Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urpilainen jäi ulos pankkivaltuustosta

Henkilövalinnat repivät jälleen Sdp:n ryhmää eduskunnassa

Kotimaa
 
Jutta Urpilainen
Jutta Urpilainen

Eduskunnan pankkivaltuutettujen valinnat kuumentavat tunteita demariryhmässä.

Sdp:n edellinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei mahtunut valtuustoon, vaikka Urpilainen oli jo aiemmin julkisesti ilmoittanut tavoittelevansa arvostettua luottamustointa.

Demarit nimesivät edustajikseen puolueen puheenjohtajan ja edellisen hallituksen valtiovarainministerin Antti Rinteen sekä edellisen asuntoministerin Pia Viitasen.

Eduskunta valitsi tiistaina yhdeksän pankkivaltuutettua. Pankkivaltuutettujen tehtävä on valvoa Suomen Pankkia ja Finanssivalvontaa.

Demarien eduskuntaryhmässä Urpilaisen jättämistä ulos valtuustosta kuvataan hämmentäväksi.

"Kyllä tässä on kyse ihan tietoisesta syrjäyttämisestä. Urpilainen olisi ollut tehtävään ehdottomasti pätevin", kerrotaan ryhmän sisältä.

"Eivät hänen toiveensa olleet mitenkään taivaita hipovia. Olisi ollut korrektia, että Urpilaisen toiveet olisi otettu huomioon", kommentoi toinen.

Artikkeliin liittyvät

Omalla nimellään ei kukaan halua ryhmän jännitteistä puhua.

Urpilainen oli etukäteen toivonut, että hän saisi jatkaa ulkoasiainvaliokunnassa (uav) ja pankkivaltuustossa. Ulkoasiainvaliokuntaan Urpilainen pääsi. Lisäksi hän johtaa Parlamenttien välisen liiton (IPU) Suomen valtuuskuntaa.

Urpilainen on määrä nimetä myös Suomen Pankin tilintarkastajaksi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kiistää arvelut syrjäyttämisestä.

"Missään tapauksessa ei mistään syrjäyttämisestä ole kyse. Paikkajaon taustalla on työvaliokunnan ja ryhmän yksimielinen päätös. Tehtäviä jaettiin eri tavalla kuin aiemmin", hän sanoo.

"Viitanen nimettiin, koska hänellä on vastuu talouspolitiikasta."

Lindtman muistuttaa, että Urpilainen sai kuitenkin toivomistaan kolmesta paikasta kaksi.

"Puolueen paikkaluku on pudonnut 25 prosenttia. Niukkuutta jouduttiin jakamaan. Urpilaiselle rakennettiin kokonaisvastuualue ulkoasioista uav:n jäsenyyden ja IPU-ryhmän puheenjohtajuuden kautta", hän sanoo.

"Kyllä oli tiedossa, että Urpilainen oli toivonut muiden toiveiden ohella myös pankkivaltuustoa. En halua referoida hänen kanssaan käymiäni kahdenkeskisiä keskusteluja."

Demariryhmän sisältä arvioidaan, että pankkivaltuuston valinnat todistavat jälleen puolueen syvästä jakautumisesta ja kriisistä.

"Rinne ei halua mitään näkyviä säröjä puolueen linjaan. Siksi Urpilaista työnnetään syrjään", ryhmästä kommentoidaan.

"Puoluetta halutaan työntää lähemmäs perussuomalaisia. Pimeät virtaukset vievät nyt puoluetta", arvioidaan ryhmässä.

Urpilaisen ulosjääntiä pankkivaltuustosta on hämmästelty eri puolueissa. Urpilainen on yksi puolueen näkyvimpiä ja arvostetuimpia hahmoja.

Rinne lupaili Urpilaiselle muun muassa ministeripestiä, jos Sdp olisi noussut hallitukseen. Tarjous ministerinsalkusta oli myös selitys sille, että Rinne pyysi Urpilaista jäämään pois eduskuntaryhmän puheenjohtajakisasta.

Urpilaisen olisi voinut halutessaan ottaa myös Euroopan investointipankin varapääjohtajuuden. Urpilainen kieltäytyi kuitenkin tehtävästä ja sanoi haluavansa jatkaa kotimaan politiikassa. Valituksi tuli kokoomuksen Jan Vapaavuori.

Urpilainen ja Rinne eivät halunneet tiistaina kommentoida valintoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat