Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sysmä jäi harventuneiden bussivuorojen varaan

Naapurikunnasta Hartolasta ei pääse enää julkisilla Sysmään yhteisiin terveyskeskuspalveluihin

Kotimaa
 
Merja Ojansivu Ossi Mansikka
Jukka Nurminen ja Sirkku Haajanen keskustelivat Sysmän Matkabaarin luona. Bussi tuo pihaan ihmisiä entistä harvemmin.
Jukka Nurminen ja Sirkku Haajanen keskustelivat Sysmän Matkabaarin luona. Bussi tuo pihaan ihmisiä entistä harvemmin.

"Nuoret eivät pääse töiden jälkeen Helsingistä mökille Sysmään, kun päivän viimeinen bussivuoro lähtee arkisin jo kello 15", kertoo Sysmän Matkabaarin hoitaja Sirkku Haajanen. Hänen poikansa tulee bussilla Nelostien varteen Hartolaan, josta äiti hakee pojan autolla.

Haajanen on seurannut Sysmän julkisen liikenteen suhdanteita Matkabaarin vinkkelistä vuodesta 1983 lähtien. Nyt hän sanoo näkevänsä pelkkää alamäkeä. Monet tärkeät palvelut, kuten työvoimatoimisto, poliisin lupapalvelut ja Nordea-pankki, ovat siirtyneet Heinolaan.

"Ja sinnehän ei kesällä kulje linja-autoja ollenkaan. Tai sitten on mentävä Lahden kautta", Haajanen lisää.

Kun koululaisliikenne pyörii talvella, tilanne on vähän parempi.

Kesäsysmäläinen Markku Vuorinen astuu reppu selässä ulos Koiviston Liikenteen bussista neljältä iltapäivällä.

"Läksin kotoa Kajaanista junalla 6.35, ja Lahdesta bussi lähti 14.45. Ennen Lahdesta pääsi bussivuorolla myös kello 13. Kyllä vuorot ovat kovasti harventuneet."

Vuorinen omistaa auton, mutta haluaa suosia julkista liikennettä "ilman muuta". Sitä hän ihmettelee, miksi ihmisiä kehotetaan käyttämään julkista liikennettä ja samalla vuoroja vain harvennetaan.

Helsingistä saapuvat bussit eivät enää jatka Hartolaan ja Jyväskylään. Samalla vuorojen määrä on pudonnut viidestä kolmeen.

"Olemme ajaneet liikennettä pääteille. Helsinki–Sysmä-väli on tyypillinen etappi, jossa oli paljon kannattamattomia vuoroja, kun siirtymäajan sopimuksia umpeutui. Päivittäin mietimme, minkälaista liikennettä pystymme pitämään yllä", kertoo Kari Hietaniemi Koiviston Autosta.

Helsingistä Sysmässä mökkeilevä Marjukka Patrakka harmittelee entistä lyhyemmäksi jääviä mökkiviikonloppuja. Molemmista suunnista bussivuorot lähtevät aikaisemmin kuin ennen, ja kesäpaikkakunnalla oloon jää lyhyempi aika.

"Tulee mieleen, voisiko liikenteessä olla pienempiä busseja, jolloin ne olisivat useimmiten täynnä. Tosin kyllä aiemmin Helsingistä lähtenyt perjantain iltabussi oli kesäisin useimmiten täpösen täynnä", Patrakka pohtii.

Sysmän kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Jukka Nurminen tietää, että pääkaupunkiseudulta bussilla tulevat kesäasukkaat ottavat kirkolta taksikyydin kylille.

Huonommin ovat asiat autottomilla hartolalaisilla, jotka joutuvat kesällä turvautumaan Sysmän terveyskeskuspalveluihin, kun oma terveysasema on viisi viikkoa kiinni. Hartolan ja Sysmän välillä ei enää liikennöi kesäisin yhtään bussivuoroa.

Kela korvaa taksikyydin vain, jos sen käyttö katsotaan tarpeelliseksi etäisyyden tai sairauden vuoksi. Taksilupaan tarvitaan terveydenhuollon ammattihenkilön kirjoittama todistus.

Asiointiliikennettä Sysmän kylillä on hoidettu jo pitkään kunnan järjestämällä kutsutaksilla. Taksin kyytiin voi ilmoittautua edellisenä päivänä, ja lipun hinta on sama kuin linja-autoliikenteessä.

Merja Ojansivu
Ossi Mansikka HS
Sysmä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat