Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehn: Liittojen palkkasopimukset kallis virhe

Kotimaa
 
Vihaako keskusta ay-liikettä, elinkeinoministeri Olli Rehn?
Vihaako keskusta ay-liikettä, elinkeinoministeri Olli Rehn?
Studio Kulmapöydän vieraana on tuore elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Hänen vastuullaan on maamme elinkeinoelämän hyvinvointi, jota nyt heiluttelevat käynnissä olevat palkkaneuvottelut, yritys saada maahan yhteiskuntasopimus ja hallituksen aikeista hermostunut ay-liike.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mielestä työmarkkinoiden sopimusjärjestelmää pitäisi uudistaa.

"Työnantajien irtautuminen keskitetystä ratkaisusta ja palkansaajien vastustama paikallinen sopiminen on ollut Suomen kannalta kallis virhe. Parempi malli olisi keskitetty tai paikallinen sopiminen, jolloin tuloksena olisi kestävän kasvun ja työntekijöiden oikeuksien kannalta parempia ratkaisuja. Tässä mielessä tämän vuoden kesä ja syksy ovat sopimusyhteiskunnan testi."

Testi pelkistyy hallituksen suunnittelemaan yhteiskuntasopimukseen. Sen keskipisteessä on tavoite pidentää työaikaa eli supistaa tuntipalkkoja, jotta yritysten kustannuskilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla paranisi.

Rehn tunnustaa takinkäännöksen Fennovoimassa
Rehn tunnustaa takinkäännöksen Fennovoimassa
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) tunnustaa takinkäännöksen Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen. HS:n Kulmapöydässä Rehn myönsi, että asetelma Fennovoimassa muuttui Fortumin mukaanlähdön vuoksi. Vielä viime syksynä Rehn kritisoi hanketta kirpeästi blogikirjoituksessaan. Rehnin mukaan ”tätä menoa Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo, joka samalla putoaa kelkasta vihreän talouden kehittämisen saralla.” Toimittajat Piia Elonen ja Jukka-Pekka Raeste.

Yhteiskuntasopimus edellyttää työehtosopimusten muuttamista, joista päättävät ammattiliitot. Hallituksen tavoitteena on, että 21. elokuuta mennessä tehtäisiin periaatteellinen päätös yhteiskuntasopimuksesta. Varsinaiset muutokset työehtosopimukseen sovittaisiin kesän lopussa 2016.

"Olen taustaltani korporatismin tutkija. Parhaisiin tuloksiin sekä suuren työllisyyden että palkansaajien reaalisen ostovoiman valossa päästään keskitetyillä sopimusjärjestelmillä tai hajautetuilla paikalliseen sopimiseen perustuvilla järjestelmillä. Valitettavasti Suomessa on ollut taipumusta liittokohtaiseen palkkakilpailuun, joka loi aikoinaan devalvaatio-inflaatiokierteen."

Korporatismi tarkoittaa poliittista järjestelmää, jossa lainsäädäntövaltaa käyttävät työnantajien ja työntekijöiden muodostamat ammattikunnat. Rehn ilmoittaa kannattavansa sopimusyhteiskuntaa, mutta sen täytyy muuttua olosuhteiden mukaan.

"Yhteiskuntasopimuksella on suuri merkitys siinä, että Suomi pääsisi eroon taloutta näivettävästi hitaasta kasvuvauhdista. Nykyinen kasvuvauhti ei riitä parantamaan työllisyyttä. Vuoden kuluessa työttömien määrä on lisääntynyt 40 000:lla."

Rehnin mukaan palkansaajien lisäksi myös työnantajien on osallistuttava talkoisiin kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi ja talouskasvun edistämiseksi.

"Jos palkansaajat ovat valmiita tekemään vaikeita työaikaa ja paikallista sopimista koskevia ratkaisuja, pitäisi työnantajien olla valmiita parantamaan muutosturvaa ja lisätä työntekijöiden osallistumista. Näissä asioissa Suomi on eurooppalainen takapajula. Saksassa ja Ruotsissa nämä asiat eivät ole ainakaan hidastaneet talouskasvua."

Aapo Huhta HS
Elinkeinoministeri Olli Rehn uskoo sopimusyhteiskuntaan, mutta muistuttaa, että sen täytyy muuttua olosuhteiden mukaan.
Elinkeinoministeri Olli Rehn uskoo sopimusyhteiskuntaan, mutta muistuttaa, että sen täytyy muuttua olosuhteiden mukaan.

Energiapolitiikka on yksi tärkeimmistä elinkeinoministerin hallinnonalan asioista.

Viime syksynä Rehn arvosteli kärkevästi hallitusta Fennovoiman ydinvoimalalle myönnetystä periaatepäätöksestä.

Fennovoiman toiseksi suurin osakkeenomistaja on Venäjän valtion ydinenergiayhtiö Rosatom, joka vastaa myös voimalan rakentamisesta. Rehnin mielestä hallituksen olisi pitänyt ulko- ja turvallisuuspoliittista syistä jättää tekemättä periaatepäätös Fennovoiman hyväksi.

Elinkeinoministerinä hän ei voi asiaan enää vaikuttaa, jos rakennuslupahakemuksen ehdot täyttyvät. Periaatepäätöksen mukaan kotimaisen omistusosuuden Fennovoimassa on oltava vähintään 60 prosenttia.

"Tehtäväni on huolehtia, että 60 prosentin kotimainen omistusosuus varmistetaan objektiivisesti ja läpinäkyvästi. Kesäkuun loppuun mennessä rakennuslupahakemuksen yhteydessä arvioidaan, täyttääkö rakennuslupahakemus 60 prosentin ehdon."

Rehn ei halua arvioida ehdon täyttymisen todennäköisyyttä.

Energiapoliittisia linjauksiaan hallitus arvioi toimintasuunnitelmassaan, jonka pitäisi valmistua kesäkuun lopussa.

Pitkän ajan tavoitteena on lisätä Suomen omavaraisuutta energiassa ja edistää vihreää energiantuotantoa. Rehnin mukaan ydinvoima on pitkän siirtymäkauden ratkaisu.

"EU:n ilmastotavoitteet määrittävät myös Suomen ratkaisuja. Pariisin ilmastokokouksen jälkeen päätetään energia- ja ilmastopoliittisista linjauksista."

Katso kuinka Olli Rehniltä taipuu kolmikanta
Katso kuinka Olli Rehniltä taipuu kolmikanta
Elinkeinoministeri Olli Rehn tyrmää väitteet, että hallitus haluaisi vältellä sanaa kolmikanta tai suitsia ay-liikettä. HS:n Kulmapöytä-ohjelmassa perjantaina Rehn toivoi, että työttömyysturvan leikkausten lykkäys avittaisi työmarkkinajärjestöjä sopimaan kolmannen vuoden palkoista maanantaina. Toimittajat Piia Elonen ja Jukka-Pekka Raeste.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat