Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suosittu opetuspeli uhkaa jäädä ilman ylläpitoa – "Turhauttavaa, ettei hyvin onnistuneita hankkeita saada jatkumaan"

Palkittu Ekapeli on auttanut oppimisvaikeuksista kärsiviä lapsia jo vuosia

Kotimaa
 
Sanni Mattila
Ekapelistä on olemassa useita eri versioita aina kirjain–äänne-yhteyksien tunnistamisesta sujuvan lukemisen harjoittamiseen.
Ekapelistä on olemassa useita eri versioita aina kirjain–äänne-yhteyksien tunnistamisesta sujuvan lukemisen harjoittamiseen.

Nuoren Voiman Liitto (NVL) palkitsee lukutaidon perusteita harjoittavan Ekapelin Nuori Voima -palkinnolla, joka jaetaan vuosittain erilaisille kirjallisuus- ja kulttuurialan hankkeille.

Tietokoneilla ja mobiililaitteilla pelattava oppimispeli on tarkoitettu yli kuusivuotiaille lapsille, joilla on tarvetta harjoitella lukemisen perustaitoja.

Fakta

Ekapeli hurjassa suosiossa

 Ekapeli on Nuoren Voiman Liiton palkintoraadin mukaan uudella tavalla lukemiseen innostava, ainutlaatuinen oppimisympäristö. Peli on käytettävissä opetus- ja kulttuuriministeriön ylläpitämässä Lukimat-palvelussa.

 Ekapelin käyttäjämäärä on kasvanut jatkuvasti. Tällä hetkellä palvelulla on jopa 100 000 käyttäjää.

 Parhaimmillaan yksittäisen päivän aikana käyttäjiä on ollut 20 000.

 Peli on lanseerattu vuonna 2007.

 Ekapelistä on tehty omat versionsa esimerkiksi Keniassa, Tansaniassa, Namibiassa ja Englannissa.

Palkitsemisesta tekee merkittävän se, että laajasta suosiostaan huolimatta Ekapelin tulevaisuus on tänä keväänä ollut vaakalaudalla.

Peli toimii opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoittamassa Lukimat-palvelussa, mutta toukokuussa ministeriö ilmoitti, ettei se ehkä enää jatka palvelun ylläpitoa.

NVL:n toiminnanjohtaja Laura Serkosalo painottaa Ekapelin olevan ainutlaatuinen ja kekseliäästi rakennettu oppimisympäristö, jonka kaltaisia ei muuten ole saatavilla.

"Myös pelin ilmaisuus ilahduttaa. Se tasa-arvoistaa lukemisen ja oppimisen prosesseja, koska peli mahdollistaa näiden taitojen harjoittelun monille niin kotona kuin koulussakin."

Nuoren Voiman Liitto tahtoo palkinnon osoittamisella kiinnittää huomiota pelin uhanalaiseen tilanteeseen. Serkosalon mielestä on turhauttavaa, ettei hyvin onnistuneita hankkeita saada jatkumaan perustoimintana.

"Isojen hankkeiden käynnistämiseen löytyy rahaa, mutta kun hankkeet saadaan pyörimään, niin jatkorahoituksen kanssa tulee ongelmia. Haluamme kiinnittää huomiota siihen, mitä tällaisille tilanteille voidaan tehdä", Serkosalo sanoo.

Ekapelin kehittämistä koordinoinut professori ja hankkeen johtaja Heikki Lyytinen suhtautuu optimistisesti palvelun ylläpitoon.

Jatkorahoituksesta käydyistä neuvotteluista Lyytinen on saanut käsityksen, että Lukimat-palvelun rahoitusta jatketaan ainakin muutaman kuukauden ajan, ehkä jopa vuoden loppuun asti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei kommentoi asiaa kesken olevien neuvotteluiden vuoksi. Kun tieto Lukimat-palvelun rahoitusongelmista kiiri julkisuuteen, alkoi Lyytisen puhelin piristä.

"Monet ihmiset ovat soittaneet, että voisivat lähteä apuun. Hyvin merkittäviäkin yrittäjiä on ollut mukana avuntarjoajien joukossa", professori kertoo.

Nyt Ekapelin työryhmän täytyy tehdä OKM:lle perusteellinen selvitys siitä, voitaisiinko pelin toimintaa jatkaa vaihtoehtoisella tavalla. Rahan kerääminen kuitenkin vieroksuttaa Ekapelin luojaa, jonka pääperiaatteena on, että palvelu olisi ilmainen kaikille "maan ääriin asti". Lyytinen painottaa, että peli on tarkoitettu ehkäisevään harjoitteluun lapsille, joilla saattaa olla perinnöllisiä ongelmia lukemaan oppimisen kanssa.

"Pohjoismaisen käytännön mukaan veronmaksaja maksaa perusopetuksen. Minkä takia heitä, jotka tarvitsevat vähän enemmän harjoittelua, lähdettäisiin nyt rokottamaan maksuilla?" Lyytinen kysyy.

Professorin tavoitteena on, että myös kehitysmaiden lapset saisivat tulevaisuudessa opetella lukutaidon perusteita Ekapelin avulla. Maailmalla palvelu on ollut mukana monissa eri tutkimuksissa, mutta lapset eivät saa peliä käsiinsä ennen kuin sen soveltuvuudesta paikalliseen kieliympäristöön ja kirjoitusjärjestelmään ollaan tieteellisen tutkimuksen nojalla täysin varmoja.

"Meidän kärkimaamme on Sambia, jossa kaikki tutkimusvaiheet on saatu läpi. Olen parhaillaan hankkimassa rahoitusta siihen, että sambialaiset koulut voisivat lainata lapsille sellaisia laitteita, joissa peli saataisiin käyttöön."

Ekapeli Alku julkaistiin tänä keväänä.
Ekapeli Alku julkaistiin tänä keväänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat