Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: Suomi ja Saksa yhä samassa euroleirissä

Valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kyseli Stubbilta tarkasti Suomen talouden alijäämästä

Kotimaa
 

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) piipahti tiistaina Suomen suurlähetystön edustustiloissa Berliinin kattojen yllä. Selän takana tuuli puhalsi viereisen lähetystön Kreikan lippuun, ja toisella puolella maisemaa hallitsi Saksan jykevä valtiovarainministeriö.

Maisemaan tiivistyi Stubbin Berliinin päivän ohjelma.

Suomen, Kreikan ja myös Saksan talous olivat puheenaiheita, kun Stubb hetkeä aiemmin tapasi valtiovarainministeriössä saksalaisen kollegansa Wolfgang Schäublen.

Suurimman euromaan valtiovarainministeri Schäuble kyseli tunnin ja vartin mittaisen tapaamisen aikana Stubbilta, miten Suomi aikoo kaventaa suurta budjettialijäämäänsä.

"Kävimme läpi neljää sopeutustoimea, jotka Suomi tulee tekemään pitääkseen kiinni siitä, ettemme joudu liiallisen alijäämän käsittelyn piiriin", Stubb sanoi ja viittasi hallituksen neljän miljardin euron säästöohjelmaan.

EU:n komissio on huomauttanut Suomen alijäämän olevan liian suuri suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Unionin jäsenmaille asetettu raja on 3 prosenttia bruttokansantuotteesta, ja Suomen alijäämä oli viime vuonna 3,2 prosenttia.

"Suomi ja Saksa tulevat yhä olemaan samassa leirissä euromaiden ryhmässä. Talouspolitiikkamme ja talousajattelumme on samantyyppistä. Meidän budjetti-, fiskaali- ja finanssipolitiikkamme menevät kaikki yksi yhteen", Stubb sanoi.

Kristillisdemokraatti Schäuble tunnetaan tiukasta liittovaltiotason budjetistaan, johon ei tänä vuonna oteta lainkaan uutta velkaa.

Suomen uuden hallituksen talouslinja käsitellään omana kohtanaan myös euromaiden kokouksessa 18. kesäkuuta Brysselissä.

Tuon kokouksen pääaihe on kuitenkin Kreikka.

Kreikan hallitus jätti tiistaina pitkän odotuksen jälkeen velkojilleen EU-komissiolle, kansainväliselle valuuttarahastolle ja Euroopan keskuspankille suunnitelman talousuudistuksista. Niitä on määrä käsitellä ensin virkamiestasolla ja sitten euromaiden valtiovarainministerien kesken.

"Ei ole olemassa b-suunnitelmia. Pidetään kiinni siitä, että Kreikka täyttää ehdot, joilla saadaan toinen ohjelma saatettua loppuun. Ei ole syytä optimismiin, mutta realismiin kylläkin", Stubb sanoi.

Loppuviikosta valtiovarainministeri Stubb osallistuu talouseliitin suljettuun Bilderberg-seminaariin Itävallassa.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat