Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäkelit saapuvat etelään viikonloppuna

Yli 20 asteen lämpöä ei ole saatu odottaa 50 vuoteen näin pitkälle kesään

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Päivän sää 12.6.
Päivän sää 12.6.

Viimeisen kuukauden ajan keskilämpötilat ovat jääneet suuressa osassa maata vajaan yhden tai korkeintaan kaksi lämpöastetta alle tavanomaisen. Erityisen poikkeuksellista alkukesässä on ollut lämpöjaksojen vähäisyys.

"Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla ei ole ainakaan 50 vuoteen jouduttu odottamaan ensimmäisiä 20 asteen lukemia näin pitkälle kesään", sanoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

20 astetta on tähän mennessä ylittynyt Itä- ja Pohjois-Suomessa toukokuun lopussa, ja myös keskilämpötilat ovat viimeisen kuukauden aikana olleet lähimpänä tavanomaista idässä ja aivan pohjoisimmassa Lapissa. Ylin 21,7 asteen lämpötila mitattiin Mikkelissä 26. toukokuuta.

Kesän lämpöennätys rikkoutunee ensi viikonlopun aikana Etelä-Suomessa, ennustaa Helsingin Sanomien meteorologi Anniina Törmä.

Jo perjantaina maan eteläosissa on aurinkoista ja lämpötila nousee yli 20 asteen, keskiosissa on pilvisempää ja lämpötilat jäävät 15 asteen kieppeille. Samalla tuuli tyyntyy. Etelässä voi tulla sadekuuroja.

Lauantaina Suomen keskiosat ylittää lännestä saapuva matalapaineen osakeskus, joka tuo yhtenäisiä sateita Vaasan ja Joensuun korkeudelle. Matalapaine imee etelästä lämmintä ilmaa, joka nostaa Etelä-Suomen lämpötilat reilusti yli 20 asteen ja kaakossa jopa lähelle hellelukemia.

Muualla maassa on sateista ja koleaa. Maan keskivaiheilla on yhtenäinen sadealue ja pohjoisessa on sadekuuroja.

Sunnuntaina saapuu uusi sadealue Länsi- ja Keski-Suomeen, joka tuo sadekuuroja myös Etelä-Suomeen.

"Ilmamassa on etelässä jo niin lämmin, että mikäli sadekuurot eivät jossain kohtaa osu kohdalle ja aurinko paistaa, 25 astetta voi ihan hyvin ylittyä", Törmä toteaa.

Ensi viikolla sää viilenee jälleen koko maassa.

Roni Rekomaa Lehtikuva
Kesän lämpöennätys voi rikkoutua Etelä-Suomessa ensi viikonlopun aikana.
Kesän lämpöennätys voi rikkoutua Etelä-Suomessa ensi viikonlopun aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat