Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi väistää pakolaismäärän kasvattamista

Turvapaikanhakijoiden hajauttaminen on saamassa EU-maiden enemmistön tuen

Kotimaa
 

Suomi aikoo sopeuttaa Italiasta ja Kreikasta muihin EU-maihin siirrettävät turvapaikanhakijat osaksi nykyistä pakolaiskiintiötä, vaikka heillä ei olekaan virallista pakolaisstatusta.

Suomen pakolaisapu -järjestön toiminnanjohtaja Annu Lehtinen on pettynyt.

Tästä on kyse

Kuoleman meri jakaa Eurooppaa

 Euroopan komissio ehdotti toukokuussa, että EU-maat jakaisivat 40 000 Italiassa ja Kreikassa odottavaa turvapaikanhakijaa tasaisesti jäsenmaiden kesken.

 Suomi kannattaa vapaaehtoisuutta, ei pakkoa, mutta on valmis neuvotteluihin.

 Jäsenmaiden pääministerit tekevät todennäköisesti päätöksen turvapaikanhakijoiden tasaamisesta juhannuksen jälkeen huippukokouksessa.

 Jo yli 100 000 siirtolaista ja pakolaista on ylittänyt tänä vuonna Välimeren Eurooppaan. Arviolta lähes 2 000 on kuollut matkalla.

Lähteet: UNCHR ja Euroopan komissio

"Tavoitetila oli, että pakolaiskiintiöistä ei leikattaisi, vaan EU:n sisäisesti siirrettävät turvapaikanhakijat tulisivat jo olemassa olevien kiintiöiden päälle. Akuuttiin Välimeren kriisiin pitää vastata, mutta samanaikaisesti paikkoja ei saisi viedä pitkään leireillä odottaneilta UNHCR:n pakolaisiksi todentamilta ihmisiltä." UNHCR on YK:n pakolaisjärjestö.

Euroopan komissio ehdotti toukokuussa, että 40 000 Välimeren ylittänyttä syyrialaista ja eritrealaista turvapaikanhakijaa tasattaisiin EU-maiden kesken. EU-maiden pääministerit äänestävät esityksen pohjalta juhannuksen jälkeen.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mielestä turvapaikanhakijoiden jakamisen pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen.

"Näyttää kuitenkin ilmeiseltä, että EU:sta löytyy määräenemmistö, joka hyväksyy hätätila-artiklan käytön. Suomi lähtee siis neuvottelemaan siitä, että järjestelmästä tulisi meidän kannaltamme mahdollisimman hyvä."

Suomen osuus olisi 800 turvapaikanhakijaa kahden vuoden aikana. Orpo arvioi, että ensimmäiset saapuisivat todennäköisesti ensi vuoden lopulla.

EU-ministerivaliokunta linjasi perjantaina, että kiintiöpakolaisten ja EU:n sisäisesti siirrettyjen oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden yhteinen kokonaismäärä säilyy viime vuosien kiintiöpakolaismäärän tasolla eli 750–1 050 ihmisessä. Käytännössä virallisten kiintiöpakolaisten määrä joustaisi alaspäin Italiasta ja Kreikasta siirrettävien turvapaikanhakijoiden tieltä.

Hallitusohjelmassa todetaan, että kiintiöpakolaisten määrä pidetään ainakin viime vuosien tasolla. Orpokin toteaa, että joustonvaraa ei ole alle 750 kiintiöpakolaisen. Lausunto on kuitenkin ristiriidassa EU-ministerivaliokunnan linjauksen kanssa. Jos EU:n sisältä siirrettävien turvapaikanhakijoiden määrä sopeutetaan osaksi pakolaiskiintiötä, UNHCR:n listoilta tulevien pakolaisten paikkamäärä hupenee.

"Kieltämättä siinä puhuttiin sopeuttamisesta. Meillä on luokattoman huono taloustilanne Suomessa, ja jollain tavalla nämä asiat täytyy rahoittaa", Orpo myöntää. EU-maat saisivat korvauksia 6 000 euroa jokaisesta vastaanotetusta turvapaikanhakijasta. EU on varannut hanketta varten 240 miljoonaa euroa.

Komissio esittää myös 20 000 ihmisen pakolaiskiintiötä kahdelle vuodelle. Suomen osuus EU-kiintiöstä olisi hieman alle 300, eikä se vaikuttaisi nykyiseen 1 050:n kiintiöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat