Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkeakoski havittelee jättikokoista tuuliruuvia

Helsinki–Tampere- moottoritien varteen on suunnitteilla maailman korkein pystysuora tuulivoimala

Kotimaa
 
Sanni Mattila
Windside Production
Tuuliruuvi tuottaisi sähköä Jutikkalan teollisuusalueelle, mutta sen ala- ja yläosaan voisi rakentaa liiketilaa. (Havainnekuva alueesta.)
Tuuliruuvi tuottaisi sähköä Jutikkalan teollisuusalueelle, mutta sen ala- ja yläosaan voisi rakentaa liiketilaa. (Havainnekuva alueesta.) Kuva: Windside Production

Valkeakosken Jutikkalaan on kaavoitettu 300 hehtaarin alue, johon on varattu paikka maailman korkeimman tuuliruuvin rakentamista varten. Mikäli hanke etenee suunnitellusti, pyörii tuuliruuvi eli yli sadan metrin korkuinen pystysuora tuulivoimala moottoritien varressa jo muutaman vuoden kuluttua.

Projektijohtaja Mikko Seppälä Valkeakosken kaupungilta kertoo, että suunnitelmassa on kyse kaupungin imagosta, mutta myös ympäristöystävällisyydestä. Ensisijainen tarkoitus on hankkia Jutikkalan alueelle teollista toimintaa, mutta kauas näkyvä maamerkki toimisi myös yleisömagneettina vilkkaasti liikennöidyn tien varrella.

Artikkeliin liittyvät

"Korostan, että kyse ei ole kauppakeskuksesta vaan teollisuutta palvelevasta toiminnasta", Seppälä sanoo.

Tuuliruuvin rakentamista suunnittelee viitasaarelainen yritys Windside Production, jonka valmistamia tuuliturbiineja löytyy Afrikasta asti. Yrityksen toimitusjohtaja Risto Joutsiniemi vannoo futurististen visioiden nimeen.

"Skeptikko voi aina kysyä, mihin tällaista rakennusta tarvitaan. Tämä rakennus on sellaisia ihmisiä varten, jotka haluavat jotakin kaunista ja suurta, sellaista, joka vie tätä maailmaa eteenpäin", Joutsiniemi sanoo.

Hänen mukaansa tarkoitus on näyttää, että teollisuutta pystytään pyörittämään myös saasteettomalla energialla, mutta mukana on myös liiketoiminnallinen ulottuvuus.

Tuuliruuvin ylle voisi avata esimerkiksi näköalaravintolan, sillä turbiinin päällä on tasainen kenttä. Rakennuksen alaosaan voi puolestaan rakentaa toimistotiloja.

"Masto nousee rinteeseen niin korkealle kuin lupa sallii. Ajatuksena on, että rakennuksen huippu olisi katettu lasilla. Se olisi mahtavan valoisa, ja sieltä näkisi joka suuntaan", hän visioi.

Siksi onkin Joutsiniemen mukaan väärin puhua pelkästä tuulivoimalasta.

"On filosofinen kysymys, puhummeko rakennuksesta, johon on integroitu tuuliturbiini vai tuuliturbiinista, joka on samalla rakennus."

Tuuliruuvi kohoaisi kohti korkeuksia noin puolen kilometrin päästä moottoritiestä, jonka aiheuttamia ilmavirtauksia tuuliruuvi hyödyntäisi.

Rakennuksen lopullista ulkonäköä on arkkitehtien turha suunnitella, sillä rahoitus on vielä työn alla. Sadan metrin korkuisen yleisömagneetin rakentaminen maksaa väliprototyypin kanssa noin 20 miljoonaa euroa. Joutsiniemen mukaan katse täytyykin kääntää kohti ulkomaisia rahavirtoja. Jo alkuvaiheessa hankkeesta kiinnostunut kanadalaisrahoittaja on yhä mukana.

"Jos ajatellaan, että rahoitus saataisiin heti, voisi tuuliruuvi olla valmis kahden vuoden kuluttua. Sellaista ei kuitenkaan tosielämässä tapahdu. Realistisempaa on arvioida, että valmista olisi noin kolmen vuoden päästä", Joutsiniemi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat