Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vinkkaa HS:lle: Missä on Suomen omituisin kesätapahtuma?

Omituinen tapahtuma voi osua suuren yleisön hermoon.

Kotimaa
 
Kesäpilkin MM-kisat pidettiin Pudasjärvellä heinäkuussa 2013.
Kesäpilkin MM-kisat pidettiin Pudasjärvellä heinäkuussa 2013.

Suopotkupalloa Hyrynsalmella, eukonkantoa Sonkajärvellä, kesäpilkkiä Pudasjärvellä. Erikoiset kesätapahtumat ovat nostaneet suomalaisia pikkupaikkakuntia huomion keskipisteeksi jo monena kesänä.

Entä mikä muu suomalainen kesätapahtuma, festivaali tai kilpailu kaipaisi mielestäsi esittelyä suurelle yleisölle? Mitä on vielä jäänyt pimentoon?

Helsingin Sanomat esittelee erikoisia kesätapahtumia juhannuksen jälkeen. Toivomme lukijoilta vinkkejä tapahtumista, jotka mahdollisimman monen suomalaisen pitäisi kokea. Mitä oudompaa tai hassumpaa, sen parempi.

Eukonkannon maailmanmestaruuskisat ovat taatusti erikoinen tapahtuma. Se saavutti suuren suosion välittömästi. Ensimmäinen eukonkanto keräsi noin kolme tuhatta kävijää. Nyt kävijöitä on vuosittain viidestä kuuteen tuhatta.

Heinäkuun 3.-4. päivä järjestetään kahdennetkymmenennet eukonkannon maailmanmestaruuskisat. Alkujaan järjestäjät ajattelivat, että tapahtuma eläisi noin kuusi vuotta.

Nyky-eukonkantokisat ovat kaksipäiväinen festivaali ja iso tapaus runsaan neljän tuhannen asukkaan Sonkajärvellä. Kilpailun kehittänyt Eero Pitkänen Sonkajärven kulttuuritoimesta kertoo, että kansainväliset tiedotusvälineet ovat tänäkin vuonna osoittaneet kiinnostustaan syksystä lähtien viikoittain.

Kun suopotkupallon maailmanmestaruuskisat järjestettiin ensimmäistä kertaa Hyrynsalmella vuonna 1998, osallistuvia joukkueita oli 13. Nyt joukkueita on 260–270 vuosittain. Kävijäjoukko on hyvin kansainvälinen.

"Taikasana on 'soccer'. Jalkapallo on maailman ylivoimaisesti suosituin urheilun muoto", suopotkupallotapahtuman järjestäjä Kimmo Kyhälä selittää tapahtuman kansainvälisen suosion syitä. Lajin harrastajat ja fanit tulevat pelaamaan tai katsomaan suosikkipeliään poikkeaviin olosuhteisiin.

Suomi-kuvaa kehittävässä Visit Finlandissa ei nähdä, että omituisista kesätapahtumista olisi joidenkin tapahtumien suuresta suosiosta huolimatta varsinaiseksi valttikortiksi suomalaiselle matkailulle. Niiden ongelma on usein lyhyt kesto ja vaatimattomat fasiliteetit.

"Grillimakkara ja olut muovituopeista kelpaa suomalaiselle, muttei kansainväliselle yleisölle", sanoo matkailujohtaja Jaakko Lehtonen.

Lehtonen sanoo, että Suomi on imagoltaan outo myönteisessä mielessä.

"Tällaiset omituiset tapahtumat vahvistavat imagoa. Se on ihan hyvä juttu."

Yksin sekään, että tapahtumia on paljon, ei vielä nosta Suomea matkailumaana ylitse muiden. Tapahtumia ei ole integroitu toisiinsa ja niiden kohderyhmät vaihtelevat yhteiskunnan laidasta toiseen.

Jotta tapahtuma voi kasvaa kansainvälisesti katsoen merkittäviin mittoihin, sillä täytyy Lehtosen mukaan olla jatkuvuutta, tasokkuutta ja jokin tekijä, joka erottaa sen muista vastaavista tapahtumista maailmalla.

"Mitään sellaista tapahtumaa ei liene, jota ei olisi jossain muuallakin", Lehtonen sanoo.

Helsingin Sanomat haluaa nyt esitellä lukijoille kesätapahtumia, jotka eivät ole ainakaan vielä saavuttaneet suuren yleisön tietoisuutta. Vinkkaa kesätapahtumia tämän jutun kommenttikentässä.

Vinkit voit lähettää sähköpostiosoitteeseen tuija.sorjanen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat