Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkökatkot ovat lähes kadonneet Helsingistä

Kaupungit ovat turvassa katkoilta, mutta maaseutu saa odottaa pitkälle 2020-luvulle asti

Kotimaa
 
Leif Rosas
Elias Kaarto asensi 20 kilovoltin keskijännitekaapelia maan alle Vihdin Nummelassa tiistaina.
Elias Kaarto asensi 20 kilovoltin keskijännitekaapelia maan alle Vihdin Nummelassa tiistaina. Kuva: Leif Rosas

Näyttää isolta vetoketjulta.

Kaivinkone avaa savimaahan vyötärönsyvyisen ojan, lapiomiehet pudottavat melkein ranteenpaksuisen keskijännitekaapelin montunpohjalle ja perässä tuleva toinen kaivinkone täyttää montun umpeen.

Poiminta

Helsinkiläinen on ilman sähköä enää minuutteja vuodessa

Helsinkiläisille kotitalouksille sähkökatkot ovat lähes historiaa.

Pääkaupungin sähkönjakelun selkärangassa eli Helenin keskijänniteverkossa oli viime vuonna 28 sähkökatkoa. Ne kestivät yhteensä 15 tuntia eli runsaat puoli vuorokautta ja vaikuttivat paikallisesti vain murto-osaan talouksista.

"Nyrkkisääntönä voi sanoa, että Helsingissä asiakkaalle tulee nykyään kerran kymmenessä vuodessa puolen tunnin tai 45 minuutin katko", sanoo Helenin sähkönsiirtoasiantuntija, päällikkö Osmo Siirto. Vuotta kohden jaettuna tämä tarkoittaa muutaman minuutin katkoa per vuosi.

Tämä johtuu siitä, että jo 99,7 prosenttia Helenin keskijänniteverkosta on kaivettu maan alle. Luku on Suomen korkein ja kansainvälisestikin korkeaa tasoa.

Suojaamatonta ilmajohtoa Helenillä on Vartiosaaressa, Villingissä ja Laajasalossa yhteensä enää kilometrin verran. Pätkät katoavat, kun alueet kaavoitetaan tai rakennetaan.

"Selkeää hommaa", kuittaa lapiomiehenä häärivä Petri Viitta.

Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan ja Espoon verkkoja valtaosin hallinnoiva Caruna uusii tänä kesänä Vihdin Nummelassa sähköverkkoa lähes seitsemällä miljoonalla eurolla. Yhteensä 75 kilometriä keskijännitekaapelia siirtyy ilmajohdoista maan alle säältä suojaan.

Tällaisia työmaita on ympäri Suomea tänä kesänä kymmeniä.

Keskijännitekaapeli on Suomen sähköverkon selkäranka. Juuri keskijänniteverkkoon tulevat viat aiheuttavat ne tuhansien talouksien sähkökatkot, joista uutisissa puhutaan.

Luonto oli viime vuonna armollinen. Rajuja myrskyjä sattui vain vähän.

Siksi sähkökatkojakin oli edellisvuosia vähemmän, selviää Energiateollisuuden keskiviikkona julkistettavasta tilastosta.

Yhtä sähkönkäyttäjää kohden sähkö oli poikki keskimäärin vain kahden tunnin ajan. Vuonna 2013 katkoja oli neljä tuntia ja hurjana myrskyvuotena 2011 yli kahdeksan tuntia.

Vuoden 2011 myrskyt herättivät yhtiöt ja valtion. Vuonna 2013 säädettiin sähkömarkkinalaki, joka määrää, että vuodesta 2029 sähkökatko saa kestää asemakaava-alueella enää kuusi tuntia ja muualla 36 tuntia.

Sen vuoksi verkkoyhtiöt ympäri Suomen kaivavat nyt keskijännitekaapelia maahan. Tekemistä on paljon, mutta jo vuoden 2019 loppuun mennessä puolet tavoitteesta on täytettävä.

Yhteensä yhtiöt aikovat uusia sähköverkkoja vuosina 2014–2028 noin seitsemällä miljardilla eurolla.

Maakaapelointi kiihdyttää samalla maan kahtiajakoa.

Taajamien kaapelointi kiihtyy, mutta maaseudulla saadaan useilla alueilla pärjätä vanhoilla johdoilla pitkälle 2020-luvulle asti.

"Yhtiöt painottavat ensin taajama-alueita, jotta mahdollisimman paljon asiakkaita saadaan toimintavarman verkon piiriin", Energiateollisuuden asiantuntija Esa Niemelä sanoo.

Kaupungeissa sähkön siirtohinnat ovat jo nyt selvästi haja-asutusalueita pienemmät.

Ero kasvanee entisestään, sillä etenkin haja-asutusalueilla toimivien verkkoyhtiöiden siirtohintoihin on odotettavissa korotuksia ensi vuonna. Esimerkiksi monella metsäisen Itä-Suomen yhtiöllä investoinnit ovat liikevaihtoon nähden hurjia.

"Meillä investoinnit ovat kaksinkertaistuneet 30 miljoonaan euroon vuodessa, kun liikevaihto on vähän alle 50 miljoonaa. Joudumme ottamaan velkaa, ja hinnankorotuksiin on painetta", Pohjois-Karjalassa toimivan PKS Sähkösiirron toimitusjohtaja Arto Gylén sanoo.

"Tuska on ihan aito ja todellinen. Investoinnit ovat monella yhtiöllä jopa suuremmat kuin niiden liikevaihto", sanoo Energiateollisuuden sähköverkkojen johtaja Kenneth Hänninen.

Siirtohinnat ovat nousseet myös Ruotsissa, jossa kaapelointi on Suomea pitemmällä.

Myös Uudenmaan keskijänniteverkosta suuri osa on vielä suojaamatta. Myrskyt katkovat täälläkin sähköjä yhä tuhansilta talouksilta.

Nummelan työmaalta ei ole pääkaupunkiseudun ytimeen kuin parikymmentä kilometriä, mutta Nummelassa sähkö kulkee vielä pääosin ilmassa.

Sähkökatko työmaan kohdalla jättäisi 1 000–2 000 taloutta ilman sähköä, arvioivat kaapelointityötä seuraavat Carunan hankepäällikkö Olli Kujanperä ja urakoitsija N3M:n suunnittelija Ronnie Lindqvist.

Töihin menee vielä vuosia.

"Tavoite on, että vuonna 2020 valtaosa verkostamme Uudellamaalla on säävarmaa", sanoo Carunan verkkokehitysjohtaja Sauli Antila.

Janne Toivonen HS
Vihti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat