Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyhtäältä löytyy happaman hajuinen aarre

HSTV:n Mun juttu -sarjassa Henna Hytönen esittelee taikinajuurensa

Kotimaa
 
Ville Vanhala
Mun juttu: Taikinajuuri on Henna Hytösen aarre
Mun juttu: Taikinajuuri on Henna Hytösen aarre
Leipuri-kondiittori Henna Hyötsellä on happaman hajuinen salaisuus, josta hän on ylpeä. ”Kun minulla oma taikinajuuri, niin kukaan ei pysty leipomaan samalta maistuvia leipiä kuin minä”, Hytönen kertoo. HSTV:n videosarja Mun juttu esittelee koko joukon ihmisiä eri puolelta Suomea, jotka ovat löytäneet oman juttunsa. Toimittaja Ville Vanhala. Ohjaus ja kuvaus Juha Metso, leikkaus ja kuvaus Mika Rokka.

"Taikinajuureni on minua yli kolme kertaa vanhempi. Siitä on leivottu Pyhtäällä ruisleipää ainakin sadan vuoden ajan.

Taikinajuuri on salaisuuteni, josta olen ylpeä. Kun minulla on oma taikinajuuri, niin kukaan ei pysty leipomaan samalta maistuvia leipiä kuin minä. Juurta on yritetty ostaa minulta, mutta en ole myynyt.

Nuorempana en välittänyt leipomisesta. Työskentelin pitkään pikaruokalan esimiestehtävissä ennen kuin hakeuduin opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi.

Se oli elämäni paras päätös.

Kun tulen aamuyöstä töihin, niin haistan taikinajuuren ennen kuin näen sen. Se haisee happamalta ja näyttää vedellä laimennetulta liejulta.

Minusta on aina yhtä kiehtovaa aloittaa leipominen. Alustan taikinan koneella, mutta leivon leivät käsin. Öisin saan olla leipomossa omassa rauhassani ja ajatuksissani. Kuuntelen leipoessani musiikkia, joskus laulan mukana.

Kun otan leivät uunista, niin taikinajuuren haju vaihtuu tuoreen limpun tuoksuun. Siitä tulee aina nälkä, mutta syön enää harvoin lämmintä lippua, sillä kaikki leivät menevät myyntiin. Nokare taikinasta jää juureksi sammioon odottamaan seuraavan yön leipomista.

Sain taikinajuuren leipomon edelliseltä omistajalta, jonka suvussa se on kulkenut usean sukupolven ajan. Kun joskus lopetan työnteon, niin toivottavasti joku jatkaa ruisleivän leipomista tästä samasta juuresta ja perinne jatkuu."

Henna Hytönen
Henna Hytönen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat