Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kimppakyytipalvelu puolittaisi taksimatkan hinnan

Uusi malli voisi auttaa erityisesti haja-asutusalueilla asuvia

Kotimaa
 
Anni Heikkilä
Laura Mendelin HS
Taksia Helsingissä ajava Marcus Hellbom uskoo kimppakyytimallin soveltuvan haja-asutusalueille ja pitkille matkoille. Kaupungissa Kela-kyydeillä ajettavat matkat ovat Hellbomin mukaan todella lyhyitä.
Taksia Helsingissä ajava Marcus Hellbom uskoo kimppakyytimallin soveltuvan haja-asutusalueille ja pitkille matkoille. Kaupungissa Kela-kyydeillä ajettavat matkat ovat Hellbomin mukaan todella lyhyitä. Kuva: Laura Mendelin HS

Yksityisen taksinkäyttäjän matkan hinta saattaa tulevaisuudessa pudota puolella, jos Suomen Taksiliiton valmistelema uusi kimppakyytimalli toteutuu.

Palvelun idea on yhdistää yksityisen matkustajan taksimatka Kelan tukeman asiakkaan matkaan. Näin ollen esimerkiksi terveyskeskukseen matkustavan ja matkasta Kela-korvausta saavan asiakkaan kanssa samalle matkalle voisivat ilmoittautua saman reitin varrelta myös muut yksityishenkilöt. Kulut jaettaisiin matkustajien kesken.

Tästä on kyse

Kimppakyytimalli on Suomen Taksiliiton suunnittelema palvelu, jossa samassa taksissa voisivat matkustaa sekä yhteiskunnan tuella matkustavat että itse matkansa maksavat asiakkaat. Taksimatkan hinta voisi tippua puoleen.

Tuella matkustavan asiakkaan matkaa ei ole tarkoitus pidentää. Kimppakyydin ensimmäiset testaukset on tarkoitus toteuttaa syystalvella 2015.

Suomen Taksiliiton viestintäpäällikön Sakari Laurialan mukaan hankkeen tarkoituksena on parantaa erityisesti haja-asutusalueiden liikkumismahdollisuuksia ja löytää samalla säästöjä yhteiskunnalle.

Yksityisen asiakkaan osallistuminen yhteiskunnan tukemalle matkalle tarkoittaisi sitä, että valtion maksettavaksi jäisi matkan hinnasta vain puolet. Toisen puolikkaan maksaisi yksityinen taksinkäyttäjä.

"Tarkoituksena on luoda malli, jossa asiakas voi joko taksivälityskeskukseen soittamalla tai nettiä tai älypuhelinsovellusta käyttämällä selvittää lähtevät taksivuorot ja ilmoittautua mukaan haluamalleen matkalle. Kyydin ajankohta ja ennalta mainittu kiinteä hinta näkyisivät palvelussa", Lauriala kertoo.

Kansaneläkelaitoksen pääsuunnittelija Anne Giss pitää yhteiskunnan korvaamien matkojen avaamista yksityisille taksinkäyttäjille hyvänä ideana. Vuoden 2015 aikana Kelan korvaamia kuljetuskustannuksia pitäisi vähentää 24 miljoonalla eurolla, ja toteutuessaan kimppakyydit toisivat lisäsäästöjä myös Kelalle. Gissin mukaan hanke vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua.

"Reittien avaaminen ei missään nimessä saa hankaloittaa niiden henkilöiden matkaa, jotka tarvitsevat taksimatkan sairautensa tai vammansa vuoksi. Terveydenhuollon ei myöskään pitäisi olla huolissaan, tuleeko asiakas ajallaan."

Laurialan mukaan osa kyydeistä säilyy terveydellisistä syistä yksityisenä, eikä muita asiakkaita näille matkoille yhdistellä.

Kimppakyydit on tarkoitus toteuttaa Kelan tukea taksimatkoihinsa saavan asiakkaan ehdoilla. Taksiliiton teknisen osaston osastopäällikön Jouni Mutasen mukaan matkojen ei pitäisi pidentyä heidän osaltaan.

"Periaatteena on, että matkansa itse maksava asiakas tulee kyytiin samalta suunnalta suurin piirtein samaan aikaan. Useimmat taksireitit kulkevat kyliltä keskustoihin, missä terveyskeskukset ja palvelut sijaitsevat."

Palvelu on suunniteltu Mutasen mukaan etenkin niille, joilla on matka ja aika etukäteen tiedossa. Spontaanimpikin liikkuminen kuitenkin onnistuu.

Kimppakyytihankkeen myötä Taksiliitto pyrkii vähentämään yksityisautoilua ja hankkimaan itselleen uusia asiakkaita. Malli eroaa Laurialan mukaan muista henkilöliikennepalveluista kahdella tavalla: se on valtakunnallinen ja vie ovelta ovelle.

"Ensimmäiset testaukset on tarkoitus tehdä syystalvella kolmella alueella, jotka vahvistetaan myöhemmin. Sen jälkeen tavoitteena on valloittaa koko Suomi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat