oli todella iso", Haglund sanoi.

Myös opetus- ja kulttuuriministerin Sanni Grahn-Laasosen (kok) salkkua hän piti liki mahdottoman kokoisena hoitaa.

"Hallitus tarvitsee toimiakseen kaksi, kolme tai neljä ministeriä lisää", Haglund sanoi.

Haglund vastusti pääomaveron kiristämistä, mitä vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ehtivät jo lauantaina kannattaa. Kyseessä on alun perin ulkoministeri Timo Soinin (ps) heitto.

Haglundin mukaan kiristys johtaisi Suomessa pääomapulaan eikä tukisi suomalaista omistajuutta. Hän ei toisaalta ole pääomaveroa alentamassakaan, koska siihen ei budjetissa ole varaa.

Tuomo Pietiläinen HS
Pietarsaari/Pännäinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat