Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rkp lykkäsi Nato-päätöstä ensi vuoteen

Puoluejohdon lupaama kanta puolustusliittoon jäi eduskuntavaalien kiireiden jalkoihin

Kotimaa
 
Johan Hagström
Rkp:n puoluekokous päätti sunnuntaina Pietarsaaren Pännäisissä, että Nato-jäsenyyttä pitää selvittää parlamentaarisessa työryhmässä.
Rkp:n puoluekokous päätti sunnuntaina Pietarsaaren Pännäisissä, että Nato-jäsenyyttä pitää selvittää parlamentaarisessa työryhmässä. Kuva: Johan Hagström

Oppositioon pudonnut ruotsalainen kansanpuolue lykkäsi päätöstä Suomen Nato-jäsenyydestä ensi vuoteen.

Viikonloppuna Pietarsaaren Pännäisissä pidetty puoluekokous ei ottanutkaan selvää kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen, vaikka vuosi sitten Hangossa puolueen johto niin lupasi.

Artikkeliin liittyvät

Rkp:n puheenjohtaja ja tuolloinen puolustusministeri Carl Haglund katsoi, että Rkp:n on aika keskustella Suomen Nato-jäsenyydestä.

"Kantaa on otettava viimeistään tulevan vuoden puoluekokouksen puolueohjelman muokkauksen yhteydessä", Haglund sanoi vuosi sitten puoluekokouksessa Hangossa.

Sunnuntaina vuotta myöhemmin Pännäisissä Rkp ei ottanut kantaa eikä puolueväki avannut keskustelua Natosta. Suomen liittymistä Natoon ehdotti puoluekokoukselle Paraisten Rkp:n osasto.

Puoluekokous hyväksyi kuitenkin sunnuntaina yksimielisesti puoluevaltuuston kannan, jonka mukaan Nato-jäsenyyttä pitää selvittää parlamentaarisessa työryhmässä.

Rkp:n mukaan jäsenyyden vaikutukset Suomeen pitää selvittää ja jatkaa ennakkoluulotonta keskustelua Natosta. Puoluejohtaja Carl Haglundin johdolla Nato-jäsenyydestä päättäminen siirtyi nyt ajankohtaan, jolloin Rkp hyväksyy seuraavan puolueohjelman.

Haglund selitti Nato-kannan lykkääntymistä sillä, että puolueohjelma piti alun perin uusia jo tänä vuonna. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä eduskuntavaalit veivät kaikki puolueen voimavarat.

Uuden aikataulun mukaan Rkp tulee päättämään Natosta uuden puolueohjelman myötä seuraavassa puoluekokouksessa Turussa vuoden päästä.

Puoluekokouksen henkilövaaleissa nykyinen puheenjohtaja Carl Haglund valittiin uudestaan, sillä hänellä ei ollut vastaehdokkaita. Haglundin mukaan Rkp on nyt "vahvempi kuin koskaan", vaikka jäikin hallituksen ulkopuolelle.

Rkp valitsee puheenjohtajan joka vuosi puoluekokouksessa, joten nopeakin puheenjohtajan vaihto on mahdollista. Haglund on johtanut puoluetta vuodesta 2012.

Sen sijaan puoluekokous äänesti varapuheenjohtajista, joita oli tarjolla viisi kolmelle paikalle. Puoluekokous vaihtoi yllättäen koko varapuheenjohtajiston, sillä valitsematta jäi nykyinen varanpuheenjohtaja turkulainen Niklas Mannfolk.

Varapuheenjohtajiksi nousivat lopulta Mikaela Björklund Närpiöstä, Christina Dahlblom Helsingistä ja Nicke Wulff Turusta.

Valitsematta jäi Manfolkin ohella Elli Flén Uudestakaarlepyystä. Hän haastoi Mikaela Björklundin viime hetkillä, koska piti tämän arvoja liian konservatiivisina.

Rkp:n entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja Päivi Storgård luopuivat varapuheenjohtajan paikasta vapaaehtoisesti jo ennen puoluekokousta.

Tuomo Pietiläinen HS
Pietarsaari/Pännäinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat