Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ensimmäistä kattohaikaraperhettä voi seurata verkossa

Kotimaa
 
Varpunen vieraili kattohaikaroiden pesällä perjantaina.
Varpunen vieraili kattohaikaroiden pesällä perjantaina.

Ensimmäisiä Suomessa pesiviä kattohaikaroita voi nyt seurata verkossa. Niiden Kosken kunnassa sijaitsevaa pesää kuvaava verkkokamerasivu avattiin eilen.

Ensimmäinen kattohaikaran poikanen on saattanut jo kuoriutua, arvioi lintujärjestö Birdlifen tutkimus- ja suojelujohtaja Teemu Lehtiniemi.

"Lintu käyttäytyi pesässä eilen sen verran levottomasti, että on se mahdollista. Kovasti se nytkin alaspäin katselee", Lehtiniemi tarkkailee verkkokamerasta.

"Jos ei vielä, niin lähipäivinä ainakin."

Lehtiniemi ei tiedä, montako munaa kattohaikarapari on pesään muninut. Yleensä niitä on neljä.

"Tämä pariskunta on kuitenkin ilmeisesti nuoripari, jolloin munia voi olla myös vähemmän", Lehtiniemi huomauttaa.

Kun kattohaikara pesii, koko munamäärän munimiseen voi kulua viikko. Näin poikaset kuoriutuvat eri aikaan. Niinpä pesimispuuhissa riittää seurattavaa pidemmäksikin aikaa.

Verkkokamerasta vastaa paikallinen turva-alan yritys, jonka toimisto sijaitsee sattumalta lähellä kattohaikaroiden pesää.

"Kamera on pesästä noin 60–70 metrin etäisyydellä. Rakennamme siihen valokuituyhteyden", kertoo Tuomas Toivonen TL-Turvatekniikasta.

"Koko seutu on ottanut haikaraparin hyvin vastaan. Järjestämme paikalliselle huoltoasemalle näytön, josta verkkokameraa voi seurata."

Kosken kunta sijaitsee Turku-Hämeenlinna -valtatien varrella noin 130 kilometrin päässä Helsingistä.

Birdlifessa ollaan verkkokamerasta mielissään. Se on kätevä ratkaisu, sillä niin haikaroiden kuin muidenkaan lintujen pesien lähelle ei tule mennä.

Pesimisen aikana kaikki Suomen linnut ovat rauhoitettuja. Ja kaittohaikaran pesimisuutinen on kaikin puolin iloinen asia.

"Onhan se hienoa, että vauvojen tuojalla on omia vauvoja", Birdlifen Lehtiniemi sanoo.

Kattohaikaroita toki liikkuu Suomessa. Lintujärjestö Birdlifen havaintorekisterin mukaan kuluvan vuoden ensimmäinen havainto tehtiin huhtikuun puolivälissä Riihimäellä.

Virossa kattohaikarapareja on jopa viisi tuhatta, mutta Suomessa ne eivät ole aiemmin innostuneet pesimään. Sukukypsyyden noin neljän vuoden iässä saavuttava noin metrin korkuinen lintu voi elää jopa 30-vuotiaaksi.

 

Kattohaikaroita
voi seurata osoitteessa:
www.haikarakamera.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat