Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja tarvitsee taloussimulaattoria – muuten sattuu oikeasti

Kotimaa
 
Petri Korhonen

Joillain ihmisten turvallisuuteen vaikuttavilla aloilla pieleenmenon riskit ovat niin isoja, että homman harjoittelussa ei käytetä oikeita kohteita.

Lääkärit saavat elvyttää potilasnukkeja, sotilaat sotia paukkupanoksilla ja lentäjät kieputtaa matkustajakonettaan simulaattorissa.

Sen sijaan kansanedustajilla on hyvin vähän tilaisuuksia testata talouden kriisipäätöksiä suojatuissa oloissa. Eduskunta joutuu ratkomaan asiat kiireessä oikeilla ihmisillä, oikeilla yrityksillä – Suomen kilpailukyvyn ja työpaikkojen kustannuksella. Väärä valinta tekee aidosti kipeää.

Tästä talouden roolipelin tai simulaattorin tarpeesta syntyi ajatus Taloudenpuolustuskurssista, jonka Aalto EE ja Helsingin Sanomat toteuttavat kansanedustajille elokuussa Finlandia-talossa.

Kurssilla koetaan pikakelauksella Suomen kansantalouden lähiaikojen tilanteita. Osallistujat voivat turvallisesti kokeilla erilaisia korjausliikkeitä suhdannemuutoksiin ja markkinoiden äkkipysähdyksiin. Talouden asiantuntijat ja tutkijat kertovat sitten, mitä seurauksia mikin eduskunnan ratkaisu aiheuttaisi pienyritykselle, suurelle vientikonsernille, palkansaajalle tai valtion kassaan.

Kurssin toteutuksessa on samoja piirteitä kuin valtakunnallisilla maanpuolustuskursseilla: eri alojen päättäjät pääsevät vapaasti väittelemään keskenään kriisipäätösten siedettävästä hinnasta.

Lamataloudessakaan ei ole aina oikeita ratkaisuja: useimmiten on vain liuta enemmän tai vähemmän huonoja valintoja. Siksi niitä pitää kokeilla ensin jossain muualla, jotenkin muuten kuin oikeilla kansalaisilla.

Petri Korhonen petri.e.korhonen @hs.fi Twitter: @Petri2020
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat