Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivitetty merikartta voi estää karille ajon

Valistunut veneilijä pitää aina mukanaan painettua karttaa

Kotimaa
 

Ajan tasalla oleva merikartta on vesillä liikkuvalle navigoinnin tuki ja turva, kertoo Liikenneviraston merikartoituspalvelujen suunnittelupäällikkö Jarmo Mäkinen. Alueesta riippuen merikarttoihin tehdään vuosittain kymmeniä, jopa satoja muutoksia. Vanhat kartat onkin syytä vaihtaa uusiin ennen vesille lähtöä.

Mäkisen mukaan päivitystä edellyttävät esimerkiksi muutokset veneväylillä, uudet merenmittaustiedot, kivihavainnot sekä siltojen ja alikulkujen muuttuneet korkeudet. Vanhentunut kartta saattaa aiheuttaa veneilijälle turhia vaaratilanteita.

Artikkeliin liittyvät

"Esimerkiksi syvyystietojen tarkentuessa vanhan kartan käyttäminen voi olla syynä karille ajoon, jolloin vaarassa ovat sekä vene että ihmishenki", Mäkinen kertoo.

Painetut merikarttasarjat uusitaan keskimäärin kerran 2–5 vuodessa. Nopeimmin venereiteillä tapahtuvat muutokset saa selville Liikenneviraston verkkosivuilta, jonne karttoja koskevat muutostiedot päivitetään kymmenen päivän välein. Kiireellisistä asioista julkaistaan sivuilla merivaroitus saman tien.

Suomenlahdella ja Saaristomerellä liikkuu veneilijöitä sisävesiin verrattuna moninkertainen määrä. Mäkisen mukaan valistunut veneilijä ei luota pelkkiin sähköisiin apuvälineisiin vaan pitää mukanaan aina myös painettua merikarttaa. Jos tekniikka pettää, on fyysinen kartta korvaamaton apu.

"Toki on tiedossa, että kaikki eivät vaihda karttaa heti. Osa ihmisistä kokee, että reitit eivät ole muuttuneet niin paljon, että karttaa tarvitsisi vaihtaa. Sellaiselle, joka tuntee vedet, tämä ei välttämättä ole niin iso ongelma, mutta kun mennään tuntemattomille vesille, yksikin uusi kivihavainto voi tulla kalliiksi."

Suomen meripelastusseuran kehittämispäällikön Ilari Hatakan mukaan vesillä pitkiä matkoja liikkuvilla paperinen merikartta pysyy hyvin mukana.

"Sunnuntaiveneilijöiden" kohdalla kartan unohtaminen on yleisempää. Hatakka kertoo törmänneensä ristiriitoihin karttoja koskevien mielikuvien ja todellisuuden välillä.

"On tullut vastaan tilanteita, joissa asiakas on ajanut karille ja sanonut, että kiviä ei näkynyt tässä kohtaa karttaa vaan jossain sadan metrin päässä. Vaikka gps-laite näyttääkin veneen sijainnin muutaman metrin tarkkuudella, sama ei päde kartalla näkyviin karttamerkkeihin", Hatakka sanoo.

Muutama milli kartalla voi, mittakaavasta riippuen, vastata luonnossa kymmeniä tai satoja metrejä. Hatakka peräänkuuluttaa varovaisuutta ja oman järjen käyttöä etenkin väylien ulkopuolella liikuttaessa. Karttaan ei kannata sokeasti luottaa.

Liikennevirasto pyrkii yhdessä Karttakeskuksen kanssa vauhdittamaan karttojen vaihtoa parhaillaan käynnissä olevan kampanjan avulla. Mäkinen kertoo, että kampanjan aikana on vaihdettu uusiin jopa 70-luvulta peräisin olevia merikarttoja.

Leif Rosas
Vesille lähtiessä on hyvä tarkistaa venereiteille tehdyt muutokset esimerkiksi Liikenneviraston verkkosivuilta.
Vesille lähtiessä on hyvä tarkistaa venereiteille tehdyt muutokset esimerkiksi Liikenneviraston verkkosivuilta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat