Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkötupakointia aiotaan rajoittaa: Tavoitteena kielto ravintoloissa ja työpaikoilla

Rajoituksen taustalla on runsas vuosi sitten voimaan tullut EU:n tupakkadirektiivi

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta
Kimi Tsutsunen höyrytteli sähkötupakkaliike Stadin Höyryssä Helsingin Kalliossa. Hän aikoo jatkaa sähkötupakointia mahdollisista rajoituksista huolimatta.
Kimi Tsutsunen höyrytteli sähkötupakkaliike Stadin Höyryssä Helsingin Kalliossa. Hän aikoo jatkaa sähkötupakointia mahdollisista rajoituksista huolimatta. Kuva: Outi Pyhäranta

Sähkösavukkeiden höyryistä ympäristöön leviävät aineet eivät tutkimusten perusteella ole täysin haitattomia sivullisille. Siksi Suomessakin sähkösavukkeiden käyttämiselle julkisilla paikoilla on tulossa rajoituksia.

Euroopan maista sähkötupakointi julkisissa tiloissa on kielletty ainakin Belgiassa, Luxemburgissa, Maltalla, Sloveniassa ja Liettuassa. Sähkötupakoinnin julkisilla paikoilla kieltävä laki on parhaillaan valmisteilla Britannian Walesissa.

Fakta

Kiina keksi sähkötupakan

 Sähkötupakkaa alettiin valmistaa Kiinassa vuonna 2003. Sen käyttö on yleistynyt maailmalla vuodesta 2008 lähtien.

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sähkötupakkaa käyttää noin kolme prosenttia 15–64-vuotiaista suomalaisista.

 Suomessa ei myydä nikotiinipitoista sähkötupakkaa. Se on luokiteltu apteekkituotteeksi, mutta myyntilupaa apteekeilla ei siihen ole. Sähkötupakkaa voi kuitenkin tilata internetistä ulkomailta.

Yli vuosi sitten hyväksytty EU:n tupakkatuotedirektiivi teki sähkösavukkeista tupakkatuotteita.

EU-mailla on ensi vuoden kevääseen asti aikaa muokata kansallista lainsäädäntöään direktiivin periaatteiden mukaiseksi. Kansallisen tupakkalain uudistusta valmistellaan parhaillaan myös Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemassa lakiuudistuksessa nikotiinia sisältävän sähkötupakan käyttö tulee sääntelyn piiriin samaan tapaan kuin tavallinen tupakointi.

"Tarkoitus on saattaa voimaan samat säännökset, jotka koskevat tupakointia yleensä. Tämä tarkoittaa, että sähkötupakointi kiellettäisiin muun muassa ravintoloissa ja työpaikoilla", kertoo haittojen ehkäisemisen ryhmän johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kaikille julkisille paikoille kieltoa ei Paason mukaan kuitenkaan uloteta.

Sähkötupakkaliike Stadin Höyryn työntekijä Kimi Tsutsunen ja omistaja Toni Willo ovat tottuneet siihen, että sähkötupakkaa ei voi höyrytellä kaikkialla.

Tsutsunen sanoo, että on tähän saakka noudattanut kaikkia höyryttelyyn liittyviä rajoituksia, eikä näe tiukentuvissa säännöissäkään ongelmia.

Sähkötupakkaa koskevan tupakkalain uudistamisesta Toni Willo ei ole yllättynyt. "Tämä on ollut aika villi ja vapaa ala. Ja kun Suomessa kaikki pitää säädellä, niin odotin tämänkin jossain vaiheessa tapahtuvan."

Outi Pyhäranta HS
Sähkötupakkaliikkeen omistaja Toni Willo uskoo, etteivät rajoitukset vie asiakkaita.
Sähkötupakkaliikkeen omistaja Toni Willo uskoo, etteivät rajoitukset vie asiakkaita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Antero Heloma ja tutkija Otto Ruokolainen kannattavat sähkösavukkeiden käytön kieltämistä lailla julkisissa tiloissa.

"Vaikka sähkötupakan haitallisista päästöistä ei kaikenkattavia tutkimuksia toistaiseksi olekaan, nikotiinia sisältävää sähkötupakkaa poltettaessa ympäröivään ilmaan leviää aina nikotiinia", Heloma sanoo.

"Mielestäni sähkösavukkeiden polttamisen julkisissa tiloissa kieltävälle laille on perusteet sivullisten suojelun näkökulmasta", hän toteaa.

Ruokolainen on ollut mukana kokoamassa THL:n tutkimuskatsausta, jota sosiaali- ja terveysministeriö käyttää apuna tupakkalakia uudistaessaan.

"Katsaus ei ota kantaa suuntaan eikä toiseen, vaan se esittelee objektiivisesti aiheesta tehtyjä tutkimuksia", hän mainitsee. Tutkimuksia on tehty satoja sähkötupakan runsaan kymmenen vuoden historian aikana.

"Tutkimusten laatu vaihtelee suuresti, joukossa on myös heikkolaatuisia selvityksiä."

Hänen mukaansa sähkötupakoinnin terveysuhkia tutkittaessa ei saisi käydä samoin kuin perinteisen tupakoinnin kohdalla.

"Aluksihan tupakkateollisuus vakuutti, ettei tupakointiin liity minkäänlaista vaaraa. Mitä jos kahdenkymmenen vuoden kuluttua sähkötupakoitsijat saavat tietää käyttäneensä haitallista tuotetta?"

Walesin terveysministeri Mark Drakeford on käyttänyt sähkötupakointikiellon yhtenä perusteena sitä, että kielto ehkäisisi yleisesti sallivaa asennetta tupakointia kohtaan. Myös Walesissa sähköiseen sauhutteluun halutaan lainsäädännössä samat rajat kuin perinteiselle tupakoinnille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat