Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turun vanhan keskusvankilan asuntoihin kova tunku – "Kiinnostus ollut ällistyttävää"

Kotimaa
 
Timo Hämäläinen
Asuntojen lisäksi Turun keskusvankilaan eli Kakolaan on suunnitteilla toimisto- ja ravintolatiloja. Kuva on vuodelta 1975.
Asuntojen lisäksi Turun keskusvankilaan eli Kakolaan on suunnitteilla toimisto- ja ravintolatiloja. Kuva on vuodelta 1975. Kuva: Timo Hämäläinen

Matti Haapoja, Volvo-Markkanen ja Jammu Siltavuori. Siinä asuntosi mahdollisia aiempia asukkaita. Suuri osa Suomen rikoshistorian tunnetuimmista nimistä on kärsinyt tuomiotaan Turun keskusvankilassa eli Kakolassa.

Viime viikolla Senaatti-kiinteistöt ilmoitti vihdoin myyneensä seitsemän vuotta tyhjillään olleen keskusvankilan. Rakennus ja sen viereiset uudisrakennustontit myytiin 6,4 miljoonalla eurolla Verkaranta Kiinteistöt Oy:lle. Hallituksen puheenjohtajan Olli Ojalan puhelin on uutisen julkistamisen jälkeen soinut käytännössä taukoamatta.

"Jo yli 30 asunnon ostosta kiinnostunutta on ottanut yhteyttä. Kiinnostus on ollut ällistyttävää, neljä ostajaehdokasta pysäytti minut kadulla."

Asuntojen lisäksi uusi omistaja suunnittelee vankilaan ainakin toimisto- ja ravintolatiloja. Remontti alkaa aikaisintaan ensi vuonna. Vankilaan ei tule monen toivomaa vankilamuseota, vaan luultavasti jonkinlainen museon ja ravintolan yhdistelmä.

HS:n jututtamien asiantuntijoiden mukaan keskusvankilan myyminen nostaa reilusti Kakolanmäen asuntojen hintoja. Mäelle on valmistunut tai valmistumassa useita kerrostaloja. Hinnat ovat kaupungin hintatasoon nähden kohtuullisia, neliöhinnat ovat jopa alle 4 000 eurossa.

"Kakolanmäki on Turun ykköskohde, joten siihen nähden hinnat ovat olleet järjettömän halvat", Ojala sanoo.

Huonokuntoinen ilkivallan kohteena oleva keskusvankila ei ole toiminut alueen vetonaulana. Varsinkaan kun sen kohtalosta ei ole ollut tietoa.

Vielä vuosikymmenen alussa keskusvankilaan oli tulossa työtilat verohallinnon 500 virkailijalle. Sopimus ei kuitenkaan toteutunut, sillä yli kahden miljoonan euron vuokratulot eivät olisi kattaneet silloisen arvion mukaisia saneerauskustannuksia.

Kakolanmäen omistanut Senaatti-kiinteistöt myi viime vuonna ensimmäisen mäen kolmesta merkkikohteesta, eli vankimielisairaalan. Vielä yksi merkkirakennus on myymättä eli tutkintavankila, jonka myynti alkaa aikaisintaan syksyllä. Tutkintavankilan mukana myydään uudisrakennustontteja, kuten aiempienkin kohteiden kanssa on myyty.

Sami Kilpiö HS
Vankimielisairaalassa aloitettiin viime viikolla purkutyöt, koska sinne saneerataan asuntoja. Olli Martti (vas.) ja Lauri Suominen purkavat suojellun rakennuksen vanhoja rakenteita.
Vankimielisairaalassa aloitettiin viime viikolla purkutyöt, koska sinne saneerataan asuntoja. Olli Martti (vas.) ja Lauri Suominen purkavat suojellun rakennuksen vanhoja rakenteita.

Vankimielisairaalassa aloitettiin viime viikolla purkutyöt. Suojeltuun graniittipintaiseen rakennukseen saneerataan asuntoja, jotka tulevat ennakkomyyntiin tämän kuun aikana.

"Museovirasto halusi ensin, että ikkunoihin pitäisi jättää kalterit. Kysyin virkamieheltä, että haluaisitko asua kalterien takana", toimitusjohtaja Janne Martti rakennuspalvelu J. Martti & Co:sta sanoo.

Yritys järjesti ennen remonttia vankimielisairaalassa avoimet ovet hyväntekeväisyystempauksena. Kahden päivän aikana taloon tutustui yli tuhat kävijää.

"Eräs vanhempi mies kertoi olleensa aikanaan rakennuksen eristyssellissä. Hän oli joutunut tappeluun keskusvankilassa, ja hänet tuotiin tänne pakkopaidassa", Martti kertoo.

Samppalinnan kesäteatteria pyörittävät Heikki ja Pia-Liisa Sankari ostivat toissa vuonna vankilanjohtajan ja apulaisjohtajan talot. Mäellä nyt asuvat Sankarit avasivat viime viikolla kesäkahvilan ja valokuvanäyttelyn. Loppukesästä he avaavat vankilajohtajan taloon pakohuonepelin "Pako Kakolasta".

"Mäen toimintaa on elvytettävä, sillä paikka on ollut vuosia pahuuden ja ilkivallan armoilla. Me olemme joutuneet korjaamaan omista rakennuksistamme lähes sata ikkunaa", Heikki Sankari harmittelee.

Moni turkulainen ei ole ikinä käynyt alueella, joten Sankarit käynnistelevät myös ohjattuja kierroksia. Myöhemmin he aikovat kuvittaa vankilan historiaa erilaisissa teatteriesityksissä. Niissä ei kerrota ainoastaan kuuluisista murhamiehistä, vaan myös heidän tekojensa vaikutuksista esimerkiksi uhrien omaisten elämään. Tarinat eivät taatusti lopu, sillä sekä entiset vangit että vanginvartijat ovat ottaneet yhteyttä pariskuntaan.

"Yksi entinen vanki kertoi, miten vaikea Kakolassa oli istua tuomiotaan. Sellin ikkunasta kun näki Aurajokirannan ja siellä pyöräilevät tytöt. Konnunsuolla oli kuulemma helpompaa, sillä siellä näki ikkunoista vain oravia", Heikki Sankari hymyilee.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat