Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin syntyi Soinin feministinen ilmastopuhe

Timo Soinin pitämä puhe EU:n ministerikokouksessa yllätti monet suomalaiset kuulijat

Kotimaa
 
Annu Marjanen Lehtikuva
Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) kantoi huolta naisten oikeuksista ja luonnon monimuotoisuudesta puheessaan Brysselissä viime tiistaina.
Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) kantoi huolta naisten oikeuksista ja luonnon monimuotoisuudesta puheessaan Brysselissä viime tiistaina. Kuva: Annu Marjanen Lehtikuva

EU:n ulkoministerikokouksessa tiistaina Brysselissä puhunut tuore ulkoministeri Timo Soini (ps) yllätti monet suomalaiset kuulijat kantamalla huolta naisten oikeuksista ja luonnon monimuotoisuuden suojelemisesta.

Soinin puheen mukaan ilmastonmuutos on suora uhka kestävälle kehitykselle, jonka pahimpien vaikutusten oletetaan osuvan maailman köyhimpiin alueisiin.

Soini sanoi myös, että ilmastonmuutoksen torjumisessa naisten osuus on keskeinen.

"Heistä pitää tulla muutoksentekijöitä luonnonvarojen kestävälle käytölle", Soini linjasi Suomen pitkän ulkopoliittisen linjan perinteitä kunnioittaen.

Puheen teemat ja kannanotot herättivät Suomessa ihmetystä. Timo Soini tunnetaan Suomessa kehitysapukriitikkona, ei vihreänä feministinä.

Esimerkiksi kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen kattojärjestö Kepa ihasteli verkkosivuillaan Soinin huolestuneen tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksesta ja lainasi puhetta laajalti.

Uutisessa kerrottiin esimerkiksi, että Soinin puheessa käyttämä käsite "planetary boundaries" viittaa ympäristöjärjestöjen ylistämään ympäristötutkijoiden malliin, jossa maapallon kantokykyä mitataan yhdeksällä eri mittarilla puhtaasta vedestä aerosoleihin, merten happamoitumiseen ja ilmastonmuutokseen.

Soinin puheen painotukset johtuvat ensisijassa siitä, että ministerit kirjoittavat itse pitämistään puheista perin vähän.

Ulkoministerin oma ydinjoukko eli kabinetti ja poliittiset erityisavustajat voivat ohjata puheiden kirjoitusta, mutta varsinkin Soinin kabinetin ollessa vielä alkutekijöissään tuollaista ohjausta ei hevin löydy.

Ulkoministeriön virkamiehet taas lähtevät siitä, että vaikka poliittinen johto vaihtuu, ulkopolitiikan pitkä linja ja linjaukset pysyvät.

Soinin keskiviikkoisen puheen pohjat oli tehty ulkoministeriössä kahdella taholla, poliittisen osaston ihmisoikeusyksikössä ja kansainvälisen ympäristöpolitiikan yksikkö Geo 60:ssä.

Jos puheessa on kohtia, jotka koskevat muiden hallinnonalojen asioita, tällöin yleensä puhetta valmistellessa myös muita ministeriöitä kuullaan, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Tämän jälkeen valmiit puheluonnokset toimitetaan ministerin kabinettiin, ja jos ministerillä on lisättävää, tarvittavat muutokset puheeseen tehdään.

Timo Soinin keskiviikkoisessa puheessa henkilökohtaiseen tyyliin sopiva viilaus voisi olla esimerkiksi kohta, jossa hän kertoo olevansa "uusi kundi kulmilla".

Toisaalta viime vuosina virkamiesten ammattimaiseen puheenkirjoittamistaitoon on satsattu koulutuksessa, jotta puheista saataisiin kiinnostavampia, ja jotta niissä olisi kuulijoita koukuttavaa lennokkuutta.

"Puheet kirjoitetaan yleensä hyvin monen eri yksikön välillä. Usein jollakin on vetovastuu", ulkoministeriön ihmisoikeusyksikön yksikönjohtaja Nina Nordström sanoo.

"Siinä on aika monta porrasta ennen kuin ne valmistuvat."

Nordström painottaa, että ministeri tai hänen lähipiirinsä voi puheen valmistuttua tehdä puheeseen muutoksia.

"Virkamiehet tekevät, ministeri puhuu mitä haluaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat