Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä unohda läheisesi hautaa, tai siihen voidaan haudata joku toinen

Kymmeniltä tuhansilta haudoilta päättyy hallinta-aika vuosittain

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Puutarhatyöntekijä Risto Attila (vas.) ja puutarhuri Merja Repo kumoavat vaarallisia hautamuistomerkkejä Honkanummen hautausmaalla. Hoitamattomalla haudalla hautakivi voi kallistua vaarallisesti maatumisen ja routimisen seurauksena.
Puutarhatyöntekijä Risto Attila (vas.) ja puutarhuri Merja Repo kumoavat vaarallisia hautamuistomerkkejä Honkanummen hautausmaalla. Hoitamattomalla haudalla hautakivi voi kallistua vaarallisesti maatumisen ja routimisen seurauksena. Kuva: Laura Mendelin HS

Kaksi vaaleanpunaista kesäbegoniaa makaa hautakiven edessä Honkanummen hautausmaalla Vantaalla. Ne odottavat istuttamista haudalle, mutta sitä ennen pitää tehdä tärkeä varotoimenpide.

Hautakivi on vaarallisesti kallistunut, ja kun kukat istutetaan, kivi saattaisi kaatua istuttajan päälle.

"Nämä mustat 1960-luvun kivet ovat hirvittävän painavia", puutarhatyöntekijä Risto Attila sanoo.

Sitten hän tarttuu hautakiveen puutarhuri Merja Revon kanssa. He asettavat kiven varovasti lappeelleen. Hautakivestä huolehtiminen olisi omaisten tehtävä, mutta turvallisuussyistä seurakunnan piti nyt ryhtyä toimeen heidän puolestaan.

"Jos omaiset asuvat muualla, niin eivät he tiedä, että hautakivi on kaatumassa", Repo sanoo.

Tällä haudalla ei ehkä ole käynyt kukaan vuosikausiin.

Omaiset ovat antaneet haudan hoitamisen seurakunnan tehtäväksi. Samanlaisia begonioita istutetaan muillekin sellaisille haudoille.

Haudalla on myös lappu, jossa sanotaan, että hauta palautuu seurakunnalle ensi vuoden lopussa hautaoikeuden hallinnan päättymisen vuoksi. Jos omainen tulee käymään haudalla ja näkee lapun, hän voi hankkia lisää aikaa haudalle.

Jos hän ei tule, käy ehkä lopulta niin, että hautaan haudataan uusi vainaja.

Hallinta-aika päättyy vuosittain kymmeniltä tuhansilta haudoilta. Aika on yleensä noin 25 vuotta, joten hautoja vanhenee suunnilleen samassa suhteessa 25 vuotta sitten haudattujen määrään. Esimerkiksi vuonna 1990 Suomessa kuoli 50 000 ihmistä.

Käytännöt ajasta vaihtelevat seurakunnittain.

Ajan umpeutumisen ei pitäisi tulla yllätyksenä. Aika sovitaan hautauksen yhteydessä. Kun aika on umpeutumassa, hauta "liputetaan" noin vuodeksi.

Kun hallinta-aika päättyy, hauta palautuu seurakunnalle tai seurakuntayhtymälle. Tämän jälkeen hautakivi poistetaan. Lopulta haudasta voi tulla jonkun toisen vainajan viimeinen leposija.

Näin voi käydä myös siinä tapauksessa, että hauta on vuosikausia hoitamatta. Niissäkin tapauksissa seurakuntien käytännöt vaihtelevat.

Sukulaissuhteet ovat Suomessa heikenneet, ja siksi hautoja jää hoitamatta tai hallinta-aikaa ei aina jatketa, arvioi evankelisluterilaisen kirkon maankäyttöpäällikkö Harri Palo. Palo sanoo, että nykyään edes isovanhempia ei aina koeta niin läheisiksi, että heidän haudoistaan haluttaisiin huolehtia. Maaltamuuttokin vaikuttaa asiaan. Haudat jäävät satojen kilometrien päähän.

Niinkin käy joskus, että sukulaiset palauttavat hallintaoikeuden vapaaehtoisesti seurakunnalle, kertoo kainuulaisen Kuhmon seurakunnan seurakuntapuutarhuri Jarmo Aalto. Haudasta huolehtiminen ei tunnu enää tärkeältä eikä siitä olla valmiita maksamaan.

"Laitamme siihen sitten puun tai pensaan, jotta saadaan maisemaa kauniimmaksi", Aalto sanoo.

Muuttoliike näkyy hautausmailla myös Helsingissä, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Risto Lehto.

Helsinkiin haudataan paljon sellaisia, joiden sukulaiset ovat jääneet kauas maaseudulle eivätkä käy haudalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat