Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus siirsi työttömyysturvan leikkauksia

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutokset tulevat voimaan vasta 2017

Kotimaa
 
Jarmo Stenmark
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) kävi puhumassa SAK:n hallituksessa maanantaina.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) kävi puhumassa SAK:n hallituksessa maanantaina. Kuva: Jarmo Stenmark

Hallitus on tehnyt ensimmäisen merkittävän muutoksen säästöohjelmaansa.

Maanantaiaamuna hallitus ilmoitti, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistus tulee voimaan vasta 2017. Alkuperäisessä ohjelmassaan hallitus ilmoitti leikkaavansa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta 200 miljoonaa jo ensi vuodesta.

Tästä on kyse

Tästä on kyse

 Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen pitäisi sopia tyka-sopimuksen jatkovuodesta ja noin kahden miljoonan ihmisen palkoista 15. kesäkuuta mennessä.

 Palkansaajajärjestöt olisivat todennäköisesti lopettaneet neuvottelut, jos hallitus ei olisi siirtänyt päätöstään ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksista.

 Ay-liikkeen mielestä hallitus olisi rikkonut tyka-sopimusta, jos tykasta sovittuun työttömyysturvaan olisi sopimuksen aikana puututtu.

Hallitus teki muutoksen työmarkkinajärjestöjen kanssa maanantaina juuri ennen SAK:n ja Akavan hallitusten kokouksia.

Tämä oli olennaista, sillä palkansaajajärjestöjen maanantaisten linjausten mukaan hallituksen taipuminen oli ehto, jotta ne suostuvat neuvottelemaan syksyllä 2013 sovitun työllisyys- ja kasvusopimuksen (tyka) jatkovuodesta.

Tykan palkkaneuvottelut pitäisi saada sovittua 15. kesäkuuta mennessä. Mahdolliset palkankorotukset koskevat liki kahta miljoonaa palkansaajaa. Jos keskitettyä palkkaratkaisua ei synny, palkoista neuvotellaan liittojen välillä. Se tietäisi neuvotteluja liki 300 sopimuksesta.

Hallituksen ja työnantajien linjaukset ovat hermostuttaneet sen verran paljon palkansaajia edustavia liittojohtajia, että neuvottelukierros voisi olla riitaisa ja lakkoherkkä. Hallitus haluaa erittäin pienet palkankorotukset ja työrauhan, jotta Suomen kilpailukyky ei heikkenisi.

Hallitus ei päätöksessään kirjannut enää mitään ansiosidonnaisen työttömyysturvan 200 miljoonan leikkauksesta. Leikkausta tuskin perutaan, mutta se voi ehkä kohdistua osin johonkin muuhun kuin ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Hallitus korosti, että se valmistelee työttömyysturvan uudistuksen yhdessä työelämän osapuolten kanssa. Se ei julkisesti puhu kolmikannasta, mikä ärsyttää työmarkkinajärjestöjä. Kolmikannassa hallitus neuvottelee päätöksistä yhdessä palkansaajien ja työnantajien kanssa. Palkansaajajärjestöille hallituksen arkuus kolmikanta-sanaa kohtaan on merkki, että hallitus haluaa heikentää työmarkkinajärjestöjen valtaa Suomessa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että hallituksen päätös helpottaa neuvotteluja tykan jatkovuodesta. "Olemme valmiita neuvottelemaan työttömyysturvan uudistamisesta, mutta 200 miljoonan leikkaus ansiosidonnaisesta ei tule onnistumaan."

SAK ei ole valmis työttömyysturvan heikennyksiin.

SAK:n hallituksen maanantaisessa kokouksessa oli esillä vahvana kanta, etteivät hallituksen lupaukset riitä, vaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikista leikkauksista pitäisi luopua. Kuljetusalaa edustava AKT ilmoittikin maanantaina, että sen mielestä palkkaneuvotteluille ei ole edellytyksiä ja että AKT valmistautuu liittokierrokselle.

Akavan ja SAK:n hallitukset vaativat hallitusta myös siirtämään Sipilän kesän loppuun suunnittelemia yhteiskuntasopimusneuvotteluja ensi vuoteen.

Neuvottelut siis käytäisiin silloin, kun nykyiset sopimukset alkavat päättyä – jos siis tykan jatkosta päästään ensi maanantaihin mennessä sopuun.

"Sopimuksia voidaan neuvotella vasta sitten kun ne ovat katkolla. Hallituksen omatkin yhteiskuntasopimukseen liitetyt toimet ulottuvat vasta kahden vuoden päähän", Lyly sanoo. Hän sanoo, että matkan varrella voidaan etsiä, mistä sopimus voisi syntyä.

SAK:n mukaan sopimuksessa pitää olla mukana muun muassa muutosturvan selkeä vahvistaminen, työnantajien vastuun kasvattaminen, nollatuntisopimuksiin puuttuminen, luottamusmiesjärjestelmän parantaminen, työttömien aktivointitoimet ja koulutus sekä toimenpiteet todellisen tuottavuuden kasvattamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat