Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verottaja voi hätyyttää kuolemankin jälkeen

Kotimaa
 
Pekka Elomaa
Juha Pennasen vanhempien kuolinpesä jaettiin ja perintövero maksettiin vuonna 2013. Silti kuolinpesä sai veroilmoituksen vielä tänä vuonna.
Juha Pennasen vanhempien kuolinpesä jaettiin ja perintövero maksettiin vuonna 2013. Silti kuolinpesä sai veroilmoituksen vielä tänä vuonna. Kuva: Pekka Elomaa

Verottajan asiakkaina on vuosittain noin 15 000 tyhjää kuolinpesää. Niistä osalle lähtee veroilmoitus.

Tilanne voi olla outo. Näin kokee esimerkiksi kauniaislainen Juha Pennanen. Hänen isänsä kuoli jo 1990-luvulla ja äiti puolitoista vuotta sitten. Isän kuolinpesä selvitettiin äidin kuolinpesän kanssa. Pesä jaettiin, perintövero maksettiin ja kaikesta meni tieto perintöveropuolelle vuonna 2013.

Fakta

Näin kuolinpesän hoitaminen etenee

 Hanki virkatodistukset eli sukuselvitys. Ne saa seurakunnalta tai maistraatista.

 Hanki todistukset vainajan varoista ja veloista kuolinpäivältä. Todistukset pankkitileistä ja -lainoista saa pankista. Pankit saavat tiedon kuolemasta muutamassa viikossa.

 Maksa vainajan laskut. Selvitä pankilta, millaisten laskujen maksaminen vaatii valtakirjat kuolinpesän osakkailta.

 Huolehdi perunkirjoituksesta. Varoista ja veloista pitää laatia perukirja kolmen kuukauden kuluessa kuolinpäivästä. Se toimitetaan mihin tahansa verotoimistoon.

 Katso, onko vainaja saamassa esimerkiksi osinkoja. Tieto osakkeista on selvinnyt perunkirjoituksessa. Sovi kuolinpesän osakkaiden kanssa, miten perinnönjako sekä vainajan tilit lopetetaan. Kun hoidat asioita, ota mukaasi perukirja ja sukuselvitys sekä testamentti, avioehto ja puolison perukirja tai ositus- ja jakokirja, jos sellaiset on tehty. Lisäksi tarvitset yksilöidyn valtakirjan kaikilta pesän osakkailta.

 Lähde: HOK-Elannon
perunkirjoitustoimisto

Silti keväällä 2015 kuolinpesä sai veroilmoituksen.

Pennaselle kerrottiin Verohallinnosta, että hänen pitäisi ilmoittaa verottajalle erikseen pesän olevan jaettu. Hän ihmettelee, miksei tieto kulje verottajan sisällä perintöveropuolelta tuloveropuolelle.

"Verohallinnossa oikea käsi ei tiedä, mitä vasen käsi tekee", Pennanen sanoo.

Verohallinnon ylitarkastajan Elina Seppälän mukaan tiedon pitäisi siirtyä yksiköstä toiseen. Joskus kuitenkin käy niin, ettei tieto kulje. Se voi herättää hämmennystä.

"Kuten yleensä kaikki, mikä liittyy kuolinpesiin."

Jotta veroilmoitusta ei lähtisi jaetulle kuolinpesälle, kuolinpesän osakkaiden pitäisi muistaa lähettää erikseen verottajalle jäljennös perinnönjakosopimuksesta. Jos kuolinpesällä ei ole varoja, ja perinnönjakosopimusta ei ole tehty, pitää ilmoittaa, että kuolinpesä on jaettu.

Jos veroilmoitus tulee, ilmoituksen lisätietoihin voi kirjoittaa, että pesä on jo jaettu.

Lisää hämmennystä voi tuoda se, että tyhjältä näyttävä kuolinpesä voi yhtäkkiä ikään kuin herätä henkiin. Vuodet kuluvat ilman veroilmoitusta, kunnes se yhtäkkiä taas tuleekin.

Niin käy, jos kuolinpesälle jaetaan esimerkiksi osinkoja tai osuuskaupan tilityksiä. Se tapahtuu noin 3 000 kuolinpesälle vuosittain. Veroilmoitus voi tulla niin pitkään kuin vainajan nimissä on jotain omaisuutta, jonka esimerkiksi pankki ilmoittaa Verohallinnolle.

Kaikkien tällaisten tapahtumien lopettaminen voi olla työlästä, koska se vaatii usein valtakirjat kaikilta kuolinpesän osakkailta.

Ongelmat tiedostetaan ja niitä pyritään korjaamaan, kertoo ylitarkastaja Elina Seppälä.

"Olemme pyrkineet putsaamaan rekistereistämme kuolinpesiä, joihin ei tule mitään tietoja. Mutta systeemi ei ole aukoton", Seppälä sanoo.

Verohallinnon tietojärjestelmiä uusitaan ensi vuonna. Silloin on määrä luoda järjestelmä, jossa tyhjiä kuolinpesiä pitäisi pystyä aiempaa tehokkaammin poistamaan verottajan rekistereistä.

Se, että veroilmoituksessa ovat kaikki luvut nollia, ei vielä kerro verottajalle, ettei kuolinpesässä olisi varoja. Usein onkin: esimerkiksi asunto voi jäädä leskelle.

Kaikkiaan Verohallinnon asiakasrekisterissä on noin 570 000 kuolinpesää, joissa on jotakin omaisuutta tai tuloja. Vuosittain rekistereihin tulee 40 000 kuolinpesää lisää.

Korjaus 10.6.2015 kello 16.21: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että perukirjan voisi toimittaa vain vainajan viimeisen asuinpaikan verotoimistoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat