Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Kiire pakottaa bussikuskit ylinopeuteen

Tutkimuksen mukaan kireät aikataulut lisäävät onnettomuusriskiä

Kotimaa
 

Useampi kuin joka toinen linja-autonkuljettaja sanoo ajavansa ylinopeutta pysyäkseen aikataulussa, kertoo tuore kysely. Yli puolet kuskeista sanoo, että bussiliikenteen kilpailutus on lisännyt kiirettä.

Jopa 81 prosenttia kuskeista sanoo, että heidän ajamiensa linjojen aikataulut ovat liian kireitä. Kuljettajista 69 prosenttia puolestaan sanoo, että kiire lisää onnettomuusriskiä.

Kysely julkaistiin osana Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemää tutkimusta.  Tutkimuksessa käsiteltiin bussiliikenteen kilpailuttamista pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa vuosina 1994–2011. Kysely ylinopeusosuuksineen tehtiin marraskuussa 2014 pääkaupunkiseudun kuskeille. Siihen vastasi 567 henkilöä.

"On erittäin huolestuttavaa, että yli puolet tutkimukseen haastateltavista oli sitä mieltä, että aikataulut ovat liian kireitä ja pysyäkseen aikataulussa heidän on ajettava ylinopeutta. Tämä ei voi olla vaikuttamatta yleiseen liikenneturvallisuuteen eikä tällaista voida sallia", sanoo Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.

Tutkimuksen mukaan bussimatkojen keskimääräiset hinnat ovat kilpailutuksesta huolimatta nousseet nopeammin kuin kuluttajahinnat keskimäärin. Tosin palvelujen hinnat nousevat yleensäkin nopeammin kuin tavaroiden hinnat.

Liikennemääriin kilpailutuksella ei näytä olleen vaikutusta: selkein voittaja vaikuttaisi olevan kuntatalous. Tutkimuksen mukaan kilpailutus on vahvistanut kuntataloutta, mutta vain tilapäisesti. Kilpailutus vähensi ensin kunnallisen tuen tarvetta, mutta tuki kuitenkin palasi ennalleen.

"Pitkällä aikavälillä kilpailutuksen vaikutukset muuhun kuin kuljettajien kokemaan epävarmuuteen ovat siis olemattomat. Suurempi vaikutus lippujen hintoihin ja sitä kautta matkustajamääriin näyttää olevan bussiliikenteen tuella", Piirainen sanoo.

Tutkimuksen mukaan kilpailutus on tuonut epävarmuuden tunnetta kuljettajille, etenkin työpaikan säilymisestä. Tutkimuksessa ei selvitetty kilpailutuksen työllisyysvaikutuksia.

Kiire ja työn rasittavuus ovat kasvaneet merkittävästi, tutkimuksessa sanotaan.

Palkat ovat kuitenkin kehittyneet suhteellisen hyvin. Syyksi tutkijat epäilevät sitä, että työolojen takia rekrytointi on ollut vaikeaa.

"Bussinkuljettajat joutuvat elämään jatkuvassa epävarmuudessa ja kokevat irtisanomisen uhan suuremmaksi kuin työssä käyvät keskimäärin", Piirainen sanoo.

Hän arvelee, että palkkojen kehitykseen on vaikuttanut vuonna 1998 johdolla solmittu sopimus, jonka mukaan kilpailutuksen voittaneen yhtiön pitää palkata siirtyvät työntekijät entisin työehdoin. Aluksi se oli voimassa Helsingissä, Turussa ja Tampereella ja vuodesta 2013 lähtien 26 kaupungin alueella.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemän tutkimuksen rahoittivat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Raideammattilaisten yhteistyöjärjestö JHL, Rautatievirkamiesliitto ja Veturimiesten liitto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat