Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Emme yllätä toisiamme Natolla"

Juha Sipilä teki ensimmäisen ulkomaanvierailunsa pääministerinä Ruotsiin

Kotimaa
 
Magnus Laupa
Pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven tapasivat hallituksen Rosenbadissa Tukholman keskustassa.
Pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven tapasivat hallituksen Rosenbadissa Tukholman keskustassa. Kuva: Magnus Laupa

Toinen on taustaltaan it-miljonääri ja yrittäjä, toinen hitsaaja ja ammattiliittopomo. Yksi heille on taustan osalta yhteistä – molemmat ovat ensi kertaa hallituksessa ja suoraan pääministerin paikalla.

Suomen ja Ruotsin pääministerit, keskustan Juha Sipilä ja sosiaalidemokraatteja edustava Stefan Löfven hieroivat maanantaina ensi kertaa tuttavuutta Tukholmassa, hallituksen tiloissa Rosenbadissa.

Tästä on kyse

 Juha Sipilän vierailu Ruotsiin oli hänen ensimmäinen virallinen pääministerivierailunsa ulkomailla.

 Perinteen mukaan Suomen pääministeri vierailee aina ensimmäisenä Ruotsissa.

 Tukholmasta Sipilä matkustaa Viroon, missä hän tapaa tiistaina Viron pääministerin Taavi Rõivasin.

Kyse oli Sipilän ensimmäisestä virallisesta ulkomaanvierailusta pääministerin roolissa. Asiasisältö oli rajallinen ja aikataulu tiukka, sillä kyse oli pitkälti kohteliaisuuskäynnistä.

Keskustelua käytiin muun muassa maita yhdistävästä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta Itämerellä.

Sipilän hallituksen näkemys Nato-jäsenyydestä ja maiden erilaiset painotukset kiinnostivat mediaa Ruotsissa.

"Olemme sopineet, ettemme yllätä toisiamme näissä asioissa. Se on pitkäaikainen sopimus maidemme välillä", Sipilä sanoi.

Suomi aikoo selvittää Nato-jäsenyyden vaikutuksia. Ruotsissa samanlaista selvitystä ei ole tulossa. Suomessa uuden hallituksen Nato-linja on myös entistä avoimempi, kun taas Ruotsi sanoo jäsenyydelle jyrkästi ei. Sipilä vakuutti, ettei Suomella ole tällä hetkellä aikomusta hakea sotilasliiton jäsenyyttä.

Perinteiden mukaan vallan vaihtuessa Suomen ministerit vierailevat ensimmäisenä nimenomaan Tukholmassa. Viime viikon perjantaina Tukholmaan ehti jo puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ja tiistaina ulkoministeri Timo Soini (ps).

Ministerien keskusteluissa on sivuttu muun muassa maiden syvenevää puolustusyhteistyötä.

"Jos jotain, nykyinen turvallisuuspoliittinen tilanne tuo meitä lähemmäs toisiamme. Olemme hyvin tosissamme siinä, että puolustusyhteistyötämme kehitetään", Löfven sanoi.

Sipilä ja Löfven keskustelivat myös muun muassa Euroopan kasvunäkymistä ja kilpailukyvystä ja korostivat maiden välisen kaupan tärkeyttä.

Löfven totesi Suomen ja Ruotsin voivan työskennellä eurooppalaisella tasolla yhdessä muun muassa EU:n ja Yhdysvaltain välisen TTIP-vapaakauppasopimuksen synnyttämisessä ja digitaalisten sisämarkkinoiden rakentamisessa. Myös Kreikan tilannetta sivuttiin.

Lehdistölle pääministereillä oli aikaa vain muutaman kysymyksen verran. Sipilä kunnioitti isäntäänsä pitämällä lyhyen puheenvuoron omien sanojensa mukaan "huonolla" ruotsilla. Keskustelut ministerit kävivät silti englanniksi. "Entisessä elämässäni vierailin Ruotsissa monesti, ja yhteistyöni ruotsalaisyritysten kanssa on ollut erinomaista. On hienoa olla täällä nyt ensimmäisellä vierailulla pääministerinä", Sipilä sanoi.

Ruotsissa suomalaisministereiden vierailut ja Suomen hallituksen vaihtuminen ovat herättäneet verraten vähän huomiota.

Maanantaina Sipilän vierailu ei houkutellut paikalle kuin muutamia paikallisia toimittajia. Hallituksen vaihtumisen yhteydessä huomio on kiinnittynyt lähinnä perussuomalaisten asemaan uudessa hallituksessa sekä Suomen heikkoon taloudelliseen tilanteeseen.

"Toivottavasti ei", vastasi Sipilä kysymykseen siitä, muuttavatko suomalaiset taas lähivuosina joukolla töiden perässä Ruotsiin kuten 1960-luvulla.

Sipilä jatkaa Tukholmasta suoraan Viroon tapaamaan pääministeri Taavi Rõivasia.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat