Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuilu toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä on suuri

Suomi on suurperheiden maa – mutta myös lapsettomia on paljon

Suomi johtaa Euroopan suurperhetilastoa. Toisaalta myös lapsettomia on erityisen paljon.

Kotimaa
 
Näin saat lapsiperheen arjen sujumaan
Näin saat lapsiperheen arjen sujumaan
Suurperheen äiti Paula Lydman neuvoo, miten arjen lasten kanssa saa toimimaan. Tärkeintä on ruoka - se, että kaikilla on maha täynnä. Vasta sen jälkeen mietitään, mitä muuta jaksetaan tehdä. Toimittaja: Marjo Valtavaara, kuvaus: Pekka Fali, leikkaus: Arttu Luhtala.

Suomessa on eniten isoja lapsiperheitä verrattuna muihin Euroopan maihin. Tuoreen Eurostat-julkistuksen mukaan neljä lasta tai enemmän synnyttäneiden naisten osuus on selkeästi korkein Suomessa – perässä tulevat Britannia, Romania ja Irlanti.

Suomessa peräti yksi kymmenestä lapsesta syntyy perheeseen, jossa on jo ennestään vähintään kolme lasta. Muissa Pohjoismaissa suurperheiden osuus on paljon alhaisempi, vaikka perhepoliittisia etuuksia tarjotaan vähintään yhtä anteliaasti.

"Suomessa toivotaan suhteellisen isoa lapsilukua. Naisista puolet ja miehistä kolmannes toivoo saavansa vähintään kolme lasta tai enemmän. Kuilu toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä on meillä suurin Euroopassa", sanoo tutkimusjohtaja Anna Rotkirch Väestöliitosta.

Poiminta

Syntyvyys lähti roimaan laskuun

Vielä neljä vuotta sitten suomalainen nainen synnytti keskimäärin 1,9 lasta kokonaishedelmällisyysluvulla mitaten – nyt enää 1,7 lasta, kertoo Tilastokeskus.

Puolet syntyvyyden laskusta selittyy lapsettomien kasvavalla määrällä. Ensimmäisiä lapsia syntyy selvästi vähemmän.

Kolmasosa laskusta selittyy sillä, että myös toisia lapsia syntyy aiempaa vähemmän.

Kolme lasta hankkivien määrä on niin ikään pudonnut.

Hienoisessa nousussa on ainoastaan neljä tai enemmän lapsia synnyttävien äitien määrä, mutta nousu ei ole niin suurta, että se riittäisi paikkaamaan syntyvyyden laskua.

Perhekoon kasvuun liittyy Suomessa koulutus ja tulotaso. Korkeammin koulutetut miehet saavat enemmän lapsia kuin vähemmän koulutetut. Myös naisilla neljä tai enemmän lapsia hankkivien osuus on kasvanut viime aikoina nimenomaan ylemmän korkea-asteen suorittaneiden joukossa.

"Lapsia hankitaan enemmän, jos siihen on varaa", tiivistää Väestöliiton tutkija Anneli Miettinen.

"Toki meidän perhepolitiikkamme päivähoitoineen mahdollistaa työn ja perheen yhdistämisen. Keski- ja Etelä-Euroopassa ei pystytä vastaamaan perheiden tarpeisiin tältä osin."

Neljän lapsen perhettä useimmat pitävät jo suurperheenä, ja hyvin harva hankkiikaan enää viidettä – saatika sitä useampaa.

Viiden lapsen tai sitä suurempien perheiden osuus on viime vuosina ollut noin 2-3 prosenttia kaikista lapsiperheistä.

Joskus perhekoko kasvaa uusperheen myötä. Uudessa liitossa pyritään saamaan vähintään yksi yhteinen lapsi riippumatta siitä, onko puolisoilla aiempia lapsia.

Näin kävi tyrnäväläisille Paula ja Mika Lydmanille, joilla oli edellisistä liitoistaan yhteensä kolme lasta. Perhe kasvoi suureksi, kun yhteisiä lapsia syntyi neljä.

"Olen aina tykännyt lapsista ja koska kaikki meni ensimmäisen kanssa hyvin, päätimme yrittää sisarusta. Nuorimmaisen kohdalla syynä on kaipuu. Minusta vauvat vain ovat niin ihania", Paula Lydman sanoo.

Hänen mukaansa suurperheen arki on järjestettävä ruoanlaiton ympärille.

"Kun lapsilla on vatsat täynnä, niin ne jaksavat, eivätkä sitten niinkään kiukuttele. Sitten aletaan katsomaan päivän muita asioita."

Pekka Fali
Paula Lydman on synnyttänyt kuusi lasta. "Sisaruksista on seuraa toisilleen ja ympärillä on aina elämää. Tosin työtäkin on paljon." Perheen pienimmät Sofia, kohta 2, ja Vivian, 4, pitävät äidin kiireisenä.
Paula Lydman on synnyttänyt kuusi lasta. "Sisaruksista on seuraa toisilleen ja ympärillä on aina elämää. Tosin työtäkin on paljon." Perheen pienimmät Sofia, kohta 2, ja Vivian, 4, pitävät äidin kiireisenä.

Lydman on myös huomannut, että suurperheen elämä vaatii joustavuutta, sillä aina ei voi tehdä mitä haluaisi. Kotitöitä pitää laittaa tärkeysjärjestykseen ja toisinaan niitä pitää myös lykätä.

"Tehdään se pyykkivuoro huomenna tai vaikka seuraavalla viikolla, jos tilanne sitä vaatii. Ne tekemättömät hommat eivät karkaa sieltä minnekään", hän sanoo.

Vaikka isojen perheiden osuus on hiukan kasvanut, kokonaissyntyvyys Suomessa laskee. Syynä on lapsettomaksi jäävien lisääntynyt määrä. Lapsettomia on meillä enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

"Suomessa syntyvyydessä on ollut jo pitkään suurempi hajonta. Meillä on muita maita enemmän sekä lapsettomia että isoja perheitä", Anna Rotkirch Väestöliitosta toteaa.

Rotkirch muistuttaa suurperheiden osaltaan kannattelevan syntyvyyttä. Vähintään neljä lasta synnyttävät äidit tuottavat viidenneksen syntyneistä.

"Hoitovapaa ja kotihoidontuki ovat olleet isoille perheille erittäin tärkeä etuus. Jos näistä kiristetään, syntyvyys voi edelleen laskea merkittävästikin."

Miksi suomalaiset toivovat isoa perhettä ja monet sellaisen myös hankkivat?

Professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopiston Perhetutkimuskeskuksesta selvitti vähintään neljä lasta hankkineiden vanhempien syitä perhekoon kasvattamiseen.

Esiin nousivat perhemyönteisyys, lapsuudenperheen koko ja uskonto.

"Monet ovat itsekin kotoisin isosta perheestä. He ovat perhekeskeisiä ja toivovat täyttä perhe-elämää ja paljon touhua. Mitä isompi perhe, sitä enemmän elämää, he ajattelevat."

Tausta

Talous vaikuttaa syntyvyyteen

Parissakymmenessä vuodessa syntyvyys on laskenut monissa Euroopan maissa.

Esimerkiksi Pohjoismaissa syntyvyys on kuitenkin korkeaa. Sitä selittää osittain yhteiskunnan tuki lapsiperheille.

Esimerkiksi Britanniassa sosiaalietuudet ovat heikot, mutta siellä syntyvyyteen vaikuttaa monilapsisia perheitä suosiva kulttuuri.

Yleisesti myös taloudellinen kehitys vaikuttaa syntyvyyteen. Nuorten parien on todettu lykkäävän lasten hankintaa taloudellisen epävarmuuden vuoksi.

Osan taustalla olivat uskonnolliset syyt. Vanhoillislestadiolainen herätysliike vaikuttaa vahvana Pohjanmaalla, jossa suurperheiden osuus on maan suurin.

"Pohjanmaa ei kuitenkaan yksin riitä selittämään isojen perheiden suurta osuutta Suomessa, sillä näissä maakunnissa asuu vain kymmenes koko maan väestöstä", Miettinen korostaa.

Rotkirchin mukaan perheiden ratkaisuja ohjaa usein naisten vauvakuume.

"Myös miehet ilmoittavat syyksi vaimon vauvakuumeen. Perhe kasvaa, jos sille ei ole suuria esteitä. Kolmannen jälkeen neljäs ei ole enää suuri muutos."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat