Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minkä savustuspuun valitsen

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Mika Ranta HS
Savustuslastuja ja -puruja saa eri kokoisina. Kuvassa vasemmalla leppää, alla kirsikkapuuta ja oikealla hikkoria.
Savustuslastuja ja -puruja saa eri kokoisina. Kuvassa vasemmalla leppää, alla kirsikkapuuta ja oikealla hikkoria. Kuva: Mika Ranta HS

Leppä

Leppä on tutuin savustukseen käytettävä puulaji. Se antaa ruokaan puun aromia. Leppä sopii kaikenlaiseen savustamiseen. 

Omenapuu

Omenapuu on suosittu savustamisessa, koska se sopii monenlaiseen ruuanlaittoon. Omenapuu käy esimerkiksi kalan, kanan, sianlihan ja kasvisten savustamiseen. Omenapuu antaa kevyen ja makean maun savustettavaan ruokaan. Savun maku on mieto. 

Kirsikka

Kirsikkapuu sopii punaiselle lihalle, siipikarjalle, kalalle ja kasviksille. Sen maku on makea ja kevyt ja miedon savuinen. 

Tammi

Tammi antaa vahvan maun. Se sopii esimerkiksi lohen, riistan, lampaan ja muiden liharuokien sekä juuston savustamiseen. 

Vaahtera

Vaahtera antaa savustettavalle ruualle pehmeän maun. Savun maku on kevyt. Vaahtera sopii esimerkiksi punaisen lihan, kanan, kalan ja kasvisten savustamiseen. 

Hikkori

Hikkoripuuta kannattaa käyttää varoen, koska se antaa terävän, voimakkaan ja runsaan savun maun. Hikkori sopii hyvin liharuokien, kuten sian, siipikarjan, riistan ja naudanlihan, savustamiseen. 

Pyökki

Pyökki antaa savustuksessa ruualle pekonimaisen maun, joten se sopii sianlihan savustamiseen. Sitä käytetään myös kalan savustamiseen. 

Pekaanipähkinä

Pekaanipähkinän maku muistuttaa hikkoria, mutta se ei ole yhtä voimakas. Sopii esimerkiksi riistalle ja muulle lihalle. 

Mesquito

Pohjois-Amerikasta tuotava mesquito on makeampi kuin hikkori. Sopii esimerkiksi kalan, punaisen lihan ja riistan kanssa. 

Kataja

Katajaa kannattaa käyttää varoen, sillä siitä tulee helposti pistävä ja voimakas maku. Sillä saa makua esimerkiksi kalaan. Katajaa voi lisätä vaikkapa savustamisen loppuvaiheessa. 

Viini- ja viskitynnyreistä tehdyt savustuslastut

Viini- ja viskitynnyreistä tehdyt savustuslastut ovat maailmalla suosittuja. Niistä saa ruokaan makua sen mukaan, mitä juomia tynnyreissä on kypsytetty.

 

 

 

 

Asiantuntijana ruokatuotannon lehtori Tatu Lehtovaara, lisäksi tietoa eri puulajeista antoivat Flavonia Oy:n toimitusjohtaja Reino Olli ja Savustintukun toimitusjohtaja Juha Salo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat