Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KKO korotti sakkoja Korhosen syrjinnästä

KKO: Korhosella ei ollut velvollisuutta kertoa puolisonsa sukupuolta

Kotimaa
 
Johanna Korhonen
Johanna Korhonen

Korkein oikeus (KKO) on korottanut Alma Median toimitusjohtajalle Kai Telanteelle tuomittua sakkorangaistusta Johanna Korhosen syrjinnästä. Korhonen valittiin vuonna 2008 Lapin Kansan päätoimittajaksi, mutta Telanne purki sopimuksen saatuaan tietää, että Korhosen puoliso on poliittisesti aktiivinen nainen.

KKO:n mukaan Telanne syrji Korhosta sekä sukupuolisen suuntautumisen että perhesuhteiden perusteella. Hänet tuomittiin maksamaan 40 päiväsakkoa eli yhteensä noin 18 000 euroa.

Helsingin hovioikeudessa Telanne oli saanut 15 päiväsakkoa, sillä hovioikeuden mukaan Telanne oli syrjinyt Korhosta vain sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Helsingin käräjäoikeus taas oli hylännyt koko syytteen.

Erillisessä oikeudenkäynnissä mediayhtiö on jo tuomittu maksamaan Korhoselle noin 80 000 euron korvaukset muun muassa työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

Telanne kiisti syytteet. Hänen mukaansa johtajasopimuksen purkamisen taustalla ei ollut sen enempää puolison sukupuoli kuin tämän poliittinen aktiivisuuskaan. Luottamuspulan synnytti se, että Korhonen valehteli näistä asioista työnhaastattelusta.

Korhoselta kysyttiin työhaastattelussa muun muassa, oliko hän tai hänen puolisonsa poliittisesti aktiivinen. Tähän Korhonen oli vastannut kieltävästi. Korhonen ei myöskään oikaissut Telanteelle syntynyttä virheellistä käsitystä siitä, että puoliso olisi mies.

Nimityksen jälkeen Telanne sai tekstiviestin, jonka mukaan Korhosen puoliso on nainen ja ehdokkaana kunnallisvaaleissa. Keskustelujen jälkeen Telanne purki Korhosen johtajasopimuksen.

KKO:n ennakkopäätöksen mukaan Korhosella ei ollut velvollisuutta kertoa puolisonsa sukupuolta, sillä työnantajalla ei ole oikeutta tietää työntekijän sukupuolisesta suuntautumisesta.

KKO myös katsoi, että tieto puolison sukupuolesta vaikutti työsuhteen purkamiseen.

Korhosen puolison poliittinen aktiivisuus taas ei liity millään tavalla Korhosen ja Alma Median väliseen sopimukseen. Sopimus synnyttää oikeuksia ja velvollisuuksia vain sopimuksen osapuolille, KKO painotti. Puolisolla ei sen sijaan ole mitään velvollisuuksia yhtiötä kohtaan eikä siten myöskään Korhosen työnantajalla ole oikeuksia tai velvollisuuksia puolisoa kohtaan.

KKO:n mukaan päätoimittajan tehtävien erityisluonne ei riitä perustelemaan sitä, miksi sopimuksen ulkopuolisen henkilön eli puolison mahdollisella poliittisella aktiivisuudella olisi merkitystä siihen luottamukseen, jota päätoimittaja tarvitsee.

KKO:n mielestä ei ole asianmukaista, että työnantaja ylipäänsä utelee työnhakijan puolison poliittista aktiivisuutta tai sukupuolta.

Tämän takia työntekijällä ei ole mitään velvollisuutta oikaista mahdollisia virheellisiä käsityksiä tai kertoa totuutta. Asiasta säädetään laissa, joka koskee yksityisyyden suojaa työelämässä.

"Oikaisemalla puolisonsa sukupuolta koskevan virheellisen tiedon Korhonen olisi tullut ilmaisseeksi sukupuolisesta suuntautumisestaan sellaista tietoa, joka on mainitun lain nojalla suojattua. Korhosella ei tämän vuoksi ole ollut velvollisuutta oikaista työnantajalle syntynyttä virheellistä tätä koskevaa käsitystä", KKO painotti.

Työntekijä voi työhaastattelussa jättää vastaamatta asiattomiin uteluihin, KKO jatkoi. Käytännössä työntekijä on kuitenkin sellaisessa asemassa, että vastaamatta jättämisellä hän riskeeraa koko työpaikan. Tämän takia epätäydellinen tai puutteellinen vastaus ei saa johtaa työntekijän kannalta kielteisiin seurauksiin.

Rangaistusta mitatessaan KKO totesi, että syrjintä on tapahtunut kahdella syrjintäperusteella, jotka kumpikin ovat säännösten suojaamien etujen kannalta keskeisiä. Korhonen menetti syrjinnän takia työpaikkansa.

Tämän takia KKO katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus on 40 päiväsakkoa. Syyttäjä ja Korhonen olivat vaatineet vähintään 50:tä päiväsakkoa.

KKO:n päätös syntyi äänin 4–1. Oikeusneuvos Hannu Rajalahti olisi tuominnut Telanteen vain syrjinnästä sukupuolisen suuntautumisen perusteella, kuten hovioikeuskin.

Enemmistön muodostivat oikeusneuvokset Kati Hidén, Pertti Välimäki, Juha Häyhä ja Pekka Koponen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat