Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisvaltaiset alat pettyivät hallitukseen: Perhevapaa ei uudistu – sitä leikataan

Perhevapaajärjestelmästä on tullut kuin sekava lankakerä, jota pompotellaan hallitukselta toiselle.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Hämeenkyröläinen Paula Kerola tuntee monia yrittäjiä, jotka eivät uskalla palkata nuoria naisia. Perheen kolmesta lapsesta nuorin on kymmenen kuukautta ja vanhin kolme vuotta.
Hämeenkyröläinen Paula Kerola tuntee monia yrittäjiä, jotka eivät uskalla palkata nuoria naisia. Perheen kolmesta lapsesta nuorin on kymmenen kuukautta ja vanhin kolme vuotta. Kuva: Reijo Hietanen

Suomen perhevapaajärjestelmän uudistaminen ei näytä etenevän tälläkään vaalikaudella.

Se on kuin sekava lankakerä, jota pompotellaan hallitukselta toiselle.

Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen ohjelmassa ei ole erityisiä ohjelmia, joilla esimerkiksi tasattaisiin perhevapaiden kustannuksia työnantajien tai toimialojen kesken. Nyt perhevapaat kuormittavat erityisesti naisvaltaisia aloja.

Uudistusten sijaan hallitus on päätymässä perhevapaiden leikkauksiin.

Fakta

Vanhempainvapaan käyttää yleensä äiti

 Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen.

 Vanhempainvapaan voi käyttää äiti tai isä.

 Suomessa äidit käyttävät noin 90 prosenttia vanhempainrahapäivistä.

 Vanhempainrahan suuruus perustuu työtuloihin.

Hallitusohjelman liitteissä puhutaan vanhempainvapaasta, johon puututaan, mikäli Sipilän ajama yhteiskuntasopimus ei synny.

Liitteisiin kirjatuista kahdesta säästökeinosta järeämpi on vanhempainrahan lomakarttuman poistaminen. Hallitus rajaisi äitiys-, isyys- ja vanhempainrahakaudelta kertyvää lomakarttumaa korkeintaan kuuteen kuukauteen.

Hallitusohjelman mukaan lomakustannusten korvauksiin käytetään nykyisin noin 70 miljoonaa euroa vuodessa.

Toisessa kohdassa poistettaisiin vanhempainpäivärahan korotus, jota maksetaan 30 päivää vanhempainrahakauden alussa. Tällä hetkellä korotus on 75 prosenttia päivärahasta.

Muutos laskisi päivärahan 70 prosenttiin laskennallisesta työtulosta.

Leikkausten seurauksia voi vain arvailla.

Lomakertymän rajaaminen voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pienten lasten vanhempien lomat lyhenevät, mikä voisi vaatia vuosilomalain muuttamista. Toinen vaihtoehto olisi leikata Kelan työnantajille maksamaa loman kertymää, mikä lisäisi naisvaltaisten alojen tuskaa.

Tuleva perhe- ja perusturvaministeri ja hallitusneuvottelujen hyvinvointityöryhmässä istunut Annika Saarikko (kesk) sanoo, että neuvotteluissa kaikki puolueet olivat halukkaita kehittämään vanhempainvapaata.

"Rohkenen tulkita, ettei kyseessä ollut poliittinen kiista. Talouden reunaehdot eivät mahdollistaneet sitä, että vanhempainvapaajärjestelmään olisi kyetty tekemään merkittäviä uudistuksia", Saarikko sanoo.

Työtä ja työllisyyttä pohtinutta ryhmää vetänyt Juhana Vartiainen (kok) kertoo, ettei työryhmä osallistunut vanhempainvapaan leikkauslinjauksiin.

Yleisesti hallitusohjelmassa on haluttu korostaa lasten etua. Mutta väärällä tavalla, arvioi toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK:n lakimies Anja Lahermaa. "Hallitusohjelmassa puhutaan eropalveluiden vahvistamisesta. Ennemmin vahvistaisin rakenteita, jotka ehkäisevät eroja", Lahermaa sanoo.

Hänen mielestään eroja ehkäisee parhaiten työ- ja perhe-elämän tasapaino. Erityisesti Lahermaata ihmetyttää lomakarttuman poistaminen. Muutos ei varsinaisesti auta vanhempia erotilanteissa.

"Lomakertymät ovat olleet tärkeitä etenkin yksinhuoltajille. Niillä saadaan jatkoa perhevapaalle, jolloin lapsen kanssa voidaan olla pidempään kotona", Lahermaa sanoo.

Tästä on kyse

Vanhempainrahaa leikattaisiin kahdesta kohtaa

 Hallitusohjelman liitteissä vanhempainpäivärahoihin kosketaan kahdella tapaa, jos yhteiskuntasopimusta ei synny. Tavoitteena on säästää kymmeniä miljoonia euroja.

 Ensiksi rajataan äitiys-, isyys- ja vanhempainrahakaudelta kertyvää loman karttumaa enintään kuuteen kuukauteen.

 Toiseksi poistetaan vanhempainrahakaudelta maksettava 30 päivän korotusosa.

Nykyisin vanhempainrahan korvausaste on tältä osin 75 prosenttia.

Etenkin naisvaltaisten alojen työnantajat ovat haaveilleet, että Suomen perhevapaissa otettaisiin mallia Ruotsista.

Ruotsissa perhevapaiden kustannukset on jaettu kaikkien työnantajien ja työntekijöiden kesken. Suomessa taakka kohdistuu naisvaltaisille aloille.

Ruotsin malli mainitaan lyhyesti hallitusohjelman liitteissä.

"Ei voi sanoa, että tässä tuodaan Suomeen Ruotsin mallia, koska siitä puuttuu kokonaan tasauselementti. Ruotsin malli perustuu oikeudenmukaiseen kulujen maksatukseen", sanoo Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja Seija Estlander.

"Ruotsin malli olisi lottovoitto nuorille naisille ja yrittäjinä toimiville naisille", Estlander jatkaa.

Suomessa isät käyttävät vanhempainvapaita nykyään yhtä paljon kuin ruotsalaiset isät 20 vuotta sitten. Noin 90 prosenttia vanhempainvapaan käyttäjistä on Suomessa naisia.

Hallituksen suunnittelemista vanhempainrahan leikkauksista kärsisivät eniten nuoret naiset, joilla on vakituinen työpaikka.

STTK:n Lahermaa arvioi, että yksi seuraus voisi olla se, että pienten lasten äidit joutuisivat palaamaan töihin nykyistä aikaisemmin.

"Tällöin lapsi laitetaan hoitoon ja yhteiskunnalle tulee muita kustannuksia. Säästöjä ei välttämättä synny", Lahermaa sanoo.

Leikkauskohdat on laadittu suurpiirteisesti.

"Pieniltä vaikuttavien osien liikuttamisella voi olla arvaamattomia seurauksia hyvinvoinnin kannalta", Lahermaa muistuttaa.

Seija Estlander haluaisi uudistaa koko järjestelmän. Hänen mielestään Suomessa puhutaan metsän sijaan yksittäisistä puista. Järjestelmää on vaikea muuttaa tasavertaiseksi liikuttelemalla yksittäisiä osia.

"Koko Ruotsin malli voitaisiin ottaa käyttöön Suomessa", Estlander sanoo.

Estlander sanoo, että perhevapaiden uudistamisen tahmeus ei ole nykyisen hallituksen syy. Aiemmatkaan hallitukset eivät ole pystyneet merkittäviin uudistuksiin. Yrittäjänaisten puheenjohtaja siirtäisi asian pois tupo-pöydistä.

"Uudistuksia vastustavat miesvaltaisten alojen työnantajat ja ay-pamput", Estlander sanoo.

Palkansaajat sen sijaan pitäisivät aiheen tiukasti tupo-pöydissä.

Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, vanhempainrahasta aletaan säästää vuoden 2016 alussa.

STTK:n Lahermaa moittii kirjauksia hätiköidyiksi.

"Se on laadittu kauhealla kiireellä ilman laajaa ja perusteellista valmistelua, jossa työelämän eri osapuolet olisivat olleet mukana. Tässä voi tulla isoja ongelmia jo EU-tasolla", Lahermaa sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat