Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kommodori väittelee sotalaivapostimerkeistä

Kai Varsion mukaan postimerkit kuvaavat merisotataidon kehittymistä

Kotimaa
 
Juhani Niiranen hs
Kommodori evp. Kai Varsio väittelee postimerkeistä maanpuolustuskorkeakoulussa torstaina.
Kommodori evp. Kai Varsio väittelee postimerkeistä maanpuolustuskorkeakoulussa torstaina. Kuva: Juhani Niiranen hs

Santahaminassa pidetään torstaina erittäin poikkeuksellinen väitöstilaisuus. Kommodori evp. Kai Varsio väittelee siitä, miten hyvin postimerkit sopivat merisotataidon dokumenteiksi. Tuleva sotatieteiden tohtori on käyttänyt tutkimusmateriaalinaan omaa ainutlaatuista postimerkkikokoelmaansa.

"Uskallan sanoa, että minulla on maailman suurin sotalaivapostimerkkikokoelma. 35 vuotta olen niitä metsästänyt", Varsio sanoo.

Varsion kokoelmassa on lähes 3 500 sotalaivapostimerkkiä. Kokoelmaan kuuluvat kaikki julkaistut postimerkit, joissa näkyy pienikin osa sotalaivasta.

"Olen nimennyt kokoelman Maailman suurimmaksi laivasto-osastoksi", Varsio kertoo.

"Kolme vuotta olen tehnyt tutkimusta aika lailla yötä päivää. Taustalla on 35 vuotta keräämistä ja kolme vuotta tutkimista."

Väitöksen loppupäätelmä on se, että postimerkkejä voidaan pitää merisotataidon kehittymistä kuvaavina dokumentteina.

Tutkimuksensa Varsio on rajannut koskemaan ensimmäisen ja toisen maailmansodan välistä aikaa sekä Britannian ja Saksan laivastoja. Tutkitulta ajalta Varsion kokoelmasta löytyi 335 aiheeseen liittyvää postimerkkiä.

Maailmassa on julkaistu lähes puoli miljoonaa erilaista postimerkkiä. Niistä 0,7 prosentissa on ollut tavalla tai toisella kuvattuna konevoimalla kulkeva sotalaiva. Varsio on rajannut purjelaivat sotalaivakokoelmansa ulkopuolelle.

Sotalaivapostimerkkejä on julkaissut peräti 250 maata tai aluetta. Mutta yksi on joukosta poissa: Suomi. Suomi ei ole koskaan julkaissut yhtään postimerkkiä, jossa näkyisi edes vilahdukselta konevoimalla käyvä sotalaiva.

Ylipäätään Suomen posti ei ole juuri julkaissut Puolustusvoimia koskevia merkkejä lukuun ottamatta joitakin rauhanturvaamiseen liittyviä. Varsiota asia harmittaa. Hän ei pysty ymmärtämään, miksei Suomen posti ole muistanut Merivoimia ja Puolustusvoimia.

"Onko se suomettumista, onko se jokin ihmeellinen politiikka vai mikä siihen vaikuttaa? Muumi-merkkejäkin on julkaistu 22 kertaa ja 47 erilaista."

Varsio hymähtää, että suomalaisia sotalaivoja löytyy kyllä ulkomaiden postimerkeistä: São Tomé ja Príncipe, Puola, Kroatia ja Somalimaa ovat julkaisseet kuvia suomalaisista sotalaivoista. Merkkeihin ovat päässeet niin miinalaiva Pohjanmaa, Helsinki-luokan ohjusveneet kuin panssarilaiva Väinämöinen.

Varsion ainutlaatuiset sotalaivapostimerkkialbumit vievät hänen kirjahyllystään vain metrin verran hyllytilaa. Siinä ei ole kuitenkaan kaikki. Hänellä on lisäksi kymmeniätuhansia muita merkkejä. Hän arvioi, että niistä niin sanottuja liottamattomia on pelkästään jopa 80 000.

"Vaimo aina sanoo, että yritä nyt päästä niistä eroon. Tytär kysyy aina, että isä, milloin sinä ryhdyt taas liottamaan. Pikkutytöillä on muistissa, että he olivat mukana sotkemassa ammetta, kun se oli täynnä merkkejä", Varsio muistelee.

Kai Varsion kokoelma käsittää liki 3500 sotalaivapostimerkkiä.
Kai Varsion kokoelma käsittää liki 3500 sotalaivapostimerkkiä.
Kai Varsion kokoelma käsittää liki 3500 sotalaivapostimerkkiä.
Kai Varsion kokoelma käsittää liki 3500 sotalaivapostimerkkiä.
Kai Varsion kokoelma käsittää liki 3500 sotalaivapostimerkkiä.
Kai Varsion kokoelma käsittää liki 3500 sotalaivapostimerkkiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat