Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekeista katoaa kosmetiikkaa

HS kysyi kolmen suuren kaupungin apteekeista, mitä tuotteita itsehoitopuolen hyllyistä varastetaan

Kotimaa
 
Sanni Mattila
aapo huhta hs
Yliopiston apteekissa Mannerheimintiellä käy asiakkaita vilskeeksi asti, mutta myös henkilökuntaa on paljon. Se osaltaan ehkäisee varkauksien tapahtumista, arvioi johtava proviisori Laura Ahonen.
Yliopiston apteekissa Mannerheimintiellä käy asiakkaita vilskeeksi asti, mutta myös henkilökuntaa on paljon. Se osaltaan ehkäisee varkauksien tapahtumista, arvioi johtava proviisori Laura Ahonen. Kuva: aapo huhta hs

Apteekkien tuotevalikoiman laajentuminen on saanut varkaat kiinnostumaan erityisesti arvokkaimmista itsehoitopuolen tuotteista. Kyselykierros Helsingissä, Turussa ja Tampereella sijaitseviin isoihin apteekkeihin osoittaa, että apteekkien henkilökunta joutuu usein ikävään tilanteeseen, jossa kalliin kosmetiikkatuotteen pakkaus löytyy hyllystä tyhjänä. Itse tuote on lähtenyt myymälästä kulkematta kassan kautta. "Kosmetiikkatuotteet kiinnostavat varkaita selvästi eniten. Reseptilääkkeet pysyvät hyvin tallessa takavarastossa", kertoo johtava proviisori Laura Ahonen Yliopiston apteekista Helsingin Mannerheimintieltä.

Usein hävikin laajuus saadaan selville inventaariossa. Turun keskusapteekin apteekkari Minna Jaanson arvioi, että kuukausitasolla tappiot voivat olla muutamia satoja euroja. Vuositasolla tappioita syntyy kuitenkin useamman tuhannen euron edestä.

Fakta

Hävikki maksaa

 Kaupan liiton mukaan myymälävarkauksista aiheutuu kaupalle noin 460 miljoonan euron vuosikustannus.

 Lisäksi kauppa käyttää varkaushävikin estämiseen tarkoitettuihin laitteisiin, järjestelmiin ja niiden ylläpitoon sekä vartiointiin noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.

 Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 poliisin tietoon tuli yhteensä 49 364 myymälävarkautta ja näpistystä.

 Kaupan liitossa toivotaan, että tietojenvaihto poliisin kanssa olisi nykyistä sujuvampaa, jotta varsinkin isoimmat liigamaiset toimijat saataisiin kiinni.

Jaanson kokee, että jos jokin tuote on saanut laajaa mainosnäkyvyyttä, saattaa se herättää kiinnostusta myös varkaiden keskuudessa. Joskus syy suureen hävikkiin löytyy siitä, että jokin rikollisporukka on aktivoitunut.

Taannoin Turun keskusapteekin myymälästä katosi niin paljon monivitamiiniporetabletteja, että henkilökunta joutui ottamaan tuotteen kokonaan pois hyllystä.

Yksi apteekin työntekijöistä päätti selvittää, mistä oikein on kyse. Kävi ilmi, että kyseisen poretabletin nauttiminen vääristää huumetestiä.

Jaanson arvioi, että tuotevalikoiman laajentuessa myös varkaudet ovat lisääntyneet.

"Meille on tullut paljon yleistä terveyttä hyödyttävää valikoimaa. Ei ennen vanhaan myyty mitään vitamiinikapseleita hiuksille tai kalliita ryppyseerumeita", hän toteaa.

Vorojen suosiossa ovat myös hiivatulehduksen hoitoon tarkoitetut kapselit.

"Intiimihylly on usein pois silmistä, kääntöpuolella. Asiakkaalle annetaan rauha asioimiseen, mutta ilmeisesti se antaa myös tilaisuuden [varastaa]."

Tampereen Koskikeskuksen apteekin proviisori Taina Lampinen kertoo, että kalliiden kasvovoiteiden lisäksi hiustenlähtöön tarkoitetut valmisteet ja nikotiinipurukumipaketit lähtevät herkästi varkaiden matkaan. Lampinen sanoo tekevänsä sähköisen rikosilmoituksen noin kerran kuukaudessa, mutta osaa varkauksista ei koskaan huomata.

Epäilyttävän näköistä toimintaa saatetaan katsoa jälkeenpäin valvontakameralta, mutta menetettyjä rahoja saadaan todella harvoin takaisin.

Varkauksien aiheuttama hävikki ei välttämättä tee apteekkien suuriin kassavirtoihin kovin merkittäviä lovia, mutta varkaustilanteet ovat henkilökunnalle sosiaalisesti vaativia.

Lampisen mielestä pelisilmää on käytettävä. Työntekijöiden turvallisuus painaa tilanteessa enemmän kuin menetetyn tuotteen arvo.

"Voi syntyä todella yllättävä, uhkaava tilanne, jos varas on vaikka huumeidenkäyttäjä", Lampinen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat