Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkimäärä kasvaa maaseutukunnissa

Jo 62 kunnassa on enemmän kesämökkejä kuin vakituisesti asuttuja asuntoja

Kotimaa
 

Yhä useammassa Suomen kunnassa on enemmän kesämökkejä kuin vakituisesti asuttuja asuntoja.

Tilastokeskuksen tilastojen vertailu paljastaa, että tällaisia kuntia oli vuodenvaihteessa 62 eli enemmän kuin vuonna 2010, jolloin määrä oli 53. Tosin kuntia oli tuolloin enemmän kuin nyt, joten vuoden 2010 lukema perustuu nykyiseen kuntajakoon.

Poiminta

Kunnista viidennes on mökkivaltaisia

Suomessa on 317 kuntaa, joista 62:ssa on enemmän mökkejä kuin vakituisesti asuttuja asuntoja.

Erityisen paljon mökkejä on Paraisissa, Mäntyharjulla, Kemiönsaaressa ja Pälkäneellä.

Jos nykyinen kehitys jatkuu, viiden vuoden sisällä mökkejä on enemmän myös Kihniössä, Luvialla ja Savukoskella. Kintereillä kirivät Lappajärvi, Paltamo, Pomarkku, Pudasjärvi, Ranua ja Salla.

Trendi on kuitenkin selvä: etenkin monissa maaseutukunnissa mökkien määrä suhteessa vakituisesti asuttuihin asuntoihin kasvaa. Vuodesta 2000 mökkienemmistöisten kuntien määrä on lisääntynyt noin kahdellakymmenellä, kun tilannetta verrataan käyttämällä samaa vuoden 2015 kuntajakoa.

Viime vuonna kesämökkien määrä myös kipusi ensimmäistä kertaa yli puolen miljoonan. Vuoden 2014 lopussa kesäpaikkoja oli Tilastokeskuksen mukaan kaikkiaan 500 422.

Tuoreimpia mökkivaltaisia kuntia ovat Asikkala, Kittilä, Lemi, Muonio, Rautalampi, Rääkkylä, Tuusniemi, Virolahti sekä Joutsa.

"Tämä kehitys on ollut tiedossa. Olemme kunta, jossa väki kolminkertaistuu kesäisin ja kyläkuva muuttuu aivan erilaiseksi", sanoo Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen.

"Meillä on erittäin isot kauppaliikkeet pieneksi kunnaksi, ja niiden mitoitus on selvästi suunniteltu kesäasukkaat mielessä. Pääsiäisestä syyskuun loppuun asti jokainen parkkiruutu on täynnä, mutta talvella on hiljaisempaa. Kauppiaatkin sanovat, että kesällä on tili tehtävä."

Joutsassa oli vuodenvaihteessa 2 524 kesämökkiä ja 2 500 vakituisesti asuttua asuntoa. Asukkaita on noin 4 700.

Väki ja asunnot ovat kuitenkin huvenneet, vaikka mökit runsastuvat.

Mökkien suhteellinen määrä kasvaa etenkin Pohjois- ja Itä-Suomen muuttotappiokunnissa.

Kuntaliiton mukaan sesonkiasukkaiden runsaus voikin tilkitä palveluiden näivettymistä – mökkeilijät kantavat rahaa kauppoihin, kampaamoihin ja huoltamoihin sekä luovat monenlaista toimeliaisuutta.

"Etenkin kaupallisten palveluiden kannalta tämä on merkittävää. Voi jopa olla, ettei tiettyjä palveluja olisi, jos ei olisi kesäasukkaita", sanoo alue- ja yhdyskunnat -yksikön päällikkö Ritva Laine Kuntaliitosta.

"Monissa Itä-Suomen kunnissa loma-asukkaat ovat keskeinen elinvoimatekijä."

Kuntaliitto muistuttaa, että vapaa-ajan asumiseen käytetään vuodessa 7,4 miljardia euroa ja kerrannaisvaikutuksineen mökkeily työllistää 90 000 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat