Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Sipilä jätti yksilöimättä varallisuutensa

Hallituksen ministerit kertoivat sidonnaisuutensa

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Pääministeri Juha Sipilän johtama uusi hallitus kokoontui ryhmäkuvaan Smolnaan 29. toukokuuta Helsingissä.
Pääministeri Juha Sipilän johtama uusi hallitus kokoontui ryhmäkuvaan Smolnaan 29. toukokuuta Helsingissä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus julkisti torstaina ministerien sidonnaisuuksien listaukset valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla.

Pääministeri Sipilällä on selvityksen mukaan vaimonsa kanssa noin 180 hehtaarin metsätilat Oulussa ja Muhoksessa, omakotitalot Kempeleessä ja Muhoksessa sekä omassa käytössä olevia kiinteistöjä.

Fakta

Usealla ministerillä asuntolainaa

 Anne Berner: Erilaisia lainoja n. 800 000 euroa.

 Alexander Stubb: Asuntolainaa 679 068,74 euroa yhdessä vaimonsa kanssa.

 Sanni Grahn-Laasonen: Kaksi asuntolainaa yhdessä puolison kanssa yhteensä 588 330,7 euroa.

 Jussi Niinistö: Osuus hänen puolisonsa kanssa ottamasta asuntolainasta on 169 000 euroa.

 Timo Soini: Asuntolainaa vaimon kanssa 130 000 euroa.

 Jari Lindström: Lainoja 128 000 euroa.

 Hanna Mäntylä: Lainoja 35 000 euroa.

Sijoitusvarallisuutensa määrää Sipilä ei yksilöi muuten kuin mainitsemalla, että sijoitusomaisuus on Nordean ja OP-Pankin sijoitusinstrumenteissa, eläkesijoituksissa ja säästöhenkivakuutuksissa.

Sipilä kertoo saaneensa vuoden 2014 veroilmoituksen mukaan verotettavaa pääomatuloa 74 950 euroa.

Perussuomalaisten puheenjohtajalla ulkoministeri Timo Soinilla on muutamia kymmeniä pörssiyhtiöiden osakkeita ja asuntolainaa vaimon kanssa 130 000 euroa.

Kokoomuksen puheenjohtajalla Alexander Stubbilla on reilun 47 000 euron osuus Euroopan parlamentin eläkerahastossa ja vajaan 73 000 euron eläkevakuutus Aurumista.

Hän omistaa 8/30-osaa perheyhtiö European Sport Service -perheyrityksen osakkeista, omakotitalon Espoossa vaimonsa kanssa ja neljänneksen isänsä asunnosta. Asuntolainaa Stubbilla on 679 068,74 euroa yhdessä vaimonsa kanssa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) on luopunut monen keskeisen yrityksen hallituspaikasta ministerin esteellisyyssäännösten vuoksi noustuaan Sipilän hallitukseen.

Vielä keväällä Berner oli pörssiyhtiö Sopranon hallituksen puheenjohtaja ja kuului muun muassa valtionyhtiö Veikkauksen ja Maskun kalustelutalon hallituksiin.

Tästä on kyse

 Perustuslain mukaan ministerin on nimitetyksi tultuaan annettava eduskuntaa varten selvitys elinkeinotoiminnastaan, omistuksistaan yrityksissä ja muusta merkittävästä varallisuudesta.

 Hänen on annettava myös selvitys sellaisista ministerin virkatoimiin kuulumattomista tehtävistä ja muista sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.

 Säännöksen tavoitteena on mahdollisimman pitkälti etukäteen ehkäistä tilanteet, jotka voivat johtaa luottamuksen vaarantumiseen valtioneuvoston jäsenten toiminnan asianmukaisuutta kohtaan.

 Tavoitteena on siirtää painopistettä ministerien toiminnan jälkikäteisestä arvioinnista mahdollisia väärinkäytöksiä estäviin toimiin.

Hän on yhä hallituksen puheenjohtaja perheyritys Vallila Interiorissa, jonka toimiala on tekstiilitukkukauppa. Hänen omistusosuutensa yrityksessä on 60,52 prosenttia.

Omaisuutensa arvoa hän ei sen kummemmin erittele.

Hän on hallituksen puheenjohtajana Uuden Lastensairaalan tukisäätiössä, Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry:ssä, Uusi Lastensairaala -osakeyhtiössä ja Women Corporate Directors Finland ry:ssä. Lisäksi hän kuuluu Stiftelsen Kvarteret Viktoria -säätiön ja Sydäntutkimussäätiön hallituksiin.

Hän omistaa yli 36 500 Sopranon osaketta ja muun muassa Stockmannin osakkeita 174 kappaletta.

Bernerillä on sijoitusasunnot Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sekä sijoitusliikehuoneisto Helsingissä. Lisäksi hän omistaa loma-asunnon Espanjassa ja pienen osan tontista Espoossa.

Berner on ilmoittanut, että hänellä on erilaisia lainoja 800 000 euron edestä.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) omistaa vaimonsa kanssa kaksi asuntoa Helsingissä ja kaksi Mikkelissä. Osakkeita hän kertoo omistavansa runsaan 6 500 euron edestä ja rahasto-osuuksissa hänellä on kiinni 26 000 euroa.

Moni muukin ministeri ilmoittaa varallisuudekseen kiinteistöjä. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) omistaa muun muassa 20 hehtaarin maatilan, kolmasosan 40 hehtaarinmetsätilasta, kuudenneksen 45 hehtaarin metsätilasta, omakotitalon Ruokolahdella sekä asunto-osakkeen Helsingissä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on ilmoittanut omistavansa muun muassa 6 500 Talvivaaran ja 5 000 Biotien osaketta. Hänellä on osakesalkun lisäksi varallisuutta sijoitettuina pankkien rahastoihin.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) kertoo omistavansa kahden prosentin osuuden perheyritys CM-Toivakka Oy:stä sekä 15 prosentin osuuden mikkeliläisen liikekiinteistön osakkeista.

Hän omistaa yhdessä puolisonsa kanssa omakotitalon Mikkelissä, asunnon Helsingissä ja vapaa-ajan asunnon. Lisäksi hän omistaa puolet helsinkiläisestä sijoitusasunnosta.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosella (kok) on kaksi asuntolainaa yhdessä puolison kanssa yhteensä 588 330,7 euroa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön osuus hänen puolisonsa kanssa ottamasta asuntolainasta on 169 000 euroa.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmillä (ps) on lainoja 128 000 euroa, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylällä (ps) 35 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat