Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkotien leikkauksia vastaan mielenosoitus

Varhaiskasvattajat huolestuivat ryhmäkokojen kasvattamisesta

Kotimaa
 
Tiiamari Pennanen

Päiväkotien ryhmäkokojen kasvattaminen tuo Helsingin kaduille tänään keskiviikkona mielenosoituksen. Kulkue alkaa Rautatieasemalta illalla kello kuudelta ja kiertää Pikkuparlamentin.

Vain kaksi kättä -nimisen mielenilmauksen järjestäjien mukaan hallitusohjelmassa esitetyt varhaiskasvatuksen leikkaukset vaarantavat lasten turvallisuuden henkisesti ja fyysisesti. Huolena on myös työntekijöiden jaksaminen vaativassa työssä.

Mielenilmaus sai alkunsa leikkausten julkistamisen jälkeen.

"Varhaiskasvattajien keskinäisissä Facebook-ryhmissä huolestuttiin ja päätettiin, että hallituksen suunnitelmat pitää pystyä estämään", kertoo yksi tapahtuman pääjärjestäjistä, opettaja Anni-Maija Blomqvist. "Liian suuret ryhmäkoot vaikuttavat lapsen stressitasojen nousuun, oppimiskykyyn ja sosiaalisten taitojen kehittymiseen. Varhaiskasvatuksen laadulla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia."

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on mukana tukemassa mielenilmausta.

"Haluamme, että hallitus pitää kiinni siitä, minkä on luvannut", sanoo mielenosoituksessa puheen pitävä JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine. Niemi-Laineen mukaan päiväkotien ryhmäkoot ovat jo nyt isoja ja määrärahat tiukoilla.

"Varhaiskasvatuksesta huolehtiminen vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Hoidon laatu lapsuusaikana ja puuttuminen mahdollisiin ongelmiin on tärkeää lapsen kehityksen kannalta ja vaikuttaa myöhemmin esimerkiksi kouluun mentäessä."

Niemi-Laineen mukaan leikkaukset vaikuttavat koko yhteiskuntaan. "Isoissa ryhmissä lasten sairastumiset lisääntyvät. Se taas vaikuttaa vanhempien työssäkäyntiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat