Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riippuvuus lahjoituksista pelottaa tieteentekijöitä

Tieteentekijät: Ilman lahjoituksia jäävien yliopistojen rahoitusnäkymissä lisääntyvää kurjuutta

Kotimaa
 

Yliopistopiireissä närää ovat herättäneet samaan aikaan osuvat hallituksen rankat koulutussäästöt ja elinkeinoelämän virittämät hyväntekeväisyystalkoot. Niiden seurauksena häämöttää tulevaisuus, jossa yliopistot ovat yhä enemmän hyväntekeväisyyden varassa.

Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen kirjoittaa liiton blogissa, että vastedes merkittävä osa yliopistojen julkisesta rahoituksesta tulee riippuvaiseksi yksityisten hyväntekeväisyydestä. "Lahjoituksia ilman jäävien yliopistojen julkisissa rahoitusnäkymissä on lähinnä lisääntyvää kurjuutta", Koikkalainen kirjoittaa.

Johtopäätökseen voi päätyä hallitusohjelmakirjausten, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n maanantaisen talkookirjeen ja opetus- ja kulttuuriministeriön tiistaisen tiedotteen perusteella.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoi tiistaina, että ministeriön organisaatiota uudistetaan hallituksen kärkihankkeiden tehokkaan toimeenpanon varmistamiseksi.

"Korkeakouluja koskevana kärkihankkeena on opintojen vauhdittaminen, tutkimuksen vaikuttavuuden parantaminen ja talouden pohjan vahvistaminen pääomittamalla korkeakouluja", tiedote listaa.

Korkeakoulujen tai ainakin yliopistojen pääomittamisesta miljardilla eurolla Grahn-Laasonen puhui jo huhtikuussa ennen vaaleja. Kokoomuksen tuolloin esittämä pääomitus olisi tarkoittanut, että jokaista yksityiseltä sektorilta lahjoituksena saatua euroa kohden valtio lahjoittaisi yliopistolle viisi euroa.

Lisäksi yksityishenkilöille oli määrä säätää ansio- ja pääomatuloverovähennysoikeus korkeakouluille tehdyistä lahjoituksista ilman ylärajaa yhtenä kannustimena lahjoituksien tekemiseen.

Hallitusohjelmaan päätyi kirjaus, jonka mukaan korkeakouluille annettavat lahjoitukset ovat verovähennyskelpoisia puoleen miljoonaan euroon saakka.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta vinkkasi talkookirjeessään yritysjohtajille, että hän itse aikoo lahjoittaa tuntuvan summan koulutukseen ja tutkimukseen seuraavien neljän vuoden aikana.

Alahuhta on myös Aalto-yliopiston hallituksen puheenjohtaja.

Verovähennyskelpoisuus ja lahjoitetun pääoman moninkertaistamien valtion varoista tarjoavat Koikkalaisen mukaan yksityisille tahoille tehokkaan keinon "äänestää lompakollaan" mielestään tärkeistä yliopistoista ja tieteenaloista.

"Lahjoituksilla on lisäksi taipumus kasautua, mikä yhdessä valtion pääomittamisen ehtojen kanssa voi vaarantaa maanlaajuisen kilpailukykyisen yliopistoverkon", Koikkalainen pelkää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat