Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monitoimihävittäjät korvaavat vanhat Hornetit

Hävittäjähanke käynnistyy ensi syksynä, varsinaiset ostopäätökset tehdään vuonna 2021

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suomen Ilmavoimien Hornet-hävittäjät tulevat tiensä päähän vuoteen 2030 mennessä. Ne korvataan uusilla monitoimihävittäjillä.
Suomen Ilmavoimien Hornet-hävittäjät tulevat tiensä päähän vuoteen 2030 mennessä. Ne korvataan uusilla monitoimihävittäjillä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomi korvaa käyttöikänsä päähän vuosina 2025–2030 tulevat F/A-18 Hornet -hävittäjät uusilla monitoimihävittäjillä. Varsinainen hankintaprosessi käynnistetään ensi syksynä, sanoi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) vastaanottaessaan Hornetien korvaamista pohtineen esiselvitysryhmän raportin torstaina.

Varsinainen päätös siitä, mitä hävittäjiä ostetaan ja kuinka monta, jää seuraavalle hallitukselle. Selvitysryhmä ehdottaa, että tämä päätös tehtäisiin vuonna 2021.

Uusien hävittäjien lisäksi myös Suomen ilmatorjuntakykyä pitäisi kehittää, työryhmä arvioi.

Hornetien elinkaaren pidentämisen ryhmä totesi liian kalliiksi.

Ryhmä esittää myös, että tarve miehittämättömille ilma-aluksille arvioidaan myöhemmin erikseen. Ainakaan säästökeinoksi niistä ei ole, raportti summaa.

Hävittäjien hankinta alkaa lähettämällä tietopyyntökyselyt ensi helmikuussa.

Suomi valikoi viisi hävittäjävalmistajaa, joilta se pyytää muun muassa hävittäjän suorituskykyyn, tekniikkaan, huoltoon, koko elinkaaren kustannuksiin ja esimerkiksi asejärjestelmien integrointiin liittyviä tietoja. Suomelle on esimerkiksi keskeistä, että uudet, vuonna 2017 käyttöön tulevat JASSM-risteilyohjukset sopivat myös uuteen hävittäjään.

Kaikki ne viisi hävittäjävalmistajaa, joita Suomi aikoo lähestyä, ovat jo ilmaisseet olevansa erittäin kiinnostuneita Suomen hävittäjähankinnoista, selvitysryhmän raportissa todetaan. Hävittäjähankintojen tietopyynnöt ovat kuitenkin luonteeltaan sellaisia, että Suomi asioi tieto- ja tarjouspyyntöjen kanssa aina suoraan hallitusten kanssa ohi varsinaisten hävittäjätoimittajien.

Varsinaisten tarjouspyyntöjen aika olisi vuonna 2017, selvitysryhmä esittää.

Suomen vaihtoehtojen määrää rajaa moni seikka, muun muassa se, mitä hävittäjiä silloin, kun Suomi tekee päätöksiään, ylipäätään on tuotannossa.

Koska hävittäjäpäätös on Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kaikkein ydintä, ei Suomi edes harkitse kaikkia mahdollisesti markkinoilla olevia hävittäjiä. Siksi Kiinan ja Venäjän hävittäjät eivät olleet mukana edes esiselvityksessä.

Niinistön mukaan venäläishävittäjien hankinta ei tule kysymykseen. Perusteluksi hän antoi EU:n pakotepolitiikan.

"On totta, että pakotteet eivät välttämättä maailman tappiin kestä. Tilanne on arvioitava sitten, kun se eteen tulee."

Hävittäjäkaupan rahoitus on vielä täysin auki, eikä sen pohtiminen kuulunut selvitysryhmälle. Yleisesti arvioidaan, että hinta on 5–10 miljardia euroa.

Rahoituksesta selvitysryhmä tyytyy toteamaan, että hävittäjähankinta vaatii erillisrahoituksen.

"Se keskustelu on käyty, että hävittäjiä tarvitaan jatkossakin. Rahoittamisesta ei ole käyty keskustelua", pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi HS:lle torstaina Brysselissä.

Kauppahintaakin ratkaisevampaa on hävittäjien koko käyttöaikanaan aiheuttamat kustannukset. Kokonaishinnan arvioihin vaikuttaa myös se, millaista teollista yhteistyötä Suomi saa sidottua kauppaan. Kustannusten ja huoltovarmuuden näkökulmasta hyvin keskeistä on myös se, missä ja miten hävittäjät huolletaan.

Tällä hetkellä valmistajien ilmoittamissa elinkaarikustannuksissa on työryhmän raportin mukaan huomattavia eroa. Myös se, millaisia huoltosopimuksia ja teollisen yhteistyön mahdollisuuksia valmistajat tarjoavat, poikkeavat raportin mukaan huomattavasti toisistaan.

Teollisella yhteistyöllä tarkoitetaan puolustushankintojen vastakauppoja, joissa esimerkiksi suomalainen puolustusteollisuus tekee yhteistyötä varsinaisen laitetoimittajan kanssa. Työryhmä ehdottaa, että teollinen yhteistyö on esillä heti tietopyyntövaiheessa.

Koko prosessi hankkeen aloittamisesta siihen, että Suomella on uudet hävittäjät, vie 15 vuotta.

Selvitysryhmä ehdottaa, että hävittäjähankintaa vetämään perustetaan HX-hanke ja sille ohjausryhmä, koordinointiryhmä ja sihteeristö. Asiantuntijaryhmä arvioi siis ensin, mikä määrä millaisia hävittäjiä turvaa milläkin kriteereillä Suomen uskottavan puolustuskyvyn. Vasta sitten poliitikoilta pyydetään rahaa.

Valmistelutyö on tehtävä huolellisesti, Niinistö sanoi. "Virheisiin ei ole varaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat