Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka kolmas pitää ay-liikettä Sipilän sovun esteenä

Joka toisen mielestä on väärin, että hallitus sitoo isot leikkaukset yhteiskuntasopimuksen syntyyn

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Eduskuntavaalien voittaja Juha Sipilä (kesk.) keskusteli työntekijöiden ja työnantajien edustajien kanssa yhteiskuntasopimuksesta toukokuun alussa. Mukana olivat muun muassa SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.) ja EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta.
Eduskuntavaalien voittaja Juha Sipilä (kesk.) keskusteli työntekijöiden ja työnantajien edustajien kanssa yhteiskuntasopimuksesta toukokuun alussa. Mukana olivat muun muassa SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.) ja EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta. Kuva: Rio Gandara HS

Runsas kolmasosa suomalaisista katsoo, että työntekijäjärjestöt ovat suurin uhka yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiselle. Asia selviää HS:n teettämästä tuoreesta galluptutkimuksesta.

Lisäksi kyselyn mukaan kansan enemmistöä ei miellytä leikkausten liittäminen kerran jo kuopattuun yhteiskuntasopimukseen, jota pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus ajaa.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup selvitti Helsingin Sanomien pyynnöstä suomalaisten näkemyksiä pääministeri Juha Sipilän hallituksesta.

 Tutkimukseen haastateltiin kaikkiaan 1 014:ää henkilöä toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa.

 Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

 Tutkimusta varten haastateltu joukko edustaa 15–74-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaalla asuvia lukuun ottamatta.

Tutkimuksessa kysyttiin, minkä tahon vaatimukset ja näkemykset muodostavat kaikkein suurimman uhan yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiselle.

Yhteiskuntasopimus on Sipilän hallituksen hanke, jonka olennainen osa on työn kustannusten pienentäminen viidellä prosentilla. Työntekijä- ja työnantajajärjestöjen pitäisi sitoutua sopimukseen vielä ennen elokuun loppua. Työntekijäpuolella ehdotusta on arvosteltu.

Kyselyn mukaan yli viidennes osoittaa sormella työantajapuolta ja pitää sitä kaikkein suurimpana uhkana sopimukselle. Kyselyyn vastanneista 16 prosenttia on sitä mieltä, että Sipilän hallitus on itse vastuussa sopimuksen kohtalosta.

Varsin moni, eli runsas neljännes kansalaisista, ei osaa ottaa kantaa kysymykseen.

Eläkeläiset, yrittäjät sekä johtavassa asemassa olevat ja ylemmät toimihenkilöt ovat tutkimuksen mukaan kaikkein ay-kriittisimmät väestöryhmät. Mitä iäkkäämmästä ihmisestä on kyse, sen todennäköisemmin hän arvelee ay-liikkeen olevan pahin kanto kaskessa.

Toisaalta mitä nuorempi henkilö asiaa arvioi, sitä luultavammin hän ei osaa ottaa siihen kantaa.

Myös koulutettujen kansalaisten mielestä yhteiskuntasopimuksen aikaansaaminen tai sen syntymättä jääminen kulminoituu ammattiyhdistysliikkeeseen.

Kokoomuksen kannattajista peräti 76 prosenttia näkee, että ay-liike on yhteiskuntasopimuksen pahin jarru. Keskustalaista kaksi kolmesta on tätä mieltä. Perussuomalaisten parissa työntekijä- ja työnantajaleirejä pidetään yhtä suurina riskitekijöinä.

Oppositiopuolueiden kannattajista vihreiden ajatukset myötäilevät eniten perussuomalaisten näkemyksiä.

Perinteiset vasemmistopuolueiden tukijat taas näkevät ay-liikkeen uhkaavan perin vähän sopimuksen aikaansaamista.

Sosiaalidemokraattien kannattajien mielestä työntekijäjärjestöt ja hallitus ovat suurin piirtein yhtä suuria riskitekijöitä.

Vasemmistoliittolaisten silmissä taas uusi hallitus koetaan sopimuksen suurimmaksi esteeksi.

TNS Gallupin laatimassa tutkimuksessa oli myös toinen yhteiskuntasopimusta koskeva kysymys. Tutkimuksessa kysyttiin, tekikö hallitus oikein sitoessaan lisäleikkausten kohtalon työmarkkinajärjestöjen toimintaan.

Hallitus on ilmoittanut leikkaavansa muun muassa lapsilisistä sekä työttömyysturvasta ja korottavansa veroja yhteensä 1,5 miljardilla eurolla, jos sopimus ei synny.

Puolet kansasta katsoo, ettei lisäleikkauksien sitominen sopimuksen syntyyn ole oikein. Runsaalle kolmasosalle järjestely kuitenkin sopii.

Noin 15 prosenttia on vailla mielipidettä asiasta.

Kansan mielipiteiden jakautuminen noudattaa samaa kaavaa kuin edellisessä kysymyksessä. Ikääntyneet, eläkeläiset, maaseudun asukkaat, yrittäjät, ylemmät toimihenkilöt ja johtajat sekä paremmin koulutetut suhtautuvat muita selvästi suopeammin leikkausten kytkemiseen yhteiskuntasopimukseen.

Kokoomuslaisista ja keskustalaisista peräti kaksi kolmasosaa hyväksyy näiden kahden asian liittämisen yhteen.

Perussuomalaisten kannattajat järjestely jakaa kahtia: 46 prosenttia hyväksyy asian, mutta 45 prosenttia on sitä vastaan.

Valtaosa sosiaalidemokraateista ja käytännössä melkeinpä jokainen vasemmistoliiton tukija vastustaa yhteiskuntasopimuksen ja valtiontalouden leikkausten sitomista yhteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat