Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verenluovuttajia kaivataan taas juhannukseksi

Juhlapyhät lisäävät verivalmisteiden tarvetta

Kotimaa
 

Juhannuksena sattuu vuosittain tyypillisesti tavallista viikonloppua enemmän onnettomuuksia. Siksi myös loukkaantuneiden hoitoon tarvitaan resursseja. Näistä yksi on veri.

Juhlapyhäviikoilla päivittäinen veren tarve on suurempi kuin muilla viikoilla. Juhannusviikolla ympäri Suomen Espoosta Kemiin ja Kajaaniin järjestetään ylimääräisiä verenluovutustilaisuuksia. Myös Suomen kymmenen veripalvelutoimistoa ovat avoinna maanantaista torstaihin, juhannusaattona ne ovat kiinni.

Suomessa luovutettua verta annetaan joka vuosi noin 50 000 potilaalle. Verivalmisteiden käyttöaika ei ole pitkä, joten luovuttajia tarvitaan päivittäin noin tuhat. Suunniteltujen leikkauksien lisäksi verta tarvitaan akuutteihin leikkauksiin, syöpäpotilaille sekä synnytysten yhteydessä esimerkiksi keskosvauvoille. On myös kroonisia sairauksia kuten anemia, joiden hoito vaatii säännöllisiä verensiirtoja.

Veripalvelun mukaan kaikkien veriryhmien luovuttajia tarvitaan tasaisesti ympäri vuoden, mutta juuri nyt tarvitaan erityisen kipeästi veriryhmien O-negatiivinen-, AB-negatiivinen- sekä AB-positiivinen -luovuttajia. O-negatiivinen -veriryhmä on tärkeä siksi, että ryhmän verta voidaan antaa jokaisen veriryhmän potilaille.

Myös toisen miehen kanssa seksiä harrastaneet miehet saavat luovuttaa verta nykyään. Edellytyksenä on kuitenkin, että miesten välisestä seksistä on kulunut aikaa vähintään vuosi. Uusi sääntö astui voimaan viime vuonna.

Lisätietoja luovuttajaksi soveltumisesta sekä luovutuspisteistä saa virka-aikaan Veripalvelun neuvonnasta numerosta 0800-0-5801. Veripalvelun verkkosivut osoitteessa: www.veripalvelu.fi

Korjaus kello 14.32: Veripalvelun numero korjattu oikeaan muotoonsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat