Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kollega uskoo yhteistyöhön Soinin kanssa

Ensimmäiseen EU-kokoukseensa osallistunut Soini sanoo maineensa olevan kunnossa

Kotimaa
 
Annu Marjanen Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini kuljetti Brysselissä mukanaan perussuomalaisia arvostellutta Charlie Hebdo -lehteä.
Ulkoministeri Timo Soini kuljetti Brysselissä mukanaan perussuomalaisia arvostellutta Charlie Hebdo -lehteä. Kuva: Annu Marjanen Lehtikuva

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström uskoo, että yhteistyö Suomen uuden ulkoministerin Timo Soinin (ps) kanssa sujuu EU-kokouksissa.

Wallström tapasi Soinin viime viikolla Tukholmassa illallisella, jonka aikana he keskustelivat Euroopan tilanteesta, turvallisuuspolitiikasta, Ukrainasta ja Venäjästä.

"Mielestäni tunnelma oli hyvä. Me emme havainneet, että meillä olisi ollut kovin eriäviä näkemyksiä", Wallström sanoi HS:lle tiistaina Brysselissä.

Wallström ja Soini osallistuivat Brysselissä EU:n, Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden ulkoministerikokoukseen. Kyseessä oli Soinin ensimmäinen EU-kokous ulkoministerinä.

"Meidän täytyy tehdä yhteistyötä. En jaa monia näkemyksiä, joita hänen puolueellaan tai hänellä itsellään on, mutta meidän täytyy tarkastella asioita, joiden puitteissa tapaamme ulkoasiainneuvostossa", Wallström sanoi.

"Ainakaan hän ei ilmaissut, että hänellä olisi kovin erilaiset näkemykset linjauksista, joita Euroopan unionilla on."

Perussuomalaisten vaalimenestys ja Soinin nousu ulkoministeriksi ovat herättäneet jonkin verran kiinnostusta muualla Euroopassa.

Euroopan liberaalidemokraattien Alden puheenjohtaja Graham Watson totesi lauantaina, että Soinin valinta ulkoministeriksi on kuin kreivi Draculan valitseminen veripankin johtajaksi. Myös ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo pilkkaa perussuomalaisia ja puolueen nousua hallitukseen.

Soini ei usko, että hänen henkilökohtainen maineensa perussuomalaisten johtajana hankaloittaisi Suomen vaikutusmahdollisuuksia EU:ssa. Hän ei myöskään näe tarvetta millekään erityisponnisteluille, jotta saisi kiillotettua kuvaansa muiden maiden ulkoministereiden silmissä.

"Minun maineeni on aivan hyvä", Soini sanoi Brysselissä. "En minä aio muuksi muuttua. Jos tulee syytöksiä, niin niihin vastataan. Mutta minut tunnetaan töistäni ja tuloksistani, ja minä en toimi politiikassa kotimaassa tai kansainvälisesti muiden ehdoilla vaan omilla ehdoillani. Semmoisena minä täällä aion kulkea."

Soini kuvailee kuulemaansa arvostelua "mediapeliksi, joka kuuluu lajin luonteeseen".

"Täällä ymmärretään, että jokainen kansa tekee omat valintansa ja että Suomi on itsenäinen ja suvereeni maa, jossa vaalituloksen mukaan muodostetaan hallitukset."

Soinin mukaan mielikuva perussuomalaisista rasistisena puolueena on "perätön ja väärä".

"Jokainen, joka asioita todellisuudessa tuntee, tietää, että perussuomalaiset ei ole tällainen puolue enkä minä sellainen puoluejohtaja."

"Maine on yksi asia, fakta on toinen asia. Jos olisin pelkkää mainetta ajatellut, niin en koskaan olisi tätä puoluetta perustanut. Ja tämä puolue on nyt Suomen toiseksi suurin. Se on sitä kansan tahdosta, ja siihen ei ole kellään nokan kopauttamista, ei Suomessa eikä maailmalla."

Soini pääsi ensimmäisellä Brysselin-vierailullaan tapaamaan kahden kesken EU:n korkean ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin. Tapaamisessa kaksikko keskusteli muun muassa Ukrainasta, EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä Välimeren siirtolaiskriisistä.

Soinin mukaan tapaaminen sujui hyvin. Hän sanoo pitävänsä Eurooppaa tärkeänä yhteistyökumppanina.

"Suomi on osa Eurooppaa ja läntistä arvoyhteisöä. Mutta sanon myös omasta puolestani ne asiat, missä on parantamisen varaa, ja niitä on etenkin talouden suhteen aika paljon."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat