Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalainen liikemies vaatii Suomelta miljoonien korvauksia

Kouvolan China Centerin entinen pomo Wang Jiazhu vaatii maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä Suomen valtiolta yli neljän miljoonan euron korvauksia. Vuoden 2009 jättiratsia lokasi myös Kouvolan entisen kaupunginjohdon mainetta.

Kotimaa
 
Kiinalainen liikemies vaatii Suomelta miljoonakorvauksia Kouvolan China Centerin ”tuhoamisesta”
Kiinalainen liikemies vaatii Suomelta miljoonakorvauksia Kouvolan China Centerin ”tuhoamisesta”
Kiinalainen liikemies Wang Jiazhu vaatii maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä Suomen valtiolta yli neljän miljoonan euron korvauksia Kouvolan China Centerin ”tuhoamisesta”. Viranomaiset tekivät China Centeriin jättimäisen ratsian vuonna 2009. Laittoman maahanmuuton järjestämisestä ja veropetoksista epäiltyä Wangia ei koskaan syytetty mistään rikoksesta, mutta hänen mukaansa esitutkinta ja sen laaja julkisuus aiheuttivat bisneksen romahduksen ja Wangin terveyden menettämisen. Toimittaja, leikkaus: Pekka Mykkänen. Kuvaus: Terhi Liimu.

Piti tulla mahtava logistiikkakeskus, jonne kulkisi tavaraa Kiinasta Siperian kautta Kouvolaan. Suora yhteys Tianjinin metropolista kymenlaaksolaiseen Kouvolaan. Vaan ei tullut.

Sen sijaan tulivat ratsia, piinallinen vankeus, esitutkinta laittoman maahanmuuton järjestämisestä sekä häpeällistä julkisuutta, joiden myötä menivät maine, terveys ja rahat.

Näin voi summata Wang Jiazhun kertomuksen siitä, miten kävi hänen unelmalleen perustaa Kouvolaan mahtipontinen yrityskeskittymä nimeltä Nordic China Center. Entiseen Valion meijeriin perustettu 13 800 neliömetrin kauppa- ja logistiikkakeskus nousi valtakunnallisiin uutisiin loppuvuodesta 2009, kun viranomaiset tekivät sinne massiivisen ratsian.

Wangia vastaan oli käynnistetty esitutkinta, jossa häntä epäiltiin laittoman maahanmuuton järjestämisestä, veropetoksista ja kirjanpitorikoksista. Mutta juttu kuivui kokoon muutamassa kuukaudessa, eikä yhtään syytettä nostettu. Wangin mukaan häneen kohdistettiin perusteeton ja lainvastaisesti hoidettu esitutkinta, ja häntä kohdeltiin syyttömyysolettaman vastaisesti.

Nyt herra Wang vaatii valtiolta yli 4,4 miljoonan euron korvauksia bisnestensä tuhoamisesta. Hänen nostamansa vahingonkorvausoikeudenkäynti Suomen valtiota eli Rajavartiolaitosta ja Verohallintoa vastaan alkaa valmisteluistunnolla huomenna maanantaina ja edennee varsinaiseen oikeudenkäyntiin syksyllä.

"Haluan saada Suomen valtiolta täydellisen selvityksen sekä anteeksipyynnön kunniani loukkaamisesta. Liiketoimeni ovat täysin tuhoutuneet", sanoo 61-vuotias Wang.

TERHI LIIMU HS
Wang Jiazhu vaatii Suomen valtiolta yli 4,4 miljoonaa euroa vahingonkorvauksia ja anteeksipyynnön China Centerin ja Wangin maineen "tuhoamisesta".
Wang Jiazhu vaatii Suomen valtiolta yli 4,4 miljoonaa euroa vahingonkorvauksia ja anteeksipyynnön China Centerin ja Wangin maineen "tuhoamisesta".

Wang on tuonut haastatteluun kiinalaisia postimerkkejä, joihin on painettu hänen kuvansa. Ne ovat kaukaisia muistoja ajasta, jolloin hänet nimettiin itäkiinalaisen kotikaupunkinsa Wenzhoun arvostetuimpien liikemiesten joukkoon. Postimerkit alleviivaavat sitä, mikä merkitys on miehen tai naisen nimellä, maineella ja "kasvoilla" kiinalaisessa kulttuurissa.

Puhelimeen vastaa kapteeni Sami Paila Suomenlahden merivartiostosta. Hän sanoo ymmärtävänsä Wangin ahdinkoa.

Tästä on kyse

 Kouvolassa avattiin syksyllä 2007 kiinalaisten kauppojen keskus Nordic China Center.

 Viranomaiset epäilivät, että liikekeskusta käytettiin laittoman maahanmuuton järjestämiseen.

 Marraskuussa 2009 keskukseen tehtiin suuri ratsia, jossa pidätettiin useita ihmisiä kuulusteluihin ja tutkintavankeuteen, mutta mitään syytteitä ei nostettu.

 China Centerin toiminta romahti kokonaan ratsian jälkeen. Keskuksen perustaja Wang Jiazhu vaatii nyt Suomen valtiolta yli neljän miljoonan euron vahingonkorvauksia.

"Ihan varmasti se niitä kiinalaisia ihmisiä järkytti, ymmärrän ihan täysin", Paila toteaa.

Rajavartiolaitoksen kapteeni Paila oli tutkinnanjohtajana esitutkinnassa, jonka myötä Wang joutui tutkintavankeuteen 81 päiväksi. Paila on edelleen sitä mieltä, että esitutkintaan ja pakkokeinoihin oli painavat syyt. Vaikka toimittaja miten kysymyksensä asettelisi.

"Yrität saada minut sanomaan, että me olimme oikeassa tai väärässä. Me hoidimme omaa virkatehtäväämme, ja olimme oikealla asialla sen hetkisillä tiedoilla. Oikeusjärjestys toimii sillä lailla, että aina ei nouse syyte ja aina ei tule tuomiota", Paila toteaa.

Pailan mukaan oli perusteltua, ettei Wang saanut vankeusaikanaan olla yhteydessä edes perheenjäseniinsä. Oli syytä pelätä, että Wang yrittäisi vaikuttaa esitutkinnan kannalta tärkeisiin todistajiin.

Wang itse sanoo, että häntä kohdeltiin kuin suuren luokan rikollista. Hän väittää, että häneltä evättiin pääsy lääkärille, kun hänen vangitsemisaikana kohonnut verenpaineensa olisi vaatinut hoitoa.

Pailan käsitys on toinen. "Kenenkään pääsyä terveydenhuollon palveluihin ei ole kyllä estetty. Minä en ainakaan ole ollut estämässä tai kieltämässä."

Wangin mukaan jupakka ja sen synnyttämä stressi ovat aiheuttaneet verenpaineen kohoamisen lisäksi sydänvaivoja ja lievää diabetesta. Hän sai aiemmin valtiolta runsaan 16 000 euron korvauksen vangitsemisajastaan.

Wang asuu nykyään Vantaalla. Hän kertoo elävänsä sukulaistensa ja ystäviensä lahjoittamilla rahoilla.

Ratsia China Centerissä ja muualla alkoi kello 11 aamulla 11.11.2009. Siihen osallistui noin 160 ihmistä Rajavartiolaitoksesta, Poliisista, Tullista ja Verohallinnosta. Siihen osallistui myös helikopteri ja koiria.

Samassa yhteydessä ratsattiin toinen kiinalaisbisnes, Leishi Hyvinvointikeskus, joka oli perustettu Valkealassa sijaitsevaan entiseen sairaalaan. Lisäksi kotietsintöjä tehtiin useissa eri kohteissa ympäri Kymenlaaksoa. Seitsemän kiinalaista pidätettiin ja määrättiin tutkintavankeuteen.

Helikopterista kuvattu video ratsiasta annettiin tiedotusvälineille. Siinä oli suuren maailman meininkiä.

Uusi oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) vaati pari vuotta sitten hallitukselta selitystä operaatiolle, jota hän kutsui "Suomen rauhanajan suurimmaksi hyökkäykseksi". Lindströmin kirjallisen kysymyksen mukaan "massiivisella operaatiolla tuhottiin kymmenien ihmisten elämä".

Kapteeni Pailan mukaan kiinalaisilta yrittäjiltä takavarikoitiin kuorma-auton verran tavaraa: tietokoneita, matkapuhelimia, kirjanpitoa ja muuta materiaalia. Monenlaista kiinankielistä lippusta ja lappusta, joiden käännättämisessä ja läpikäymisessä oli Pailan mukaan valtava työ.

Mutta kyllä sieltä muutakin odotettiin löytyvän. Odotitteko löytävänne sieltä ihmiskaupan uhreja?

"Kyllähän se oli. Tämä yhteisö oli sellainen, ettei se kovastikaan liikkunut Kouvolassa, niin me varauduimme myös siihen mahdollisuuteen", Paila kertoo.

Ihmiskaupan uhreja ei kuitenkaan löytynyt.

"Onneksi ei löytynyt. Tai ainakaan kukaan ei sillä tavalla toiminut, mutta eihän ihmiskaupan uhri välttämättä näy päällepäin", Paila sanoo.

Rajavartiolaitoksen ja Verohallinnon vastaukset Wangin kanteeseen ovat viileän toteavia. Niissä viitataan muun muassa apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan vuoden 2011 ratkaisuun, jonka mukaan esitutkinnassa ei tapahtunut mitään laitonta, eikä harkintavaltaa ylitetty.

Valtion mukaan Wangin syytös hänen bisnestensä romuttamisesta on vailla pohjaa, koska China Centerin talousvaikeudet alkoivat paljon ennen ratsiaa. "Liiketoiminnalla ei ole ollut kestävää pohjaa", valtio toteaa.

Niin. Syksyllä 2007 fanfaarein avattua China Centeriä parjattiin yleisesti "rihkamakaupaksi". Suuri junayhteys Siperian läpikin oli kariutunut. Logistiikkakeskuksen sijaan nähtiin pieniä ja kannattamattomia rättikojuja, kuten eräs kouvolalainen vaikuttaja asian ilmaisee.

Wang Jiazhun mukaan mikään kauppakeskus ei nouse kannattavaksi yhdessä yössä eikä edes kahdessa vuodessa.

"Jos saat tavaratalon tuottamaan voittoa vuodessa tai kahdessa, olet todennäköisesti huumebisneksessä", Wang sanoo.

Rajavartiolaitoksen mukaan esitutkinnassa ilmeni, että Wangiin liittyneiden bisnesten kautta haettiin kaikkiaan 948 viisumia ja oleskelulupia ainakin 140 yrityksen pyörittämiseen. Vain pienellä osalla näistä olisi ollut Kouvolassa liiketoimintaa, ja yritysten perustamisesta Wang oli rahastanut 10 000–15 000 euron maksuja.

Wangin mukaan viranomaiset sotkivat juttuun sellaisiakin viisumeita, joita oli myönnetty ennen kuin hän edes muutti Suomeen. Hän kertoo perineensä kauppiailta vain kolmen kuukauden vuokraa vastaavat vuokravakuudet.

Verottajan mukaan sen käynnistämässä esitutkinnassa "syytä epäillä" -kynnys täyttyi sekä törkeän kirjanpitorikoksen että törkeän veropetoksen osalta. Tämä epäily perustui alustavaan tilintarkastuskertomukseen.

Myöhemmin päädyttiin niin sanotulla "vähäisyysperusteella" siihen, ettei näitäkään syytteitä nostettu. "(Se) ei osoittanut Verohallinnon menetelleen asiassa virheellisesti rikosilmoituksen tehdessään", Verohallinnon vastauksessa Helsingin käräjäoikeudelle sanotaan.

Puhelimessa on nyt Sirkku Seila, Kouvolan entisen elinkeinoyhtiön Yritysmagneetti Oy:n toimitusjohtaja. Hänen mukaansa China Centerin tapaus on osoitus siitä, kuinka köykäisin perustein "suomalainen väkivaltamonopoli" voi lähteä liikkeelle.

"Tämä loukkaa oikeustajua", hän sanoo.

Sirkku Seilan mukaan kaikkien Kouvolaan tulleiden kiinalaisten tiedot olivat "yhden napin takana" ja ne olisi voinut Kouvolan kaupungistakin tarkistaa. Sillä kaupunki ja sen elinkeinotoimisto niitä viisumikutsuja kiinalaisille lähettivät, ei herra Wang.

Nouseva talousmahti Kiina oli tuohon aikaan erittäin näkyvästi suomalaisessa julkisuudessa. Miltei jokainen yritys ja kunta mietti, miten myös ne voisivat hyötyä "Kiina-ilmiöstä" ja siihen sisältyneistä rikastumisunelmista.

Mutta kukapa olisi uskonut Sirkku Seilaa, sillä myös häntä ja Kouvolan entistä kaupunginjohtajaa Aimo Ahtia epäiltiin osallisuudesta Wangin maahantulorinkiin. Heidän kännykkänsä ja tietokoneensa takavarikoitiin, heidän koteihinsa tehtiin etsinnät ja heidät vietiin kuulusteluihin.

"Se offensiivi (ratsia) oli rauhanajan Suomen suurimpia, ja siihen lähdettiin äärimmäisen vähäisin tiedoin. Sitä joutui miettimään, että millä tiedolla ja osaamisella Suomessa päätöksiä tehdään. Se oli kafkamainen prosessi", kertoo Aimo Ahti, joka viettää nykyään eläkepäiviään Lapissa.

Hän kannustaa miettimään asiaa tällaisesta vinkkelistä: "Jos jossain muussa maassa suomalaista liikemiestä olisi kohdeltu näin, siitä olisi nostettu hirveä metakka, että tämä on aivan fasistista toimintaa."

Ahtia syytettiin myöhemmin lahjuksen ottamisesta. Hänen väitettiin saaneen lahjuksena hierontapalveluja Leishi Hyvinvointikeskuksessa. Ahti tuomittiin käräjäoikeudessa runsaan 4 000 euron sakkoihin, mutta tuomio kaatui hovioikeudessa.

Aimo Ahti sanoo epäilevänsä suuresti, että China Centerin ratsia olisi ollut kapteenitason upseerin eli Pailan päätös. "Paila oli juoksupoika", Ahti sanoo.

Wang Jiazhu puolestaan uskoo, että hän joutui jonkinlaisen lavastuksen, salaliiton tai poliittisen pelin uhriksi. "Mutta en minä sitä voi todistaa, en tunne suomalaisia sisäpiirejä niin hyvin", sanoo Wang, joka ei osaa suomea.

Wangin väitteen allekirjoittaa Yritysmagneetti Oy:n hallituksen entinen puheenjohtaja Kari Taskinen, joka on arvostellut valtion toimia China Center -jupakassa usein Kouvolan Sanomien mielipidesivuilla.

"Tässä on kyse niin radikaalista virheestä. Se on ollut Kouvolan sisäistä politiikkaa", Taskinen sanoo.

Taskinen jopa nimeää kaksi tunnettua kouvolalaista poliitikkoa, joiden hän epäilee levittäneen väärää tietoa China Centeristä viranomaisille. Siellä on se sylttytehdas, "vaikka en minä pysty sitä todistamaan".

Kyseiset poliitikot kiistävät täysin, että olisivat sekaantuneet asiaan.

"Minulla ei ole mitään käsitystä, mistä tämä ratsia syntyi. Täysin utopistinen syytös, Taskisen juttuja, ei mitään perää", toinen poliitikoista sanoo.

Ja näin kertoo toinen poliitikoista: "Meikäläinen ei kuulu sarjaan Kouvolan maineen pilaajat."

Jälkimmäinen poliitikoista toteaa silti itsekin uskovansa, että "nyt on piilossa joku henkilö", jonkun "merkittävän tahon" on täytynyt syöttää tietoa Rajavartiolaitokseen. Hänen mukaansa jupakan myötä "suomalaiselta oikeusvaltiolta meni kasvot".

"Tämä oli limbo, vesiperä, munaus", hän ynnää koko tutkinnan.

Ja näin muotoilee asian Sirkku Seila: "Avain China Centeriin kohdistuneen hyökkäyksen ratkaisuun on se, että kuka antoi hyökkäysmääräyksen. Kun tämä korkeatasoinen virkamies tai ministeri on selvillä, muu vyyhti alkaa ratketa itsestään."

Jos näin puhuvat Kouvolan politiikan sisäpiiriläiset, ei liene ihme, että Kiinasta kotoisin oleva Wang on alkanut epäillä juttuunsa liittyvän politikointia ja salaliittoja.

Kapteeni Paila vakuuttaa, ettei juttuun liity mitään sen ihmeempää. Hän kertoo käynnistäneensä esitutkinnan muun muassa siksi, että "meidän yhdysmiehemme Pekingin suurlähetystöstä sai sellaisia syötteitä Kiinan päästä". Niiden tietojen perusteella Kouvolaan liittyi jotain epäilyttävää.

Hän huomauttaa, että keskusrikospoliisi oli penkonut China Centerin viisumiepäselvyyksiä jo pari vuotta ennen Pailan johtamaa esitutkintaa. Asiaa oli puitu jo mediassakin. "Totesin, että on minun virkavelvollisuuteni aloittaa esitutkintatoimia."

Paila kertoo myös itse päättäneensä ratsiasta. Siihen ei ryhdytty yksittäisen päähänpinttymän tai ilmiannon perusteella, vaan kuukausia kestäneen tiedustelun ja taustatyön jälkeen. Keskusteluissa poliisin ja keskusrikospoliisin kanssa päädyttiin siihen, että ratsian ottaa johdettavakseen Rajavartiolaitos.

Eli sinä teit päätöksen ratsiasta?

"Kyllä kyllä. Suomessa tutkinnanjohtaja johtaa esitutkintaa ja tekee nämä ratkaisut", Paila toteaa.

Pailan mukaan juttu jäi pahasti kesken, koska pian tutkinnan alettua korkein oikeus teki helmikuussa 2010 päätöksen, jossa linjattiin, ettei kyse ole laittomasta maahantulosta, vaikka viisumia haettaessa annettaisiin vääriä tietoja.

Kyseisen päätöksen jälkeen Wang ja muut päästettiin vapaiksi, ja tutkinta keskittyi vähäisempiin rikosnimikkeisiin, kunnes se kuivui täysin kokoon.

"Me emme edes tiedä kaikkea, mitä me tiesimme. Me palautimme paljon [kiinalaisilta takavarikoitua] materiaalia, jota ei ikinä edes ehditty käydä läpi. Tutkinta oli vasta alussa, tällaisia voidaan tutkia vuosiakin. Mutta se on historiaa ja ne ihmiset on syyttömiä. Se on se fakta tässä", Paila sanoo.

Aimo Ahdin ja Sirkku Seilan mielestä korkeimman oikeuden päätös "antoi Rajavartiolaitokselle kunniallisen peräytymistien täydellisestä epäonnistumisesta", kuten kaksikko totesi eräässä vastineessaan eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Ahti ja Seila harkitsivat haastavansa valtion oikeuteen kunnianloukkauksesta, mutta Seilan mukaan "se olisi ollut taistelua tuulimyllyjä vastaan".

"Ei olisi ollut pienintäkään mahdollisuutta voittaa. Väkivaltamonopoli tekee mitä sitä huvittaa. Niitä ei kiinnosta bisnesten tuhoutuminen tai ihmisten maine", Seila sanoo.

Juha Metso
Rajavartiolaitoksen kapteeni Sami Paila kuvattiin 11.11.2009, jolloin hän johti eri viranomaisten massiivista yhteisratsiaa Kouvolassa.
Rajavartiolaitoksen kapteeni Sami Paila kuvattiin 11.11.2009, jolloin hän johti eri viranomaisten massiivista yhteisratsiaa Kouvolassa.

China Centerin toiminta kuihtui ratsian jälkeen lopullisesti. Se myytiin ulosottoviraston järjestämässä huutokaupassa 1,5 miljoonalla eurolla Kouvolan Seudun Osuuspankille. Siitäkin kaupasta tapeltiin oikeudessa.

Wang Jiazhu kertoo sijoittaneensa keskukseen kuusi miljoonaa euroa. China Centerin entisissä tiloissa on nykyään Tehokeskus, jossa toimii muun muassa logistiikka-alan yrityksiä ja erilaisia teollisuusyrityksiä.

Tulevan oikeudenkäynnin lopputulosta on turha arvailla, mutta Wangin on hyvin vaikea sitä voittaa. Näin arvioi Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Hänen mukaansa Suomessa esitutkinnan käynnistämisen kynnys on hyvin matalalla. Riittää, että on "syytä epäillä". Silloin poliisin on aloitettava tutkinta. Korkeimman oikeuden aiempien linjausten mukaan viranomaisten toiminnan täytyy olla "ilmeisen virheellistä", että se olisi lainvastaista.

"Rikostutkinta alkaa aina hyvin epävarmassa tilanteessa. Jäähän monia isojakin juttuja syyttämättä ja tuomitsematta, kun näyttöä ei sitten löydykään", Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan on täysin mahdollista, että Wang häviää jutun ja joutuu korvaamaan valtionkin oikeudenkäyntikulut. Samoin arvelevat kaikki tähän artikkeliin haastatellut kouvolalaistahot.

Wang painottaa, että hän ei vaadi vahingonkorvauksia itse esitutkinnan aloittamisesta vaan siitä, että se toteutettiin ylimitoitetusti ja siten aiheutettiin tuottamuksellinen vahinko.

"Viranomaisten olisi tullut ymmärtää, millaiset vaikutukset näin mittavalla esitutkinnalla aiheutuisi China Centerille, mutta siihen viranomaiset suhtautuivat välipitämättömästi", Wang sanoo.

Wang Jiazhu sanoo kovista kokemuksistaan huolimatta luottavansa, että hän saa oikeutta suomalaisesta oikeusjärjestelmästä.

Hän ei usko, että tutkinta hänen epäillystä laittomasta maahanmuuton järjestämisestä tyssäsi korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen. Hän pitää tapaustaan yksinkertaisempana.

"Joko olen syyllinen tai en ole. Uskon, että jos olisin oikeasti tehnyt rikoksen, olisin yhä vangittuna", Wang sanoo.

Kapteeni Pailallakin on ollut aikaa miettiä marraskuun 2009 tapahtumia. Hänen mukaansa väitteet siitä, että operaatio olisi ollut "pannukakku", ovat "mielipiteitä, joita meillä saa ilmaista".

Hän sanoo, että prosessin lopputulos on se, että "tässä jutussa on vain syyttömiä". Mutta Wangin ja muiden toimien tutkiminen oli täysin perusteltua.

Pailan mukaan marraskuun 2009 ratsia onnistui mainiosti, etenkin aikataulullisesti. "Meille ei tullut minuuttiakaan ylitöitä. Se meni just niin kuin suunniteltiin."

"Yksi kaverini sanoi, että tämä on vain yksi juttu, yksi iso esitutkinta, ja jonossa on niitä lisää. Totta kai tämä oli hyvin merkittävä asia niille ihmisille, jotka olivat tässä osallisina. Täysin kuiva virkamiehen ajatus on, että se oli yksi keissi, joka meni näin. Ei siinä ole sen suurempaa viisautta."

JUHA METSO
Poliisin, Rajavartiolaitoksen, Tullin ja veroviranomaisten jättiratsiaan osallistui 11.11.2009 noin 160 ihmistä.
Poliisin, Rajavartiolaitoksen, Tullin ja veroviranomaisten jättiratsiaan osallistui 11.11.2009 noin 160 ihmistä.

Laura Leinonen
Kouvolan kaupunginjohtaja Aimo Ahti juhlisti 13 800 neliömetrin kokoisen China Centerin alkutaivalta syksyllä 2006.
Kouvolan kaupunginjohtaja Aimo Ahti juhlisti 13 800 neliömetrin kokoisen China Centerin alkutaivalta syksyllä 2006.

Terhi Liimu HS
Itäkiinalainen Wenzhoun kaupunki painatti takavuosina arvostetun liikemiehen Wang Jiazhun kuvalla varustettuja kunniapostimerkkejä.
Itäkiinalainen Wenzhoun kaupunki painatti takavuosina arvostetun liikemiehen Wang Jiazhun kuvalla varustettuja kunniapostimerkkejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat