Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi alkaa tulostaa sakkoja tien päällä

Sakkolappujen käsin kirjoittaminen poliisiautossa jää historiaan

Kotimaa
 
Jarmo Stenmark Lehtikuva
Vanhempi konstaapeli Jari Lehtinen esitteli poliisin uutta sakotusjärjestelmää perjantaina Helsingissä.
Vanhempi konstaapeli Jari Lehtinen esitteli poliisin uutta sakotusjärjestelmää perjantaina Helsingissä. Kuva: Jarmo Stenmark Lehtikuva

Poliisi lopettaa sakkojen kirjoittamisen käsin poliisiautoissa tien päällä. Sakotettava henkilö saa vastaisuudessa käsin kirjoitetun sakkolapun sijasta sakkotulosteen, jonka poliisi on kirjoittanut ajoneuvotietokoneella.

Uusi sakotusmenetelmä tulee käyttöön kesäkuun aikana. Sitä on kokeiltu tänä ja viime vuonna Hämeessä, Jyväskylässä ja Rovaniemellä.

Sakkojen kirjoittaminen käsin on nykyisin kestänyt tavallisesti noin 20 minuuttia. Uuden järjestelmän myötä sakon kirjaaminen vie ainoastaan muutaman minuutin.

"Järjestelmä säästää sekä kansalaisten että poliisin aikaa, sillä kirjoittaminen käy koneella nopeammin kuin käsin", kertoo poliisijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta.

Poliisin on tähän asti täytynyt kirjata käsin kirjoitetut sakot myöhemmin poliisiasemalla vielä uudelleen poliisin tietojärjestelmään.

Vastaisuudessa tiedot sakosta siirtyvät poliisiautosta suoraan poliisin tietojärjestelmään, eikä niitä pidä enää kirjata erikseen poliisiasemalla.

"Uudistus säästää poliisin aikaa yhtä sakotuskertaa kohti kokonaisuudessaan noin 25–27 minuuttia. Se on todella merkittävä säästö", sanoo Poliisihallituksen ylitarkastaja Antti Jeronen.

Poliisi kirjoitti viime vuonna ajoneuvoissa noin 140 000 rangaistusmääräystä ja 65 000 rikesakkoa.

Poliisijohtaja Kolehmaisen mukaan uudistus vähentää byrokratiaan kuluvaa aikaa kymmenien henkilötyövuosien edestä.

Poliisi voi Kolehmaisen mukaan käyttää säästyneen ajan ydintehtäviinsä, kuten liikenteen valvontaan sekä rikosten ennalta ehkäisemiseen ja tutkintaan.

Poliisihallitus uskoo, että uusi järjestelmä vähentää myös virheellisiä sakkokirjauksia poliisin tietojärjestelmässä. Niitä on voinut syntyä esimerkiksi sakot kirjoittaneen poliisin epäselvän käsialan vuoksi.

Poliisipartio voi käyttää uutta sakotusjärjestelmää, vaikka poliisiauton verkkoyhteys olisi välillä pois päältä. Edellytyksenä on, että verkkoyhteys on olemassa poliisipartion työvuoron alussa ja lopussa.

Uusi sakotusjärjestelmä ei ole käytössä vielä heti kesäkuussa kaikissa poliisiautoissa, sillä joistakin autoista puuttuu tulostin.

Matti Björkman Lehtikuva
Sakkojen käsin kirjoittamisella poliisiautossa on pitkät perinteet. Poliisimies kirjoitti rikesakkoa etupenkillä syyskuussa 1983.
Sakkojen käsin kirjoittamisella poliisiautossa on pitkät perinteet. Poliisimies kirjoitti rikesakkoa etupenkillä syyskuussa 1983.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat