Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leipä ja maito kannetaan suoraan postilaatikkoon

Raumalaisvanhukset saavat ensimmäisenä Suomessa ostoksensa jäähdytettyyn postilaatikkoon

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Avustaja Timo Keränen kantoi palvelukeskuksessa asuvan Eila Fribergin ostokset jääkaapille asti.
Avustaja Timo Keränen kantoi palvelukeskuksessa asuvan Eila Fribergin ostokset jääkaapille asti. Kuva: Juha Sinisalo

Raumalla käynnistyivät keskiviikkona ruokaostostoimitukset jäähdytettyihin postilaatikkoihin. Rauman kaupunki on tilannut 30 ruokapostilaatikkoa Sinisaaren palvelukeskukseen.

Posti toimitti ruokaostokset keskiviikkona ensimmäisille 16 asiakkaalle.

Fakta

Ruokapostilaatikko

 Jäähdytetyt ruokapostilaatikot valmistaa Liedossa toimiva Timpro Oy.

 Laatikossa on kaksi lukittua osaa. Tavallinen posti menee ylempään laatikkoon ja ruokaostokset alempaan.

 Jäähdytetyn osan tilavuus 89 litraa, eli sisään mahtuu noin kolme ruokakassia.

 Postilaatikko maksaa noin tuhat euroa.

Osa tilatuista tuotteista jäi kuitenkin pois kasseista.

"Suurin osa asiakkaista tilasi perustuotteita, kuten leipää, maitoa ja leikkeleitä. Emme osanneet varautua siihen, että lähes kaikki tilasivat myös puuroa. Jatkossa meidän varastosaldomme hiutaleille on paljon suurempi", kauppias Irene Heininen K-supermarket Rosmariinista lupaa.

HS kertoi viime viikolla, että Alepa etsii pääkaupunkiseutulaisia kokeilemaan ruokaostosten tilaamista jäähdytettyyn postilaatikkoon. Rauman kaupungissa rohjettiin testaamaan postilaatikoita ensimmäisenä Suomessa.

"Tämä on hyvä lisätukimuoto vanhuksille, ja toivomme, että postilaatikot helpottavat kotona asumista", projektityöntekijä Minna Nurminen Rauman kaupungilta sanoo.

Kaikki uuden postilaatikon saaneet vanhukset ovat kaupungin ruokapalvelun asiakkaita, eli heille on toimitettu aiemminkin ruokaostokset kotiin. Jos postilaatikot osoittautuvat toimiviksi, kaupunki aikoo laajentaa palvelun koskemaan kaikkia ruokapalvelun asiakkaita.

Tärkein muutos on joustavuus.

"Nyt toimitusta ei tarvitse odottaa kello kaulassa, vaan ostokset voi hakea myöhemminkin päivällä laatikosta", Nurminen kertoo.

Laatikon lämpötila on noin viisi astetta, joten ostoksia voi säilyttää siellä kuin tavallisessa jääkaapissa. Posti hoitaa kuljetukset arkipäivisin, ja vanhukset voivat käydä hakemassa ne yksinään tai hoitajan kanssa oman aikataulunsa mukaisesti.

Sinisaaren palvelukeskuksessa asuva Eila Friberg tilasi keskiviikkona kotiinsa kaksi kassillista ruokaa. Näkkileivät ja pippurileike löytyivät pusseista, mutta yksi kivennäisvesipullo jäi uupumaan.

"Kyllä minä haluaisin, että se toimitetaan, sillä juon joskus vettä aika paljon", Friberg sanoo.

Hänellä on yksi uusiin postilaatikoihin liittyvä huolenaihe. Postilaatikon jäähdytettyyn alalokeroon mahtuu kolme ruokakassillista ostoksia.

"Aiemmin ostokseni on tuotu korissa, joten ne eivät ole menneet kasaan. Toivottavasti ruoat eivät lytisty laatikossa", Friberg puntaroi.

Palvelukeskuksen asukkaat tekevät ostoksensa hoitajan kanssa. Lista lähtee sähköpostitse ruokakauppaan, ja ostokset laskutetaan asiakkaalta. Ruokakauppa avaa syksyllä verkkokaupan, joten jatkossa osa vanhuksista voi hoitaa tilaukset tablet-koneella.

Asiantuntija Veikko Kokkonen postilaatikot toimittaneesta Foodmailista uskoo, että palvelukeskuksen kokemuksista saadaan tärkeää tietoa palvelun toimivuudesta. Miten esimerkiksi ulkolämpötilan vaihtelut vaikuttavat jääkaapin toimintaan?

"Helteen ei pitäisi vaikuttaa mitenkään. Ilkivaltaa nämä kestävät siinä missä tavallinenkin postilaatikko.

Korjaus: Kuvassa kuljettaja Mika Saari, ei Timo Keränen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat