Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän tie ulkopolitiikan päätöksiin kulkee mikrofoniviidakon kautta

Edessä on vaikeita päätöksiä muun muassa Venäjän pakotteista ja velkakriisistä

Kotimaa
 
Yves Herman Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Juhani Sipilä keskustelivat Brysselissä keskiviikkona.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Juhani Sipilä keskustelivat Brysselissä keskiviikkona. Kuva: Yves Herman Reuters

Ministereiden ja muiden valtiojohtajien sisäänkäynti EU:n neuvoston rakennukseen Brysselissä muistuttaa suppiloa. Hallitusten edustajien tie EU-kokouksiin kulkee pitkin kapenevaa väylää, jonka kahta puolta on tärkeiksi arvioitujen kokousten alkaessa laumat toimittajia ja kuvaajia vaatimassa nopeita vastauksia päivän kysymyksiin.

Uusi ulkoministeri Timo Soini (ps) säästyy tältä kokemukselta vielä kesäkuussa, koska seuraava ulkoasiainneuvoston kokous järjestetään Luxemburgissa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sen sijaan kohtaa mikrofoniviidakon jo torstaina 25. kesäkuuta osallistuessaan EU:n huippukokoukseen.

Sekä Sipilä että Soini ovat olleet Brysselissä myös tällä viikolla, mutta vasta neuvostojen kokouksissa on vuorossa todellinen kujanjuoksu EU-politiikkaan.

Kansainväliset arviot Suomen uudesta hallituksesta viittaavat siihen, että vuolaimmin vastauksia tiukataan Soinilta. Perussuomalaisten EU- ja maahanmuuttokritiikki on tehnyt puolueen noususta hallitukseen tapahtuman, jonka merkitystä arvioidaan monessa maassa.

Marko Mumm
Juha Sipilä ja Taavi Rõivas tapasivat Tallinnassa tiistaina.
Juha Sipilä ja Taavi Rõivas tapasivat Tallinnassa tiistaina.

Huomion keskittyminen enemmän Soiniin kuin Sipilään sekä Suomessa että ulkomaisessa seurannassa on harhaanjohtavaa.

"Jos ajattelee muita maita, niin kyllä se on pääministeri, joka linjaa vetää EU:ssa", sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Ulkoministerin tehtävänä on linjan toteuttaminen.

Sipilä ei voi välttyä linjavedolta. Ensimmäisenä sen takaa Suomen perustuslaki, jonka mukaan pääministeri edustaa Suomen valtiojohtoa EU:ssa.

Lisäksi kriisien myötä pääministerin rooli päätöksenteossa on korostunut EU:ssa, vaikka samaan aikaan Suomessa presidentin valta on korostunut osin pääministerin kustannuksella.

Laskeutumisesta EU-politiikkaan ei tule pehmeää. Kesäkuun lopun huippukokoukseen tulee asialistalta ja sen ulkopuolelta vaikeita aiheita, joissa Suomenkin linja punnitaan.

Tiedossa on päätöksiä Venäjään Ukrainan kriisissä kohdistettujen pakotteiden jatkamisesta vähintään vuodenvaihteeseen, ihmissalakuljetuksen vastaisesta merioperaatiosta Libyan edustalla sekä EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tulevaisuudesta. Kreikan velkakriisi voi levitä käsiin kesäkuun lopussa. EU:n komissio vaatii jäsenmaita lisäämään pakolaiskiintiöitään. Lisäksi pitäisi löytyä yhteisiä näkemyksiä Britannian vaatimiin muutoksiin jäsenyysehdoissaan.

Pääministeri menee huippukokouksiin perusteellisesti evästettynä. Linjaa tehdään presidentin kanssa valtioneuvoston ulko- ja tuvallisuuspoliittisessa valiokunnassa ja erikseen EU-ministerivaliokunnassa. Linjaukset käydään läpi eduskunnan suuressa valtiokunnassa sekä etu- että jälkikäteen. Sekään ei aina riitä.

Esimerkiksi Ukrainan kriisi on ajoittain edennyt nopeammin kuin päätösten valmistelu.

Lopulta pääministeri on yksin ilmoittamassa Suomen linjasta ja ratkaisee myös sen, mikä on Suomen rooli päätöksen valmistelussa. Finanssikriisissä Suomi sai vastaanharaajan maineen, joka hautasi alleen Paavo Lipposen aikanaan pääministerinä vaaliman aktiivisen roolin. Mikäli aktiivinen rooli halutaan takaisin, se vaatii paljon työtä. Suomelle tyrkytetään nyt huonompiakin rooleja.

Sekä Sipilällä että Soinilla on mahdollisuus vaikuttaa Suomen asemaan, kun he kohtaavat EU:n neuvoston sisäänkäyntiä tukkivan mikrofoniviidakon. Sitä ei kannata ohittaa tuppisuuna.

Etukäteen tiedossa oleva Sipilän ulkopoliittinen linja mahtuu pääpiirteittäin hänen tiiviiseen kirjoitukseensa sanomalehti Kalevassa maaliskuun lopussa: Venäjän vastaiset pakotteet ovat vääjäämättömiä, mutta tarvitaan myös diplomatiaa. Suomi on keskeisesti osa länttä. Natoon ei ole nyt syytä hakea, mutta liikkumatila pitää säilyttää.

Sama ehdoton yllätyksettömyys jatkui myös, kun Sipilä vieraili maanantaina Ruotsissa ja tiistaina Virossa.

Yhteistyö eteläisen ja läntisen naapurin kanssa on tärkeä osa pääministerin ulkopolitiikkaa. EU-päätöksenteossa yhteistyö toimii kuitenkin huonosti. Siinä Suomen tärkein tuki on viime vuosina ollut Saksa. On Sipilän vuoro vaalia suhteita liittokansleri Angela Merkeliin.

Monimutkaisimmillaan Suomen pääministerin rooli EU:n ulkopolitiikassa on silloin, kun EU:ssa tehdään kovia päätöksiä Venäjästä. Päätökset koskevat Suomen kohdalla usein presidentin toimintaa. Siinä mitataan Sipilän ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön yhteistyökyky, jota pidetään aika yksimielisesti tähän asti hyvänä.

Korjaus 11.6. kello 14.22: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että EU:n seuraava ulkoministerikokous olisi Brysselissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat