Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sokeiden tekemien luutien valmistus jatkuu

Sokeva työllistää neljä näkövammaista valmistamaan suosittuja luutia

Kotimaa
 
Näin näkövammainen Seppo Toivanen valmistaa legendaarisen katuluudan
Näin näkövammainen Seppo Toivanen valmistaa legendaarisen katuluudan
"Talonmies Pikkaraisen luudan" valmistus oli vähällä loppua, kun RAY lakkautti tukensa luutia valmistaneelle Sokeva Käsityölle. Nyt luutia valmistaa Sokeva Oy. Yhtiö työllistää neljä näkövammaista. Toimittaja: Tuija Sorjanen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Noin vartti siihen menee maksimissaan. Seppo Toivanen on valmistanut parinkymmenen vuoden aikana tuhansia katuluutia, ja nykytahdilla niitä syntyy neljästä kuuteen tunnissa.

Kyseessä on legendaarinen "talonmies Pikkaraisen luuta". Sitä ovat Suomessa perinteisesti valmistaneet näkövammaiset.

Fakta

RAY tukee taas ensi vuonna

 RAY lopetti Sokeva-Käsityön tukemisen vuoden alusta. Näkövammaisia käsityöntekijöitä aiotaan tukea nyt muita reittejä.

 Alueyhdistykset voivat hakea RAY:lta ensi vuodelle tukea näkövammaisten käsityötoimintaan.

 Näkövammaiset käsityöntekijät ry on hakenut RAY:lta avustusta kurssitoimintaan.

Lähteet: RAY, Näkövammaisten keskusliitto ry, Näkövammaiset käsityöntekijät ry

Katuluudan valmistus oli vaarassa loppua, kun Raha-automaattiyhdistys (RAY) lakkautti tukensa harjoja aiemmin valmistaneelle Sokeva-Käsityölle.

Syntymästään saakka näkövammainen Seppo Toivanen oli yksi luudanvalmistajista. Eläkkeelle jääminen oli edessä, mutta tilaisuus jatkaa luudanvalmistajana tuli sopivasti tarjolle. "Päätin, että eläkeikä ei ole työn lopettamisikä."

Sokeva Oy, joka erotettiin Sokeva-Käsityöstä 1990-luvulla ja yhtiöitettiin, on rekrytoinut neljä näkövammaista henkilöä valmistamaan katuluutia. Syyt ovat Sokevan toimitusjohtajan Markku Kärpän mukaan sekä kaupallisia että yhteiskunnalllisia.

"Luuta löytyy melkein jokaisesta espoolaisesta porttikongista. Jos sen valmistaminen olisi loppunut, niin se olisi korvattu ulkomaisella valmistuksella."

Toinen syy luudan valmistamisen jatkamiselle on Kärpän mukaan se, että Sokevalle on myönnetty yhteiskunnallisen yrityksen diplomi. Kärpän mukaan se velvoittaa yhtiötä osoittamaan, että vammaisryhmän työllistäminen on mahdollista.

Kärpän mukaan tarkoitus on työllistää neljä työntekijää lisää pian ja jatkossa tavoite on työllistää mahdollisimman monta näkövammaista. Työntekijät eivät ole Sokevan palkkalistoilla. He saavat jokaisesta myydyn luudan hinnasta noin kymmenen prosenttia.

Sokeva-Käsityö on RAY:n tukien lakkauttamisen takia lopettanut, mutta näkövammaisia käsityöntekijöitä tuetaan nykyään muuten. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry ja Annansilmät-Aitta välittävät käsityöntekijöille materiaaleja, joskin kustannusosuuden käsityöntekijät hoitavat itse.

Suomessa on ollut näkövammaisten käsityötoimintaa jo toistasataa vuotta, huomauttaa Näkövammaisten keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Tahvanainen.

"Näkövammaiset ovat usein pienituloisia, ja he tarvitsevat yhteiskunnan tukea sekä palveluja. Käsityötoiminnasta näkövammaiset käsityöntekijät ovat saaneet lisätuloja ja sisältöä elämään", Tahvanainen sanoo.

Näkövammaisten keskusliitto ry omistaa Sokevan.

Arttu Luhtala HS
Syntymästään saakka näkövammainen Seppo Toivanen on valmistanut katuluutia jo 20 vuoden ajan.
Syntymästään saakka näkövammainen Seppo Toivanen on valmistanut katuluutia jo 20 vuoden ajan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat